Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
29 Nisan 2011 Cuma - 09:19

Çoruh Havzası'nda ekolojik atılım

Tortum Çağlasın, Doğa Canlansın” adlı projeyle Tortum Şelalesi ve çevresindeki suya dayalı ekosistem koruma altına alınacak. Proje kapsamında, Erzurum, Tortum ve Uzundere'de Tortum Şelalesinin ekolojik sürdürülebilirliğini sağlamak üzere sürdürülebilir ekoturizmin altyapısını oluşturacak bir gençlik kampı organize edilecek. 21 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan kampta, açık hava konserleri, doğa yürüyüşleri, turlar, el sanatları ve seramik sergileri düzenlenecek.

Çoruh Havzası nda ekolojik atılım

“Tortum Çağlasın, Doğa Canlansın” adlı projeyle Tortum Şelalesi ve çevresindeki suya dayalı ekosistem koruma altına alınacak. Proje kapsamında, Erzurum, Tortum ve Uzundere'de Tortum Şelalesinin ekolojik sürdürülebilirliğini sağlamak üzere sürdürülebilir ekoturizmin altyapısını oluşturacak bir gençlik kampı organize edilecek. 21 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan kampta, açık hava konserleri, doğa yürüyüşleri, turlar, el sanatları ve seramik sergileri düzenlenecek.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faris Karahan, “Tortum Çağlasın, Doğa Canlansın” adlı projenin uygulanmasına başlandığını bildirdi.
Karahan, “Tortum Çağlasın Doğa Canlansın” projesinin, Çoruh Vadisi’nin bir parçası olan Tortum Şelalesi’nin sürekli akmasını sağlayarak Tortum Şelalesi ve çevresindeki suya dayalı ekosistemi korumayı amaçladığını belirtti. Erzurum, Tortum ve Uzundere'de Tortum Şelalesinin ekolojik sürdürülebilirliğini sağlamak üzere yerel yönetim, kamu ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek ve yerel ve ulusal düzeyde farkındalık yaratmak üzerine odaklı olarak geliştirilen proje kapsamında gençlik kampı kurulacağını kaydeden Karahan, hazırlıkların son aşamaya getirildiğini bildirdi.
GENÇLERE YOĞUNLAŞILACAK
Proje ve projenin yürütüleceği bölge hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Karahan Tortum Şelalesi ve yakın çevresinin birlikte oluşturduğu ekosistemin, dünyanın en hassas 200 ekolojik bölgesinden biri olan Batı Kafkasya Ekolojik Bölgesi içerisinde yer aldığını söyledi. Projenin ortaya çıkmasındaki temel gerekçenin Tortum Şelalesi’nin Tortum Şelalesi Hidroelektrik Santrali (HES) nedeniyle düzenli ya da sürekli akmamasından dolayı ortaya çıkan sorunları kamuoyunun gündemine taşımak olduğunu anlatan Karahan, “Bu çalışma, buradaki heyelanlara, şelalenin jeolojik ve ekolojik bütünlüğüne, tarım ya da turistik amaçlı alan ve faaliyet kayıplarına dikkat çekmek ve şelalenin sahip olduğu su ekosisteminin ve genel olarak onu besleyen Tortum çayı ve Tortum gölünün önemi hakkında genel olarak toplumun ve daha özelde gençlerin sahiplenmesi yönünde adımlar atmak üniversite gençliğinin ‘Tortum Çağlasın Doğa Canlansın’ Projesi fikrini yerel paydaşlarla geliştirmesine ve uygulamasına olanak tanımıştır.” dedi.
PROJE KAPSAMINDA BÖLGEDE YÜRÜTÜLEN ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Bu ana fikirle öncelikle Tortum ve çevresinde doğal peyzaj değerlerinin tespiti için akademik danışmanlar ve Doğu Anadolu Turizmi Geliştirme Projesi (DATUR) yönetiminin katkıları ile alan sörveyi yapıldığını kaydeden Karahan, yerelde Tortum Şelalesi ile ilgili yerel paydaşlarla görüşülerek bir bilgi birikiminin sağlandığını dile getirdi. İhtiyaçlar ve sorunların belirlenerek, ileride Tortum Şelalesi'nin korunması için yapılacak tanıtım ve kampanya çalışmaları için bir gençlerin de sürece dahil edilmesi biçiminde bir zemin oluşturulduğunu belirten Karahan, “Sonuç olarak ilk etapta hedeflenen Tortum Şelalesi'nin ekolojik sürdürülebilirliği gençlerin katılımının teşvik edilmesi ve bu amaçla bir gençlik kampının gerçekleştirilmesi ve bu kampın ilerleyen yıllarda Uzundere Belediyesi desteğiyle sürekliliğinin sağlanması planlanmaktadır.” şeklinde konuştu. 
PROJEYLE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ DA KATILIMI SAĞLANDI
"Tortum Çağlasın, Doğa Canlansın" projesinin, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) koordinasyonunda yürütülmekte olan Coca Cola Hayata Artı Vakfı Gençlik Programı'na sunulduğunu hatırlatan Karahan, “1 Kasım 2010 tarihinde sözleşme imzalanmış ve proje uygulamasına geçilmiştir. Proje Atatürk Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Kulübü ve Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencisi Emre Yücedal Koordinatörlüğü'nde Uzundere Kaymakamlığı, Uzundere Belediyesi, Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği ve Uzundere Doğa Sporları Kulübü Derneği (UDOSK) desteğinde sürdürülmektedir.” dedi.
21 MAYIS CUMARTESİ GÜNÜ GENÇLİK KAMPI DÜZENLENECEK
Yerel paydaş temsilcileri Uzundere Belediye Başkanı M. Halis Özsoy, Uzundere Kaymakamı Dede Musa Baştürk ve UDOSK Yönetim Kurulu Başkanı Musa Han ile projeyle ilgili faaliyetlerin arzu edilir bir etki yaratması hususunda üniversiteli gençlerin yanında gayret gösterdiklerini ifade eden Karahan, bu kapsamda düzenlenecek olan gençlik kampı hakkında bilgiler de verdi.
21 Mayıs Cumartesi günü açık hava konseri, doğa yürüyüşü, Tortum Şelalesi turu, tarihi eserler turu, Yedigöller gezisi, deniz bisikleti ve kano aktiviteleri, çamurdan heykel yarışması, dağ bisikleti turları, el sanatları ve seramik sergisi ve fotoğraf yarışmalarının düzenleneceği kampın, dikkatleri bölgenin üzerine çekeceğini kaydetti.
 

 
'Vakıflar, medeniyetimizin vizyon'
 
Sanatla Erzurum ruhunu yansıttılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Vakıflar, medeniyetimizin vizyon'
Vakıflar Erzurum Bölge Müdürlüğü, 9 ile 15 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak ...
KUDAKA Turizme ufuk çiziyor
Kuzeydoğu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 'İnovasyona Dayalı Bölgesel Turizm ...
Akgündüz'den tarih değiştirecek tespit
Türk-İslam şehirlerinin tarihini, kimliğini ve kişiliğini oluşturan mimari ...
 
Gözyaşları sel oldu..
Erzurum'un Uzundere ilçesinde trafik kazasında hayatını kaybeden 5 kişiden 4'ü toprağa verildi.
Tanıtımda Üç Kümbetler adımı
Yakutiye Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Üç Kümbetler Cazibe Merkezi ...
ESOB davası başladı
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanvekili Hikmet ...
 
Erzurum Edebiyat Müzesi’ne kavuşuyor
Erzurumlu Emrah Edebiyat Müzesi'nin restorasyon ihalesinin gerçekleştirildiği ...
'Masallardan sıyrılın'
Ermenilerin ‘Kutsal Seyahat’ adını verdikleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu ...
Erzurumlu projeyi beğendi
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'a ikinci boğaz projesi Erzurumluların beğenisini kazandı.
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri