Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki Erzurum’da başta deprem olmak üzere, sel ve heyelan nedeniyle evlerini kaybedenler için yaptırılan konutların büyük çoğunluğu kullanılmıyor. Göreve başladıktan sonra Erzurum'daki afet konutlarının yüzde 95'inde incelemelerde bulunduğunu belirten İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk, konutların büyük çoğunluğunun boş olduğunu söyledi.
AKTÜRK İNCELEME YAPTI
1966’da Erzurum ve Muş’ta yıkıma neden olan Varto depreminin yanı sıra 1983, 2004 ve 2005 yılındaki depremler ile sel ve heyelan gibi felaketler sonrası vatandaşın talebi üzerine yaptırılan konutların kullanılmadığının tespit edildiğini kaydeden Aktürk, “2010 yılı itibariyle 653 konut bitirildi. Ancak vatandaşın konutunu taşeron aracılığıyla yaptırması sonucu yaşanan sosyal güvenlik prim borcu ve ETÜD proje işleminin tam yapılmaması nedeniyle iskan ruhsatında sıkıntı oluyor. Bu problemlerin yanı sıra en büyük problem, vatandaşın, yaşanan felaketlerden sonra ‘Nasıl olsa bedava’ anlayışıyla hareket etmesidir. Bugün ki parayla 30 bin lirayı bulan krediyi, ilk 2 yılı ödemesiz toplam 20 yılda geri ödeyeceğini tam olarak bilse ya konutu istemez ya da yapılan konuta yerleşir. Şu an TOKİ aracılığıyla yaptırılan afet konutlarında herhangi bir sorun yok. Sorun vatandaşın taşeron firmalar aracılığıyla yaptırdığı konutlarda” diye konuştu.
GERİ ÖDEME TAKİBİ
Devletin Ziraat Bankası aracılığıyla yaptığı para yardımının geri ödemesini takip etmek için çalışma grubu oluşturulacağını ifade eden Aktürk, “Vatandaşın ihtiyaç sahibi olduğu için yapılan yardımların boşa gitmesine izin verilemez. Bu konutlar bedava değil. Ayrıca bu konutlar, borcu tam olarak bitmeden satılamaz. Eğer böyle bir satış söz konusu olursa, bu hukuksuz bir satış olur. Bu konuda da vatandaşlar dikkatli olmalıdır” dedi.