Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
5 Nisan 2010 Pazartesi - 08:45

AR_GE VE GİRİŞİMCİLİK DESTEKLERİ KONFERANSI

Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen “AR-GE ve Girişimcilik Destekleri” konulu konferans Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

AR_GE VE GİRİŞİMCİLİK DESTEKLERİ KONFERANSI

Konferansın takdim konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Efeoğlu, düzenlenen konferansın, Atatürk Üniversitesi “Proje Geliştire ve Koordinasyon Ofisi’nin Danışma Kurulu tarafından yapılan ilk faaliyetlerinden biri olduğunu söyledi ve konferansa katılan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı uzmanlarına teşekkür etti.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen ise, rekabetin ve gelişmenin çok yoğun ve hızlı bir şekilde yaşandığı küreselleşme ve yenileşmeyle sürekli desteklenen AR-GE ve girişimcilik faaliyetlerinin çağımızda ilerlemenin ve gelişmenin en önemli unsurlarından biri olduğunu ifade etti.
Tüzemen, Atatürk Üniversitesi’nin, Üniversite Sanayi İşbirliğini Geliştirme Merkezi (ÜSİGEM), Girişimcilik Araştırma ve Uygulama Merkezi, Avrupa Birliği İlişkileri Araştırma Merkezi ve son zamanlarda Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak oluşturduğu Ata-Teknokent gibi önemli merkezleriyle dünyadaki gelişmeleri yakından izlemeye çalıştığını bildirdi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın, 2001 yılından bu yana AR-GE bölgelerine verdiği desteğin teknokent veya teknopark diye adlandırılan bölgelerin kurulması ve gelişmesine büyük bir hız verdiğini anlatan Tüzemen, şöyle devam etti: “Atatürk Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Ata-Teknokent, üniversitemizin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini destekleyerek, üniversitemizin vereceği hizmetleri zenginleştirip etkinleştirmeyi, bünyesinde bulunan sanayicilerimizin rekabet gücünü artırmayı ve teknolojiye dayalı bölge ve yurt bazında ekonomik gelişmeleri hedeflemektedir.”
TEKNOKENTLERİN AVANTAJLARI
Bu bölgelerde hizmet vermek isteyen sanayici, yatırımcı ve araştırmacılara önemli avantajlar sağlandığını hatırlatan Rektör Vekili Tüzemen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bölgede yer alan vergi mükelleflerinin, yazılım ve AR-GE’ ye dayalı üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutuluyor. Araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personelinin bu görevleriyle ilgili ücretleri vergiden muaftır. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla üniversite personelinden ve öğretim elemanlarından bölgede yer alan faaliyetlerinde araştırmacı olarak hizmetlerine ihtiyaç duyulanlar, çalıştıkları kuruluşların izniyle sürekli veya yarı zamanlı olarak çalışabiliyor. Hizmetleri karşılığı elde etikleri gelirleri, üniversite döner sermayesi dışında tutuluyor. Öğretim üyeleri, 39. maddeye göre aylık izinli de sayılabiliyor. Mükelleflerce AR-GE faaliyetlerinde bulunan kişi, kurum veya kuruluşlara yapılan resmi bağış ve yardımlar toplam vergi indirimine tabi tutuluyor. Yazılım girişimcilerine yönelik olarak ürettikleri sistem yönetimi, veri yönetimi, askeri komuta kontrol uygulama yazılımları gibi hizmetler, KDV’den muaf tutuluyor. Yine bu bölgelerde yer alan firmalar KOSGEB desteklerinden yararlanabiliyor.”
ATA-TEKNOKENT’İN DURUMU
Rektör Vekili Tüzemen, konuşmasında Ata-Teknokent’in son durumu hakkında da bilgi verdi. Tüzemen, 2005 yılında kurulan Ata-Teknokentle şu ana kadar 40 civarında firmanın sözleşme imzaladığını ve 11 firmanın da aktif olarak çalışmaya devam ettiğini bildirdi.
11 firmanın yazılım-bilişim, Nanoteknoloji, Biyoteknolojik, telekomünikasyon, tasarım, medikal, otomotiv, tarım, bitkisel ilaç ve kozmetik gibi değişik alanlarda çalıştıklarına dikkat çeken Tüzemen, ülke genelinde sürdürülen bu tür AR-GE çalışmalarının çok önemli yararlar sağlamaya başladığını ve yeni yeni patentlerin ortaya çıktığını kaydetti.
Daha sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü uzmanları Rıza Alagöz ve Murat Yıldız, AR-GE ve girişimcilik konularında geniş açıklamalarda bulundular ve soruları cevaplandırdılar

 
GATA Eski Komutanı gözaltında
 
LİDERLİK KOLTUĞUNDAN ETTİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÖZTÜRK'ÜN ANNE ACISI
Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk’ün annesi Seher Öztürk hayatını kaybetti.
BU PROJE TAKDİR TOPLUYOR
Erzurum Özel Aziziye Lisesi öğrencileri Hamza Ekmel Nazlı (17) ile Seyit ...
AY YILDIZLA COŞKULU YÜRÜYÜŞ
Türk Polis Teşkilatının 165. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında ...
 
EL ARABİA ERZURUM'U TANITIYOR
El Arabia Televizyonu ve MBC Televizyonu temsilcileri Erzurum’a gelerek, ...
HES'E ORTAK TAVIR
Hidroelektrik santralleri (HES) ile ilgili olarak yeniden gündeme gelen ...
DUMLU GÖZYAŞLARIYLA TOPRAĞA VERİLDİ
Erzurum’un köklü esnaflarından Dumlu Mağazası’nın sahibi Ziya Dumlu, uzun ...
 
NİSAN KARI ŞAŞIRTTI
Erzurum’da sabah saatlerinde başlayan yağmur, yerini lapa lapa kar yağışına bıraktı.
BİR ZİYARETTE 2011 KOORDİNATÖRLÜĞÜNE
Çin’in Harbin Şehri Belediye Başkan Yardımcısı Jıang Mıng başkanlığında ...
CAN İÇİN UÇUYOR
Erzurum’un Tekman ilçesinde yaşayan 53 yaşındaki Cemalettin Yılmaz isimli ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri