Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>EKONOMİ
2 Nisan 2010 Cuma - 07:16

DAHA FAZLA VERİM İÇİN KÜLTÜR IRKI

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atasever, Erzurum’daki yerli ırk hayvanların kültür ırkına dönüştürülmesi anlamında sevindirici gelişmeler yaşandığını söyledi.

DAHA FAZLA VERİM İÇİN KÜLTÜR IRKI

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, Erzurum’daki yerli ırk hayvanların kültür ırkına dönüştürülmesi anlamında sevindirici gelişmeler yaşandığını söyledi. Yerli ırk hayvanlardan hem et, hem de süt verimi açısından beklenen kazanımın elde edilemediğini anlatan Dekan Atesever, kültür ırklarının, yerli ırklara göre kat kat daha verimli olduklarını dile getirdi.

//SUNİ TOHUMLAMA PROJESİ

Erzurum’da yürütülen suni tohumlama çalışmalarının, yerli ırkın dönüştürülmesinde en büyük etken olduğunu vurgulayan Atasever, bu çalışmaların süratle ve daha geniş kapsamlı biçimde devam ettirilmesi gerektiğini dile getirdi. Yerli ırkların, kültür ırklarına ait üreme hücreleriyle tohumlanması şeklinde tarif edilen suni tohumlamadan, çok kaliteli buzağılar elde edildiğini ifade eden Dekan Atasever, Erzurum’daki besicilerin bu yöntem sayesinde her anlamda kazançlı çıkacaklarını belirtti. Yerli ırkların kültür ırklarına dönüştürülmesi sürecinin, oldukça kapsamlı hayvan çiftliklerinin açılması sayesinde hız kazanacağını kaydeden Prof. Dr. Atesever, hayvancılığın geliştirilmesi için bu amaç doğrultusunda yoğun çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

//VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ SORUNU

Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi, Erzurum’daki hayvancılığın da istenen seviyede olmadığını vurgulayan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atasever, “Hayvancılıkla ilgili olarak çeşitli problemlerin yaşandığı bölgelerde, karşımıza öncelikle et ve süt veriminin düşüklüğü çıkıyor. Böyle bir sonucun ortaya çıkmasında, kuşkusuz rol oynayan birçok unsur var. Bunlardan en önemlileri, hayvancılığın günün şartları ve işletme mantığına göre değil de, tam tersine ilkel yöntemlerle yapılıyor olmasıdır. Hayvan varlığının değerlendirilmesi de, bu süreç içerisinde önemli bir faktör.” diye konuştu. Hayvancılık sektörüne yönelik olarak et ve süt üretimini teşvik edici bir takım düzenlemeler bulunduğuna dikkati çeken Atasever, “Erzurum’da hayvancılık alanında hizmet üretmeyi amaçlayan büyük çiftlikler ve işletmeler kurulursa, Veteriner Fakültesi olarak biz her türlü desteği vermeye hazırız. Gerek hayvan sağlığı ve gerekse teknik tüm hususlarda, fakültemizin öğretim elemanları, besicilerimizin hizmetinde olacaklardır. Bizden her türlü danışmanlık hizmetini rahatlıkla alabilirler.” ifadelerini kullandı.   

//KÜLTÜR IRKI 60 BÜYÜKBAŞ HAYVAN SATIŞA ÇIKARILACAK… 

Öte yandan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, fakülte olarak hayvancılık sektörüne kültür ırkı takviyesinde bulunduklarını da bildirdi. 14 Nisan’da, hoştayn ve montofon diye tabir edilen kültür ırkı büyükbaş hayvanları, açık artırma usulüyle satışa sunacaklarını açıklayan Dekan Atasever, “Elimizde şu anda 191 hoştayn ve montofon büyükbaş hayvan bulunuyor. Bunların 60 tanesini, 14 Nisan’da açık artırma usulüyle satışa çıkaracağız. Besicilerimizin sabırsızlıkla beklediği ihaleyi, fakültemize bağlı olarak hizmet veren çiftliğimizde gerçekleştireceğiz.” dedi.

Geçen yıl da aynı şekilde 30 kültür ırkı büyükbaş hayvanı açık artırma usulüyle sattıklarını hatırlatan Atasever, bu hayvanların, yerli ırkın kültür ırkına dönüştürülmesin sürecine büyük ölçüde katkı sunduklarını sözlerine ekledi.

 
ERZURUM'A ÖZEL ÇALIŞMA
 
TEKEL EYLEMİNDE RESTLEŞME
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TEŞVİK SÜRECİ BAŞLADI
DAP Kapsamındaki İllerde Etçi ve Kombine Irklarla Kurulacak Damızlık Sığır ...
5 Milyon Euro Hibe
Avrupa Birliği Merkezi Finans ve İhale Merkezi Aracılığı ile Türkiye'de ...
ÇOBANLARA CEP TELEFONU DAĞITACAK!
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği (DOĞTARBESBİR) Başkanı ...
 
Esnaf batıyor
Esnafın çek ve senetlerinin ödenmediğini belirten ESOB Başkanı Rasim Fırat, ...
BAŞKAN'DAN ACI İTİRAF: KÖYLÜ ARTIK ÜRETMİYOR
Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında yapılan yardımların üretimi olumsuz ...
Tünelin ucu göründü
Erzurum ve Doğu Anadolu’yu Karadeniz’le buluşturacak olan Kop, İspir, ...
 
Esmer, işsizlerin hamisi oldu
Türkiye İş Kurumu Erzurum İl Müdürlüğü’ne 15 ayrı dalda meslek edindirme ...
SMMMO ekmek sahibi etti
SMMMO’nun Erzurum’daki merkezinde başlayan “Muhasebecilik” ve “Büro Yönetimi, ...
Etin faturasını hükümete kesti
Besiciler Odası Başkanı Sebahattin Bingöl, “Et fiyatlarının birden bire ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri