Bölgesel Gençlik Çalıştayı sona erdi. Erzurum'da düzenlenen Bölgesel Gençlik Çalıştayı'nın kapanış oturumuna katılan Bakan Akdağ, "Gençler arkamızda oldukça, sigarayla mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
AKDAĞ’IN DEĞERLENDİRMESİ
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum'da düzenlenen Bölgesel Gençlik Çalıştayı'nın kapanış oturumuna katıldı. Akdağ, çalıştay boyunca masaya yatırılan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akdağ, gençlerin çalıştay boyunca masaya yatırdığı sigara ve uyuşturucu madde bağımlılığını değerlendirirken, salonda bulunan gençleri göstererek "Sizler arkamızda durdukça, biz sigara ile mücadeleye geri adım atmadan devam edeceğiz hatta yeni uygulamalarda çıkarmaya hazırlanıyoruz" diye konuştu.
EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZ
İki gün devam eden Bölgesel Gençlik Çalıştayı'nın kapanışında gençlerle buluşan Akdağ, Türkiye'nin en büyük zenginliğinin gençler olduğunu söyleyerek, gençlerin Türkiye'nin bugünü ve geleceği için ne kadar değerli olduğundan bahsetti.
VATANDAŞ BİZİM SESİMİZİ DAHA İYİ ANLADI
Konuşmasında, çalıştayda, gençlerin sağlık alanında işaret ettiği problemlere değinen Akdağ, şunları kaydetti: "Gençlerin toplu olarak spor yaptığı alanlarda sağlık personeli ve tesisler yetersiz, demişsiniz. Bu doğrudur. Sağlık ihtiyacı nispi olarak en az olan gruplar gençlerdir. Mesela 65 yaş üstü ile sizin sağlık ihtiyacınızı karşılaştırabilir miyiz- Özellikle sağlık herkesin hakkı ama bu şekildeki bir hizmetten bahsediyorum ben. Bu imkanı her zaman bulamıyoruz. Çünkü Türkiye'de personel sayısı, doktor, hemşire sayısı yetersiz. Türkiye'de maalesef yıllarca meslek örgütleri özellikle tabip örgütü doktor sayısının artırılmasına karşı çıktı. Son senelerde bunu yapamıyorlar artık. Vatandaş bizim sesimizi daha iyi anladı."
Gençlerin, madde bağımlılığı konusundaki tespitlerini değerlendiren Akdağ, "Türkiye'de madde bağımlılığı konusunda büyük çalışmalar yaptık, bundan sonra da yapacağız. Hem koruyucu açıdan hem tedavi açısından. Türkiye'de batıdaki kadar madde bağımlılığı yok. Sigarayla mücadelemizden geri adım atmayacağız. Alkol tüketimine dikkat etmeliyiz. Özellikle erken yaşlarda alkol kullananlar, ilerleyen yıllarda ciddi problemler yaşayabiliyor. Birçok battı ülkesinde alkol kullanımıyla ilgili ciddi problemler yaşanıyor." diye konuştu.
OBEZİTE SORUNU
Çalıştayda beslenme konusunun da ele alındığını anlatan Akdağ, "Doğru beslenme çok önemli. Sağlık promosyonu diye bir kavram var. Türkçe'ye biz bunu bir promosyon olarak çevirmiyoruz, çünkü promosyonun anlamı, Türkiye'de Yaygın kullanılan anlamı, gazetelerin, televizyonların, çanak çömlek dağıtmasına indirgenmiştir. Sağlığın teşviki, tam 20 yıldır en önemli hususlardan biri. Ancak bu konuda son 5 yılda ciddi adımlar attık. Yeni yaptığımız kanunla, Sağlık Bakanlığında, 'Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü' kurulacak" diye konuştu.
Türkiye'de şişmanlık ve hareketsizliğin de çok önemli konular arasında yer aldığını vurgulayan Akdağ, "Şişmanlık, obezite diyebilirsiniz. Bununla birlikte hareketsizlik sağlığımızı son derece Bozan önemli bir husus. Biz bakanlık olarak bunun üzerine çok çalışacağız, büyük medya kampanyalarına başlamak üzereyiz. Diğer kuruluşlarla ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız" dedi.
Okul kantinlerinde kalorisi yüksek gıdaların satılmamasının obeziteyle mücadele anlamında yürütülen bir çalışma olduğunu anımsatan Akdağ, bu uygulamaların hem gıda sektörünü hem de reklam sektörünü önemli ölçüde etkileyeceği için zorlamalardan çok katılımcılığı öne alarak çalışmaları yürüteceklerini ifade etti. Tüketilen kaloriden daha fazla kalori alımının kilo almaya neden olduğunu hatırlatan Bakan Akdağ, şöyle konuştu: "Ne yiyeyim, ne içeyim diye düşünürken birincisi ağzımızın fermuarını çekmesini bilmeliyiz. Kültürümüzden miras olarak getirdiğimiz önemli bir uygulama var aslında. Bu uygulamaları biraz unuttuk ama 21. yüzyılda bunları yeniden gündeme getirmenin tam da zamanıdır. Acıkmadan sofraya oturmamalıyız, doymadan kalkmalıyız, midemizin tamamını gıdayla doldurmamalıyız. Üçte birini gıdalarla, üçte birini suyla doldurduysak kafidir. Bunları yaparsak büyük ölçüde yeterli olacaktır. Bunların yanında, bir de günlük 20-30 dakika fiziksel egzersiz yapmalıyız. Doğru beslenip, yeterince hareket ettiğimizde sağlığımızı aslında büyük ölçüde koruyacağız demektir." Sona eren Bölgesel Gençlik Çalıştayı çıkışında Erzurum'a kamp yapmak için gelen Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Kayak Milli Takımı ile bir araya gelen Bakan Akdağ sporculardan birincilik istedi. Bir süre sporcular ile konuşan Akdağ, fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.