Milli Eğitim Bakanlığı Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü’nde gerçekleştirilen, Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, Erzurum Tarım İl Müdürü Mustafa Altun’un katıldığı programın açılış konuşmasını yapan Aziziye Ziraat Odası Başkanı Şahset Karaman bu yıl itibariyle 3 projenin hazırlığını bitirdiklerini belirterek destek istedi.
KARAMAN DESTEK İSTEDİ
Karaman,” Sivil toplum kuruluşu olarak bizim görevimiz çiftçimizin daha kaliteli ürün ve bol kazanç elde etmesini sağlamaktır. 2012 itibariyle 12 mühendis 4 veteriner istihdam etmeyi amaçlıyor, bu ve bunun gibi projelerimize hükümetimizden destek bekliyoruz“ dedi.
ALTAN’IN SUNUMU
Programda bir konuşmada KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan yaptı. Dünya standartlarında üretim yapabilmek, ve piyasada diğer ülkelerle rekabet edebilmek için verimliliğin artırılmasının şart olduğunun altını çizen Rıfat Altan, “Rekabet edebilmek için tarımda verimliliği artırmamız lazım. Verimliliği nasıl artıracağız? Atalarımızdan babalarımızdan gördüğümüz verimsiz tarım tekniklerini uygulamak yerine, daha sorgulayıcı, daha modern teknikleri uygulayacak şekilde bölgemizin iklimine, toprak yapısına uygun sertifikalı tohumları kullanmak suretiyle tarımda verimliliği artıra bilir ve bu şekilde de rekabet gücümüzü artıra biliriz. Bizim bundan sonra yapmamız gereken verimli tohum cinslerini kullanmak. Bu proje bu anlamda bir ilk olacak. Çiftçilerimiz bundan böyle daha verimli tohumlar kullanacak. Yüksek rakımın vermiş olduğu bir avantajımız var sertifikalı tohumun merkezi olabilir. Bunu hedeflemeliyiz. İnşallah bu proje bir başlangıç olur.” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Proje Koordinatörümüz Ziraat Mühendisi Arif Coşkun tarafından proje hakkında bilgiler verildi.
COŞKUN PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
66 çiftçinin en az 1ton tohum alacağı ve tohumun ekiminden hasadına kadar ki süreçte kullanılacak makine ve ekipmanın proje kapsamında sağlandığını belirten Arif Coşkun şu bilgileri verdi:
“Aziziye Ziraat Odası Başkanlığımız olarak Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın 2010 Yılı TTS Mali Destek Programı kapsamında uygulamasına başladığımız "Erzurum Aziziye (Ilıca) Koşullarında Sertifikalı Patates Tohumu Yetiştiriciliği" projemizle; 66 üreticimize 1. kademe sertifikalı patates tohumu odamız tarafından verilecek olup üreticinin emeği ve bu iş için ayıracağı tarla arazisi üretimde değerlendirilecektir. Her üretici için proje bütçemiz kapsamında en az 1 ton tohum verilecektir. Üretim sezonu sonunda üreticimizden projemizin önümüzdeki yıllar sürdürülebilirliği için vermiş olduğumuz tohum belli bir miktar ilave ile geri alınacaktır. Diğer üretim miktarı olduğu gibi çiftçinin kendisinin olacaktır. Projemiz kapsamında patates dikim makineleri, patates çapalama makineleri ve patates sokum makineleri ücretsiz olarak çiftçilerimizin ihtiyaçlarına verilecektir. Bu makinelerin tümü projemiz kapsamında alınmıştır. Üretim sezonu boyunca proje ekibimiz üreticilerin her türlü teknik hizmetlerinde yanında olacaktır. Bu hizmetin akışı için projemiz kapsamında 4x2 hizmet aracı alınmıştır. Akaryakıt ve diğer harcamalar için projemiz bütçesine gerekli tahsisatlar yapılmıştır. Odamız hizmet binasında projemizin yürütülmesi sürecinde hizmet verilecek özel proje ofisi düzenlenmiş olup mobilya mefruşatları, bilgisayarlar ve diğer ihtiyaçlar projemiz kapsamında alınmışlardır.
PROJENİN HEDEF VE AMACI
Projemizin ana hedefi ve amacı; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sertifikalı tohum yetiştiriciliğini düzenleyen yasal mevzuatlarına uygun olarak bölgemizde sertifikalı patates tohumu yetiştiriciliğine altyapı hazırlamaktır. Bu maksatla Türkiye'de faaliyet gösteren tohumculuk sektörleri ile gerekli işbirliği koordinasyonu başlatılmıştır. Projemizin yaklaşık bütçesi 312 bin 979 lira 12 kuruştur. Bu miktarın yüzde 85'lik kısmı KUDAKA tarafından hibe olarak karşılanmaktadır.”
EĞİTİM PROGRAMIDA BAŞLADI
Öte yandan projeyle birlikte başlayan çiftçi eğitim programıyla da çiftçiler eğitilecek.
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden konunun uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Canan Kaya tarafından verilecek eğitimin yanı sıra Aziziye Ziraat Odası’ndan Ziraat Mühendisi Fatma Göçebe tarafından da projenin çiftçiler tarafından daha anlaşılabilir halde izahatları ve teknik detayları sunulacak.
5 günlük eğitim sonunda programa katılan çiftçiler sertifika alacak.