Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
29 Temmuz 2011 Cuma - 06:43

'Hurafelere kapılmayın'

Prof. Dr. Hayati Doğanay, “Hava sıcaklıklarına ve yağışlara farklı anlamlar yüklemeye gerek yok. Bunlar meteorolojik sürecin bir parçasıdır.” dedi.

 Hurafelere kapılmayın

Prof. Dr. Hayati Doğanay, “Hava sıcaklıklarına ve yağışlara farklı anlamlar yüklemeye gerek yok. Bunlar meteorolojik sürecin bir parçasıdır.” dedi.
Erzurum’da son yıllarda hava sıcaklıklarındaki sapmalar ve yağış rejimindeki değişikliğin, meteorolojik sürecin ve mevsim normallerinin bir parçası olduğu bildirildi.
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Doğanay, son yıllarda Erzurum’da mevsimsel manada görülen değişiklikleri değerlendirdi. Doğanay, hava sıcaklıklarının düşmesi ya da yükselmesine, bununla birlikte yağış rejimlerindeki değişikliğe farklı anlamlar yüklemenin yanlış olduğunu belirterek, “Erzurum’la ilgili olarak uzun yıllar ortalamasına bakıldığında hava sıcaklıklarının yükselmesi de, düşmesi de, meteorolojik sürecin ve mevsim normallerinin bir parçasıdır. Şu anda içinde bulunduğumuz zaman dilimi itibariyle bile görülen havla sıcaklığı, aslında Erzurum’da olması gereken bir sıcaklıktır. Kaldı ki, Yaz mevsiminin ortasındayız, Temmuz ve Ağustos formunda sıcaklıkların bu seviyede bulunuyor olması gayet doğal bir durumdur.” diye konuştu.
Erzurum’daki hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde seyrettiğini istatistik verilerin de ortaya koyduğunu dile getiren Prof. Dr. Doğanay, “Uzun yıllar ortalamasına bakıldığında, hava sıcaklıklarının Erzurum için gayet doğal bir durum olduğu görülecektir. Çünkü sıcaklıklar ne çoktur, ne yüksektir. Bu geçmişte de böyleydi, bugün de böyle. Mevsimsel hareketlere farklı anlamlar yüklemenin de bir anlamı yoktur.” dedi.
ÇAMURLU YAĞMUR YAĞMASINI KIYAMET ALAMETİ OLARAK DEĞERLENDİRENLER BİLE VAR
Öte yandan Yaz mevsimlerinde genellikle görülen durumlardan birisinin de, çamur renkli yağmurlar olduğuna dikkati çeken Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Doğanay, yağmurla birlikte sarı renkte çamur yağmasının, çoğu kez kıyamet alameti ya da ilahi bir işaret olarak bile değerlendirilebildiğini kaydetti.
Prof. Dr. Hayati Doğanay, “Suudi Arabistan ve Suriye gibi geniş çöllerin bulunduğu bölgelerdeki rüzgarlar, bu çöllerden savrulan tozları ülkemize kadar taşımakta, daha sonra bu toz parçacıkları yağmurlarla birlikte yeniden yeryüzüne çöreklenmektedir. Bu coğrafi bir olaydır ve tarifi de budur. Gökyüzünden toz parçacıkları yere indi diye, yağışları kıyamet alameti olarak değerlendirmek yanlıştır, bilinçli toplumlarda olmaması gereken bir durumdur.” dedi. Prof. Dr. Doğanay, bu tip konularda işin uzmanı olmayanların bilgi vermelerini de doğru bulmadığının altını çizerek, “Bazen yanlış kullanılan bir ifade, farklı yorumlar yapılmasına neden olabiliyor” uyarısında bulundu.

 
Allah veren ellerden eksiltmesin
 
Erzurum Kuş Turizmine hazır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Allah veren ellerden eksiltmesin
Amerikan ve Taliban baskısından kaçarak Erzurum’a sığının Afgan aileler, ...
Hayır yarışı başladı
Yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle, yardım kuruluşları da harekete geçti. ...
Şairden sarkisyan'a şiirli tepki
Alaçamlı halk şairi Hasan Sancak, "Dağlık Karabağ'ı biz aldık, Ağrı'yı ...
 
İçme suyunda çözüm yaklaşımı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçireceği “Atıksu Arıtma Tesisi ...
Diyanet'ten anlamlı kampanya
Diyanet İşleri Başkanlığı Ramazan ayı etkinlikleri çerçevesinde büyük ...
Kemertaş konser verecek
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayını birbirinden renkli etkinliklerle ...
 
Yakutiye'de asfalt seferberliği
Yakutiye Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından Şükrü Paşa ...
Beder yemek eğitimi verdi
Türkiye'nin önemli yemek uzmanlarından Emine Beder, Erzurum'un Uzundere ...
Ermeni hezeyanına sert tepki
Iğdır Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Başkanı Göksel ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri