Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
18 Nisan 2011 Pazartesi - 10:49

Demir tatlımızı da kaptılar

Kastamonu'da düzenlenen yöresel yemek yarışmasına katılan bir yarışmacı, Erzurum'a ait olduğu bilinen demir tatlısını, 200 yıldır aile büyükleri tarafından yapıldığı ve kendi yörelerine ait olduğunu ileri sürdü.

Demir tatlımızı da kaptılar

Kastamonu'da düzenlenen yöresel yemek yarışmasına katılan bir yarışmacı, Erzurum'a ait olduğu bilinen demir tatlısını, 200 yıldır aile büyükleri tarafından yapıldığı ve kendi yörelerine ait olduğunu ileri sürdü. Kastamonu yöresine ait olduğu jüri tarafından kabul edilen tatlı, yarışmada birinci seçildi.
Kastamonu'da Turizm Haftası kapsamında tarihi Kurşunlu Han'da yöresel yemek yarışması düzenlendi. Yarışmanın tatlı kategorisinde yarışan ve Kastamonu'nun Devrakani ilçesinden katılan Bengi Şener'in yarışmaya sunduğu bir tatlı, jüri üyelerine zor anlar yaşattı.
YARIŞMACININ İLGİNÇ İDDİASI
Yemeğin yöresel olmadığını düşünen jüri üyeleri, tatlıyı yapan Bengi Şener'i, jüri masasının önüne davet etti. Şener ise, tatlının kendi ailelerinde bulunan bir demir çubukla yapıldığını, demir çubuğun ve tarifinin 200 yıldır aile büyüklerinden kendilerine ulaştığını söyledi. Şener'in iddiası üzerine jüri üyeleri, tatlının yapıldığı demir çubuğu görmek isterken, tatlıyı da Kastamonu yöresine ait yemek olarak kabul ederek değerlendirmeye tabi tuttu. Yarışmanın tatlılar kategorisinde en yüksek oyu alan
tatlı, birinci seçildi.
KALIP ERZURUM’DAN FARKLIYMIŞ..!
Tatlıyı nasıl yaptığını jüriye anlatan Şener, kullandığı kalıbın Erzurum'un demir tatlısında kullanılan kalıptan daha farklı olduğunu söyledi. Kullandığı kalıbın 200 yıllık olduğunu belirten Şener, şöyle konuştu: "Ben tatlıyı çocukluğumdan biliyorum. Demir kalıbı var. Kullandığım kalıp, 200 yıllık. Büyükbabamın büyüklerinden kalan ve ortak kullandığımız kalıp. Devrekani'de şu an bu tatlı yapılıyor ama akrabalar birbirlerinden alıyor. Bu şekilde yapıyorlar. Annemlerin diğer yakını ailelerle ortak kullandığı bir kalıp. Erzurum'daki tatlıyı sonradan öğrendim. Bu kalıbı yaptırmayı denemiştik. Araştırdım, demirden getiriverdi. İkisi aynı değil, biraz daha farklı. Bizim ki Hitit güneşine benziyor. Bizim kalıbımız daha eski gibi geldi. Devrekani'nin Mütevelli köyünde yaygın olarak var."
Tatlının yapılışının da Erzurum'un demir tatlısına çok benzemesi dikkat çekti. Yarışmacı Şener'in beyanlarına güvenmek zorunda olduklarını belirten jüri üyeleri, tatlıyı değerlendirmeye aldı. Jüri üyeleri, tatlının kesin yöresi konusunun araştırılmasını da istedi.
Öte yandan ana yemek ve tatlı kategorisinde toplam 5 ayrı yemeğin yer aldığı yarışmada, ana yemekler kategorisinde 2 ayrı yemekle yarışan Zuhal Yılmazer, Hasude isimli yemeği ile birincili, ala pilav isimli yemeği ile de üçüncülüğü elde etti.
Aynı kategoride yarışan Nihal Özkan ise ekşili pilav ile ikinci oldu. Tatlı kategorisindeki diğer yarışmacı Şahika Tolan da kaşık helva ile ikincilik ödülünü aldı.
Vali Yardımcısı Muammer Balcı, Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi eşi Hülya Aşkın Balcı, İl Turizm ve Kültür Müdürü Ziver Kaplan ve Müdür Yardımcısı Fahrettin Şenoğlu da yarışmayı izledi.Jüri üyeleri ise İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü Mutfak Eğitimcisi Mustafa Kavuklu, İl Turizm Müdürlüğü Servis Eğiticisi Sibel Yücebıyık ve Halk Eğitim Merkezi Eğitimcisi Özlem Akaydın'dan oluştu.
Gazetecilerin, yarışmanın özel televizyon kanallarında yer alan yarışmalardan farklı formatta olduğunun belirtilmesi üzerine jüri üyeleri, televizyonlardaki yemek programlarına tepki gösterdi. Gülerek soruya cevap veren bir jüri üyesi, "Saç baş yolmamız gerekiyor. Niye böyle yapmadın diye" derken, diğeri ise, "yemeğimiz yöresel yemek yarışması. Yöresel dediğimiz zaman eski kültürümüze de bakmamız lazım. Bizim kültürümüzde o programlardaki gibi bir kültür yoktur. Her ne kadar beğenmeseniz de 'elinize
sağlık, güzel olmuş demek' bizim kültürümüzde var. Bu yarışmaya da bence böylesi yakışır." diye konuştu.

 
Kim haklı...?
 
Gülyurt'tan Erzurum'a teşekkür
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kim haklı...?
Doç. Dr. Fatih Mehmet Kızıloğlu, çeşitli tartışma ve eleştirilerin hedefi ...
Türk Dünyası Erzurum'da buluşacak
Güneş Vakfı tarafından düzenlenecek 3’üncü Uluslararası Türk Şöleni’ne, ...
Bakırcı, öğrencilerin gönlünü fethetti
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne (İİBF) bağış ...
 
Palandöken’de Kutlu Doğum Coşkusu
Palandöken Müftülüğü’nce “Kutlu Doğum Haftası” etkinlikleri kapsamında ...
Tiyatro bilincimiz güçlendi
Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT), izleyici sayısıyla 13 yılın rekorunu kırdı. ...
Toplu ulaşımda yeni yaklaşım
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, şehir içi ulaşım ...
 
ERİHDER'den çağrı
Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri, 308’inci doğum yılı çeşitli etkinliklerle ...
Turizm Haftası başladı
Turizm Haftası Erzurum'da kortej yürüyüşüyle başladı. Çifte Minareli Medrese ...
Erzurum ‘Yapı Envanteri’ne muhtaç
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferhat ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri