Yüzde 64’ü çayır ve meralardan oluşan Erzurum’un, önemli büyüklükte bir hayvancılık potansiyeline sahip olmasına rağmen kaba yem açığıyla karşı karşıya olduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Yörük, çayır ve meraların bilinçsiz ve zamansız otlatma yüzünden artık Erzurum’a bile yetemez hale geldiğini söyledi.
YÖRÜK’ÜN DÜŞÜNDÜRÜCÜ TESPİTİ
Erzurum’un, 590 bin büyükbaş hayvan sayısıyla Türkiye sıralamasında birinciliğe sahip olduğuna dikkati çeken Yörük, şehrin aynı zamanda çayır ve mera büyüklüğü bakımından da zengin olduğunu dile getirdi. Erzurum’un yüzde 64’lük kısmının çayır, mera ve otlaklardan müteşekkil olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yörük, “Bu mera büyüklüğü, ilimizdeki tüm canlı hayvan varlığının beslenmesi ve kaba yem ihtiyacının ortaya çıkmamasına bile yeterli iken, maalesef bilinçsiz otlatma eylemleri yüzünden üreticiler kaba yem ihtiyacı duymaktadırlar.” diye konuştu. Çayır ve meralardaki otların, gerekli olgunluğa erişmeden hayvanlara otlatılmaları, kapasitenin çok üzerinde otlatma eylemleri ve münavebeli otlatma yapılmaması gibi nedenlerden dolayı Erzurum’daki çayır ve meraların büyük bir bölümünün zayi edildiğini dile getiren Doç. Dr. Yörük, yapısı bozulan mera ve çayırların dolayısıyla hayvancılığa istenen faydayı sağlayamadığını ifade etti.
YETİŞTİRİCİLERE ÇAĞRI: ÇAYIR VE MERALAR İÇİN MAYIS AYINI BEKLEYİN
Erzurum’daki canlı hayvan varlığına yetecek büyüklükteki meraların, usulüne uygun kullanılmaması nedeniyle yöredeki üreticilerin kaba yem açığı yaşadıklarını anlatan Yörük, Erzurumlu üreticilerin düştükleri en büyük hataya da işaret etti.
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Yörük, “Erzurum’daki büyük ve küçükbaş hayvanlar, kış boyunca ahırlarda bekletildikten sonra yerden kar kalkar kalkmaz çayır ve meralara çıkarılıyor. Halbuki çayır ve meralardaki otların otlatma olgunluğuna eriştikleri dönem Mayıs ayında başlar ve sezon boyunca sürer. Fakat bizim üreticilerimiz bırakın Mayıs ayını Nisan bile gelmeden mera ve çayırlara doğru akın etmeye başlıyorlar. Bu da meraların yapısal anlamda bozulmalarına ve hiçbir işe yaramamalarına neden oluyor.” şeklinde konuştu.
Erzurumlu yetiştiricilere, Mayıs ayına kadar çayır ve meralara hayvanları kesinlikle çıkarmamaları çağrısında bulunan Doç. Dr. Yörük, “Böyle bir ortamı oluşturabilirsek, yöremizdeki hiçbir üretici kaba yem ihtiyacı duymaz, bunun için harcama da yapmaz. Çünkü bizim çayır ve meralarımız bu ihtiyacı fazlasıyla karşılayabilir durumdadır.” ifadelerini kullandı.