Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
26 Mayıs 2011 Perşembe - 07:27

ENER'den Raylı Sistem yaklaşımı

Genel Merkezi başkent Ankara’da bulunan, Erzurum’un ilk ve tek düşünce kuruluşu olan ENER Düşünce ve Strateji Derneği, bütün büyükşehirlerde halka hizmet veren “Hafif Raylı Sistem”in Erzurum’da da hayata geçirilmesini önerdi.

ENER den Raylı Sistem yaklaşımı

Genel Merkezi başkent Ankara’da bulunan, Erzurum’un ilk ve tek düşünce kuruluşu olan ENER Düşünce ve Strateji Derneği, bütün büyükşehirlerde halka hizmet veren “Hafif Raylı Sistem”in Erzurum’da da hayata geçirilmesini önerdi.
ENER Düşünce ve Strateji Derneği Genel Sekreteri Mükremin Uzun tarafından hazırlanan “Erzurum Hafif Raylı Sistem Projesi”, seçimlerin yapılmasına sayılı günler kala, siyasi parti liderlerinin dikkatine sunuldu.
AKSU PROJEYİ ANLATTI
Projenin detaylarını kamuoyuna açıklayan ENER Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, ‘Emsal iller arasında raylı sisteme geçmeyen tek şehrin Erzurum olduğuna dikkati çekerek, ‘Raylı sistemde geç kalıyoruz. Raylı sistem olmayan şehir, büyükşehir değil, eksik şehirdir! Bu projeyi çok önemsiyoruz, seçimden önce üç öneri daha açıklayacağız, bu şekilde seçim proje dağarcığına katkımız olsun istiyoruz" dedi.
Büyüme ve gelişme sürecindeki şehirlerin temel meselelerinden birinin toplu taşıma olduğunun altını çizen Başkan Aksu, dünyanın bütün gelişmiş kentlerinde bu sorunun raylı sistemler devreye sokularak çözülmeye çalışıldığını hatırlattı.
UYDUKENTLER ARASI ULAŞIM
Erzurum’un şehirleşme açısından son yıllarda önemli gelişmeler gösterdiğini belirten AKSU, Yenişehir, Dadaşkent ve Yıldızkent’in adeta birer uydu kent görünümü kazandığını, kış turizminin gelişmesiyle birlikte, Kayakyolu bölgesinin önemli bir yerleşim merkezi halini aldığını, Kombina civarının ise gün geçtikçe büyüdüğünü kaydetti.
Bu fiziki yatay yayılmayla birlikte, şehir merkezindeki ‘hareketli nüfusun’ önümüzdeki yıllarda daha artış göstereceğine işaret eden Aksu, ‘’Şehir merkezlerini ilgilendiren geleceğe yönelik yatırımlarla ilgili planlar hazırlanırken, ‘göç nedeniyle il nüfusundaki azalmayı’ olumsuz bir faktör olarak değerlendirmek yanıltıcı olabilir. ‘Erzurum, hızla göç veren ve nüfusu azalan bir şehir, böyle bir şehre raylı sistem gerekir mi?’ yaklaşımını, bu açıdan gerçekçi bulmuyoruz. Hafif Raylı Sistem sözkonusu olduğunda, ‘Merkezi nüfus hareketliliği’ ve raylı sistemle taşınacak ‘hedef yolcu kitlesi’ hesaba alınmalıdır. Bu açıdan baktığımızda Erzurum’un kent merkezli nüfus hareketliliğinin önümüzdeki on yılda büyük artış göstereceğini söyleyebiliriz. Mevcut Üniversite’nin elli bine yakın öğrencisi potansiyel ‘raylı sistem’in hedef kitlesidir. Bu rakama ‘Erzurum Teknik Üniversitesi’nin’ ve açılacak diğer Vakıf Üniversiteleri’nin öğrenci potansiyelini de ekleyebiliriz’ seklinde konuştu.
AKSU: ‘RAYLI SİSTEM GELECEĞİN ERZURUM’U İÇİN TEMEL BİR İHTİYAÇ HALİNE GELMİŞTİR’
Sağlık merkezi olma yolundaki Erzurum’un, önümüzdeki yirmi yılda “sağlık turizmi” patlaması yaşayabileceğini ve “şifa arayan” toplulukların ulaşımında “raylı sistemi” tercih etme durumunda kalacağını söyleyen Başkan AKSU, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Kış Turizmi’nin yaratacağı ek taşıma talebi de göz önünde tutulmalıdır.
Görüldüğü gibi, geleceğin Erzurum’unda toplu taşıma ‘olursa iyi olur’ tarzında bir yatırım olarak değil, ‘olmazsa olmaz’ bir proje olacaktır.
Çağdaş şehircilik, ‘geleceğin kenti’ni planlamaktır. Raylı sistem geleceğin Erzurum’u için temel bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu projeyi sadece “muhtemel yolcu kapasitesi” ve maliyet açısından da düşünemeyiz. Bu hizmet, belirtmeye çalıştığımız unsurların yanı sıra “Asrın İpekyolu Merkezi” olma iddiasındaki Erzurum için bir prestij yatırımı olacaktır.
Büyükşehir Belediyemizin ve ona destek olacak Hükümet’in böyle prestijli bir projeye imza atması bize gurur verir. Şu soğuk memlekette insanımıza sımsıcak, kaliteli, çağdaş bir toplu taşıma imkânı sunanlar, şehrin hizmet tarihine geçeceklerdir. Belediyeler ve diğer kamu kuruluşlarının bürokratik yapıları, kendi kuruluşlarının görev tanımlarının gerektirdiği hizmetleri belli bir öncelik ve plan dahilinde yerine getirirler. Belediyeler ve kamusal hizmetle görevli diğer kuruluşların tepe yöneticileri bir yandan bu rutin görevlerin en iyi şekilde yerine getirilmesini sağlarken, diğer yandan da onlara ilaveten ‘büyük projeleri hayata geçirebilirlerse fark yaratırlar...’, hizmet lideri konumuna yükselirler. Özellikle belediyeler ve kamu kuruluşlarında görev yapan bu tür ‘yaratıcı-girişimci yöneticiler’, şehirlerini dönüştürmeyi, hizmet atağına geçirmeyi başarmışlardır. ‘Yaratıcı-girişimci’ üst yöneticiler, az sayıda ama önemli projeleri hayata geçirmekle bu unvana kavuşmuşlardır. Erzurum’un kaderini ellerinde bulunduran yöneticilerimizin bu üstün vasıfları taşıdığından şüphe duymuyorum.’’
ENER’İN ÜÇ ÖNEMLİ PROJESİ DAHA YOLDA…
Başkan Aksu, uzun süredir gündemlerinde olan bu konuyu hem ENER Düşünce ve Strateji Derneği olarak, hem de kişisel olarak gazeteci sıfatıyla kendisinin 2005 yılından bugüne kadar muhtelif vesile ve aralıklarla defalarca kaleme aldıklarını ifade etti.
Aksu, ‘Sivil kitle örgütleri ve birçok yazar da bu konuda çaba gösterdi. Sonuç olarak proje, toplumda genel kabul gördü. Şu anda proje konusunda yeterli ‘toplumsal talebin’ olduğunu müşahade ediyoruz. ENER Genel Sekreteri Sayın Mükremin Uzun, konu üzerinde ciddi araştırmalar yaptı. Sistemin dünya ve Türkiye’deki uygulamalarını inceledi. Sayısız kitap ve makale üzerinde çalıştı. Ortaya güzel bir metin çıkardı. Kendisine çok teşekkür ediyor, bu çalışmanın şehir kamuoyunda projenin tekrar tartışılmasına vesile olmasını diliyorum. Seçim öncesinde bütün siyasi partilerin yerel yöneticilerinin bu konuya özel ilgi göstermeleri ve konuyu parti liderleri düzeyinde ele almalarının, şehrin çıkarı için zaruret arzettiğine inancım tamdır’ diye konuştu.
Aksu, hafif raylı sistem dışında Erzurum için çok önemli üç proje önerisini daha seçimlerden önce kamuoyuna açıklayacaklarını belirterek, ‘ENER olarak seçim öncesi 4 proje önerisini kamuoyu ile paylaşmayı planladık. Bunların ilki olan 'Hafif Raylı Sistem' projesidir. Diğer 3 proje de inşallah seçimden önce açıklanmış olacak. Projelerin bu aşamada açıklanmasının iki nedeni var. Birincisi, diğer zamanlara göre hizmet ve projelere daha çok yoğunlaşan kamuoyunun dikkati çekerek mümkün olduğunca bir 'toplumsal talep' oluşmasını sağlamak... İkincisi ise, miting nedeniyle şehrimize gelecek olan liderlere, yerel parti teşkilatlarınca bu projelerin sunulma ihtimalidir. Eğer liderler sözkonusu projeleri kürsüde taahhüt ederlerse bundan şehrimiz karlı çıkacaktır. Bu konuda medyamızın duyarlılığı son derece önem taşıyor’ şeklinde konuştu.

 
Erzurum TFF gündeminde
 
Aziziye'den sosyal yatırım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ata Teknokent'te Teknolojik Atılım
Atatürk Üniversitesi Teknokent’i tarafından düzenlenen “1. Erzurum Teknolojik ...
Öğrencilerden sigara protestosu
Erzurum'da Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri ...
KUDAKA’dan kurumsal kapasite desteği
Palandöken İlçe Müftülüğü, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ...
 
Büyükşehir'den tarih bilincine katkı
Büyükşehir Belediyesi, yüzlerce çocuğu tarihle buluşturdu. Erzurum’un ...
Çaresiz ağabeyi yardım istiyor
Erzurum’un Horasan ilçesi Hacıali köyünde yaşayan 32 yaşındaki zihinsel ...
Türkü Paşa'ya anlamlı ziyaret
AK Parti Erzurum Milletvekili adayı Adnan Yılmaz, türkü paşa Raci Alkır’ı evinde ziyaret etti.
 
Tapu 164 yaşında
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 164. kuruluş yıldönümü, Erzurum’da ...
Emniyet çocukları sevindirdi
Erzurum Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü’nce “Mutlu Et Mutlu Ol” ...
TCDD ilaçlama tarihleri açıklandı
TCDD Genel Müdürlüğü, tren yolu üzerindeki otlarla mücadele kapsamında ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri