Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>EĞİTİM
29 Ekim 2010 Cuma - 08:14

'Töre Cinayetleri gericiliğin eseri'

İlahiyat Fakültesi ve İslami İlimler Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen “Tartışmalı İlmi Toplantı”da “Din ve Gelenek” konusu yetkin isimler tarafından ele alınarak değerlendirildi.

 Töre Cinayetleri gericiliğin eseri

Toplantıya İslami İlimler Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Özek’in yanı sıra, Prof. Dr. Salih Tuğu, Prof. Dr. Şinasi Gündüz, Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, Prof. Dr. Selçuk Çoşkun, Prof. Dr. Kemal Sandıkçı, Prof. Dr. Bedrettin Çeniter, Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, Prof. Dr. Mustafa Baktır, Prof. Dr. Şamil Dağcı, Prof. Dr. Davut Yaylalı, Prof. Dr. Mahmut Kaya, Prof. Dr. Niyazi Usta, Prof. Dr. Vedat Bilgin, Prof. Dr. İlyas Çelebi, Prof. Dr. M. Zeki İşcan, Prof. Dr. Lütfullah Cebeci, Prof. Dr. Musa Kazım Yılmaz, Prof. Dr. Sadık Kılıç, Prof. Dr. Mehmet Şener, Prof. Dr. Sayın Dalkıran, Prof. Dr. Ziya Kazıcı, Doç. Dr. Fazlı Polat, Doç. Dr. Mazhar Bağlı, Dr. Selçuk Zengin, Doç. Dr. Ayhan Ceylan, Dr. Zeki Koçak tebliğ sundu ve müzakerelere katıldı.
Din ve Gelenek toplantısında, konuşmacılar, “Gelenek-Görenek, Örf-Adet ve Töre’nin İslam Dinindeki Yeri ve Önemi”; “İslam Dışı Dinlerde Geleneğin Yeri”; “Batı’nın İslam karşıtı Geleneği ve Medeniyeti”; “Töre Cinayetlerinin İslam Ceza Hukuku Açısından Analizi”; “Törenin Cinayeti Cinayetin Töresi”; “Din-Toplum-Gelenek”; “Dini Bilginin Oluşmasında Geleneğin Rolü ve İlmî Konulu Tefsir Yaklaşımının Bazı Sorunları”; “Örf, Adet ve Göreneğin Hukuki Değeri”; “İslam’da Örfi Hukuk” gibi çeşitli konularda bildiriler sundu.
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, yaptığı değerlendirmede, toplantının çok başarılı geçtiğini, İlahiyat Fakültesi üyelerinin ve öğrencilerinin de oturumlara katılarak soru yönelttiklerini bunun kendisini ayrıca memnun ettiğini söyledi.
Hacımüftüoğlu, konuşmacıların önce aklın mahiyeti üzerinde durduklarını belirterek, dinin, akıl sahibi insanları hür iradeleriyle olumlu sonuçlara götüren ilâhi bir sistem olduğunu belirtti.
Hacımüftüoğlu, “Önce akıl… Bireysel akl-i selim, evrensel aklı, ortak aklı, yani müspet olanı meydana getirir ki, bu da Kuran’ın emrettiği akıldır. Din, insan iradesine, hürriyete önem verir. Ma‘ruf olmayan törelere pirim vermez. Din ilâhî, gelenek ise sosyal kurumlardır. Bizim anlayışımıza göre gelenek: Bir toplumda bilhassa bir dinde; ister sözle, ister yazı ile ister hareket tarzı ile nesillere intikal eden davranıştır. Bir millet, kendisine uygun müesseseleri ancak şuuraltı hayatının asırlarca süren devamında gelenekleri ve görenekleriyle bulur,” dedi.
Toplantıda öne çıkan temanın “Gelenekçilik” olduğunu anımsatan Hacımüftüoğlu, şöyle devam etti: “Vahiy’in onayladığı, ya da ıslah ettiği veya yeniden ihdas ettiği gelenekler “Örf” adını alır ki, bu da akli selimin güzel gördüğü, evrensel ortak aklın dışlamadığı, toplumun her tarafına yaygınlaştırılması emr olunan geleneklerdir. Bu seviyedeki geleneklerin kazaî, adlî ve idarî hükümler verilirken dikkate alınması ve geçerli sayılması gerekir. Gerek Kuran’ı Kerimde ve gerekse Hadis-i Şeriflerde yer almış bulunan “hukuk normları” bu “geçerli örfler” bir tarafa, kötü ve zararlı olan ve İslam Hukuk normlarına aykırı düşen gelenekleri geçersiz saymış, ilgası yönüne gitmiştir. Kız çocuklarının diri olarak gömülmesi, paganizm, fuhuş ve kumar gibi İslâm öncesinden gelen gelenekler, tamamen ilga edilen geleneklerdir.”
Toplantının bir diğer temasının da Töre Cinayetleri” olduğunu anlatan Hacımüftüoğlu, bu konudaki ortaya çıkan değerlendirmeyi de şöyle özetledi:
“Töre cinayeti, örf ile alakası olmayan bir cahiliyet geleneğidir. Zorla evlendirilmek istenen bir kız veya kadının ayak diremesi, ölümü göze alırcasına direnmesi veya zorla gerçekleştirilen böyle bir evlilikten sonra bir fırsat bulup sevdiği kişiye kaçması neticesinde maruz kaldığı şiddetli baskı muvacehesinde intihar etmesi/ettirilmesi; intihar etmemesi halinde bu defa “aile onuru” nu koruma adına ortadan kaldırılması gerekir, hükmünü veren Töreci’lerle; Kız çocuğunu canlı toprağa gömen İslâm öncesi cahiliyet gelenekçileri arasında ne fark vardır? İstediği kimseyle evlenmek hem kadının, hem de erkeğin tabii hakkıdır. Bu hak asla engellenemez. Hele cana kastetmek, hem dini ve hem de millî kimliğimize karşı yapılmış en büyük hıyanettir. İslâm böyle bir vahşete asla cevaz vermez. Suç nitelikli bir eylemin subût bulması halinde gerekli cezayı, ancak resmî adlî merciler verebilir. Hangi çağda olursa olsun; İslâm’ın, torbasını büzüp çöplüğe attığı batıl ve ölü geleneklerin yeniden diriltilmesine çalışmak, bu tür gelenekçiliğe takılıp kalmak gericiliğin ta kendisidir.”

