Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
HABERLER>GÜNDEM
9 Mayıs 2012 Çarşamba - 07:54

Çomaklı Erzurum mutfağını tanıttı

Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Tuzluca - Iğdır yemekleri sempozyumu Tuzluca’da yapıldı.

Çomaklı Erzurum mutfağını tanıttı

Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Tuzluca - Iğdır yemekleri sempozyumu Tuzluca’da yapıldı.Iğdır Valiliği ve Tuzluca Kaymakamlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen sempozyumda Tuzluca Kaymakamı Murat Sarı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, Iğdır Valisi Amir Çiçek’in açılış konuşmalarının ardından konusunda uzman 60 akademisyen ve araştırmacı dört gün boyunca bildirilerini sundular.
Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli, konuşmasında “Üzerinde yaşadığımız Anadolu toprakları, 10 bin yıllık bir mutfak kültürüne sahiptir. Dünyanın en eski ve zengin yemek çeşitleri ile gelenek ve göreneklerine sahip olan Anadolu mutfak kültürü, ne yazık ki her geçen gün biraz daha unutulmakta ve yok olmaktadır. Anadolu, Kafkasya, Mezopotamya ve Orta Asya arasında bulunan Doğu Anadolu Bölgesi, çeşitli ve zengin kültürlerin kesiştiği kaynaştığı bir coğrafi konuma sahiptir. Doğu Anadolu’yu çevresindeki diğer coğrafi bölgelerden ayıran en önemli özelliği, derin vadi, Irmak ve yüksek dağlar ile birbirinden ayrılan küçük yörelerin, binlerce yıllık geleneksel mutfak kültürünü günümüze değin sürdürmüş olmasıdır. Erzurum’dan doğudan Hazar Denizi kıyılarına kadar uzanan Aras Havzası, 5000 yıllık önemli bir kültürü de topraklarında yaşatmaktadır. Bu köklü kültürün en önemli özelliği, Eskiçağ’dan günümüze kadar herhangi bir kesintiye uğramadan devam etmesidir. Aras Havzası aynı zamanda binlerce yıllık geleneksel mutfak kültürü ve yemeklerini de, canlı bir şekilde korumaktadır. Aras Havzası’nın farklı coğrafi yörelere ayrılması, geleneksel mutfak kültürü ve yemeklerinin de oldukça zengin ve çeşitli olmasını gerektirmiştir. Aras Havzası’nın sahip olduğu binlerce yıllık geleneksel mutfak kültürünü sağlıklı bir şekilde saptamak ve gelecek kuşaklara emin bir şekilde bırakmak amacıyla, “IV. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Tuzluca-Iğdır Yemekleri Sempozyumunu düzenledik.” dedi.
ÇOMAKLI; KAYIP KÜLTÜRÜMÜZ ”TEL HELVASI”NI ANLATTI
Sempozyuma Erzurum’dan katılan Araştırmacı-yazar Zekiye Çomaklı ise Erzurum da kaybolan bir eğlence kültürü “Tel Helvası” konulu tebliği sundu. Konukların oldukça dikkatini çeken tebliğin yanı sıra, akşam düzenlenen şiir dinletisine konuk olarak davet edilen Çomaklı ”Dadaş Kızıyım” şiirinin ardından MHP Iğdır Milletvekili Sinan Okan’a bayrak hediye etmesi alkışlar ile karşılandı.
Aslen Tuzlucalı olan CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgünüdüz’ün de katıldığı sempozyumda; Prof. Dr. Oktay Belli: “Kaynak ve Seyahatnamelere Göre Aras Havzası Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri”, Namiq Musalı: “Ecdadın Mutfak Kültürünü Zamanımıza Taşıyan Eser Hacı Muhammed Ali Baverçi Bağdadî’nin “Kâr-nâme” Adlı Risalesi”. Güzin Sühran Belli-Prof. Dr. Oktay Belli: “Aras Havzası Geleneksel Mutfak Kültürünün En Zengin Yemek Çeşidi: Pilavlar” konularında bildiriler sunuldu.

 
Vakıf şerbetine yoğun ilgi
 
Türk Dünyası'nda Erzurum damgası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vakıf şerbetine yoğun ilgi
Erzurum’da Vakıf Haftası etkinlikleri devam ediyor.
ASİMED uyardı
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Yrd.Doç.Dr.Savaş ...
KALDER’den Ürün Güvenliği semineri
Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, 4,8 milyon Avro bütçeye ...
 
Yılmaz Peru Büyükelçisini ağırladı
Türkiye’nin Peru Büyükelçisi Jorge Abarca Del Carpio,Türkiye-Peru Parlamentolar ...
Erzurum'da ralli rüzgarı
Almanya'nın Allgau kentinden yola çıkan 355 klasik otomobil Erzurum’a ...
Efeoğlu'ndan bilimsel başarı
Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İhsan Efeoğlu, ...
 
İran Sİneması Erzurum'da
Bu yıl 7.sine imza atacak olan Uluslararası Dadaş film Festivali 14-19 ...
Ovit kabusu bitiyor
Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise 3. büyük tünelinin temeli 13 Mayıs ...
Teşvikte ivme kaybı
Ekonomi Bakanlığı 2012 yılı Ocak-Mart aylarında verilen teşvik belgelerinin ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri