“Biyolojik Gübre” projesiyle uluslararası bir başarıya imza atan Atatürk Üniversitesi, bilim çevrelerinin konuştuğu bir bilim yuvası haline geldi. Geçtiğimiz hafta Erzurum’da yapılan “Biyolojik Gübre Tanıtım Toplantısı” ve deneme ekimlerinden elde edilen başarılı sonuçlar, tarımsal üretim alanında yayın yapan yabancı birçok bilimsel dergi ve basın organı tarafından sıra dışı bir başarı olarak değerlendirildi.
//GÜBRE ÜRETİMİNDE ÇIĞIR
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, Yeditepe Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen “Biyolojik Gübre” projesinin, uluslar arası arenada Atatürk Üniversitesi’ni marka bir değer haline getirdiğini söyledi. Tüm dünyanın, kimyasal ve sentetik gübrelerin insan sağlığı ve ekolojik denge üzerindeki olumsuz etkilerini yok edebilmek için tüm imkanlarını seferber ettiği bir dönemde yürütülen projenin, elde edilen başarılı sonuçlarıyla tüm gözlerin Türkiye’ye çevrilmesine neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Turan, projeden elde edilen başarılı sonuçların, büyük bir ihtiyacı ortadan kaldıracak nitelikte olduğunu kaydetti. Projenin sonuçlarının kamuoyuna açıklanmasının ardından Türkiye’de olduğu gibi, yabancı birçok ülkede de geniş bir reaksiyon oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Turan, üretilen biyolojik gübrenin market değerinin bile daha şimdiden milyar USA doları üzerinden hesaplanmaya başlandığını ifade etti.
//ÜRETİCİLER, BİYOLOJİK GÜBRE KULLNACAK
Erzurum’da geçtiğimiz hafta yapılan tanıtım toplantısına da değinen Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, Yeditepe Üniversitesi, Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin’in, projeye ilişkin olarak yaptığı sunumun, yürütülen çalışmanın bilimsel açıdan ne büyük bir başarı olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi. Tanıtım toplantısı kapsamında araştırma çiftliklerindeki tarlalarda da incelemelerde bulunulduğunu hatırlatan Metin Turan, “Ürettiğimiz biyolojik gübrenin toprakta ve birim verim açısından hangi sonuçları doğurduğunu bizzat yerinde görme imkanı bulundu. Bu projeyle tarımsal üretimde yepyeni bir çığır açılmış oldu. Önümüzdeki yıldan itibaren dünyanın dört bir yanındaki üreticiler, Atatürk Üniversitesi’nin de ortağı olduğu bu proje sonucunda elde edilen biyolojik gübreyi kullanıyor olacak.” dedi.
Prof. Dr. Metin Turan, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin, yürüteceği diğer projelerle de, Türkiye’nin yükselen değeri olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.