 
ÇODEM, yaşamlarını değiştirdi
 
Geleceklerini kurslarda arıyorlar..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koçak, 'Atatürk'e minnettarız'
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, 29 Ekim Cumhuriyet ...
Anneye hürmet işte böyle olur
Ankaralı hayırsever Nuran Uçucu’nun (82) annesinin vasiyetini gerçekleştirmek ...
Kopya olayı bir daha yaşanmayacak
31 Ekim 2010 Pazar günü yapılacak olan 2010 KPSS – Lisans/ Eğitim Bilimleri ...
 
Erzurum bir ilke imza attı
Erzurum İl Halk Kütüphanesi bünyesinde oluşturulan Okul Öncesi Kütüphanesi ...
Gürcistan'dan Koçak'a doktora ödülü
Atatürk Üniversitesi ile anlaşması bulunan Gürcistan Tiflis Devlet Tıp ...
Kimi miras, kimi de hayır peşinde
Ankaralı hayırsever Nuran Uçucu, Erzurum Lisesi Yatılı Erkek öğrenci yurdunun ...
 
İkna etmek için bardak yedi
Atatürk Üniversitesi Kariyer Topluluğu'nca düzenlenen seminerde, kişisel ...
Bu harçla yabancı öğrenci gelir mi?
Devlet üniversitelerinin yurt dışından Türkiye'ye eğitim görmeye gelen ...
Dünya Dadaş Karaçay'ı konuşuyor
Alkol kullanan hamile kadınların çocuklarında ortaya çıkan zihinsel hastalıkları ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri