Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
31 Ocak 2012 Salı - 04:33

50 toplu mezar bulundu

Sarıkamış tarihini araştıran Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, araştırmalar sonucunda Sarıkamış'ta 50 tane toplu mezar tespit ettiklerini, buraların daha iyi korunması için de Genelkurmay Başkanlığı'na bildirdiklerini açıkladı.

50 toplu mezar bulundu

Sarıkamış tarihini araştıran Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, araştırmalar sonucunda Sarıkamış'ta 50 tane toplu mezar tespit ettiklerini, buraların daha iyi korunması için de Genelkurmay Başkanlığı'na bildirdiklerini açıkladı.
Sarıkamış Harekatı'nda şehit olan 90 bin asker, Bursa'da düzenlenen etkinlikle anıldı. Sarıkamış Harekatı'nda şehit olan 90 bin asker, Kars Ardahan Iğdır Dernekleri Federasyonu ve Bursa Sarıkamış Derneği tarafından Büyükşehir Belediyesi Ve Bursa Kent Konseyi'nin katkılarıyla düzenlenen etkinlikle anıldı. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Osmangazi Salonu'ndaki 'Sarıkamış Harekatı'nın 97. yılında 90 bin şehidimizi anıyoruz' programına vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.
BULUT’UN SUNUMU
Sarıkamış Derneği Başkanı Hüseyin Bulut, bundan 97 yıl önce şehit olan 90 bin askeri rahmetle andıklarını söyledi. Bulut, "90 bin askeri Ruslar değil, kara kıştan kaynaklanan hastalıklar bozguna uğrattı. Yaz aylarında Sarıkamış Dağları'nda karların erimesiyle kardelen çiçekleri yan yana ve sırt sırta vermiş halde ortaya çıkar. Bu görüntü bize 90 bin şehidimizi hatırlatır. Karlı zirvede hayatını kaybeden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz" dedi.
Kars-Iğdır-Ardahan Dernekleri Federasyonu Başkanı Recep Çohan ise, bu yıl 7.'sini düzenledikleri etkinliğin çok anlamlı olduğunu ifade etti. Millet, vatan, inanç, bayrak için canlarını feda eden Mehmetçiğin Anadolu insanından dua beklediğini dile getiren Çohan, askerlerin vatanın dört bir köşesinden gelerek eksi 40 derecede Allahu Ekber Dağları'nda yazlık elbiselerle düşman üstüne yüründüğünü hatırlatarak, "Geçmişte olduğu gibi yine birileri bu topraklar için harekete geçti. Meclislerinde tarih yazmaya kalkıyorlar. Siyasilerin tarihi tarihçilere bırakmasını istiyoruz. Bu destanı yazanlara her zaman sahip çıkacağız" diye konuştu.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Osmanlı Devleti'nin kurulduğu Bursa'da Sarıkamış şehitlerinin anılmasının anlamlı olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından 'Bizi unutmayın 1914' adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Sarıkamış şehitlerinin yaşadığı zorlukların anlatıldığı oyun, salondakilere duygusal anlar yaşattı.
"SARIKAMIŞ'TA 50 TOPLU MEZAR TESPİT ETTİK"
Programın sonunda ise Sarıkamış doğumlu olan ünlü Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez tarafından '1914 Sarıkamış Harekatı' konulu sunum yapıldı. Sarıkamış harekatına ait elde ettiği film ve belgelerle dönemi anlatan Sönmez, "4 ay boyunca beyaz kar, şehitlerimizin kefeni olmuştur. Karların erimesiyle şehitlerimizin bedeni ortaya çıkmıştır. Anadolu'da şehitlerin simgesi gelinciklerdir, ancak Sarıkamış şehitlerinin simgesi bu yüzden kardelenler olmuştur. Şehitlerin toplanması 4 hafta sürmüş. Ruslar,
şehitlerimizi ayaklarından iple bağlayarak toplayınca halk duruma tepki göstermiş. Halkımız bunun üzerine şehitlerimizin toplanması işine talip olmuş. Şehitlerimiz için toplum mezarlar yine esir askerlere açtırılmış. Bu şehitliklerin nerede oldukları bilinmiyor. Araştırmalarımız sonucunda 50 tane toplu mezarı tespit ettik. Buraların daha iyi korunması için Genelkurmay Başkanlığı'na bildiriyoruz" diye konuştu.
BURSA'YA SARIKAMIŞ ANITI YAPILACAK
Dönemin siyasi ortamı hakkında da bilgi veren Sönmez, Sarıkamış Harekatına Bursalı askerlerinde katıldığını belirterek, "Gittiğim şehrin belediye başkanına Sarıkamış Harekatı'na katılan askerlerin isim listesini sunuyorum. Kendilerinden bir anıt yapılmasını istiyorum. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye de Bursalı Sarıkamış şehitlerinin isim listesini sundum. Başkanı Recep Altepe, bu askerlerimiz için anıt yapılacağının sözünü verdi" dedi.
Programa, AK Parti Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, dernek ve sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 
'Dernekler çay ocağı olmamalı'
 
Yakutiye'de GSF damgası
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Naci 31 Ocak 2012 Salı 17:35

Yahu madem buldunuz be hocam bütün gücünüzü gösterip bunu dünyaya duyurun ne duruyorsunuz neyi bekliyorsunuz sadece erzurumamı duyurdunuz, Allah aşkına yapmayın biraz uykusuz kalalım hep beraber dünyaya duyuralım bu toplu mezarları.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Dernekler çay ocağı olmamalı'
Erzurum İl Dernekler Müdürlüğü tarafından dernek başkanı ve yöneticilerine ...
Erzurum'da 11 binlik artış sevinci
Nüfus sayım sonuçlarını değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet ...
13 ilçenin nüfusu düştü
2011 ADNKS sonuçlarına göre Erzurum’da 2010 yılına göre 7 ilçenin nüfusu ...
 
Küçükler misyonunu açıkladı
Erzurum'un Türkiye'nin ve dünyanın önemli marka şehirlerinden birisi haline ...
Yeniden kar geliyor
Doğu Anadolu Bölgesi önümüzdeki günlerde soğuk havanın etkisi altına girecek. ...
Akdağ net ve kesin konuştu
Erzurum'un ulemalarından olan ve geçtiğimiz sene hayatını kaybeden Muhammet ...
 
Kış Festivali sona erdi
Erzurum'da 2011 UNIVERSIADE'nin yıl dönümü nedeniyle bu sene ilki düzenlenen ...
Bağış tarihi gerçeği haykırdı
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsviçre'nin Davos kasabasında ...
'Bilirdönmez dadaşın sesiydi'
Erzurum’un ilk Düşünce ve Strateji Merkezi olan ENER yayımladığı mesajla ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri