Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
21 Ocak 2012 Cumartesi - 08:59

Erzurum 1001 Hatim coşkusunu yaşadı

Erzurum'da asırlardır devam eden 1001 hatim geleneği bu sene ayrı bir coşku ve heyecanla gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl bu gelenek kapsamında 11 bin 336 hatim indirildi. Sayı bu sene 16 bin 900'e ulaştı.

Erzurum 1001 Hatim coşkusunu yaşadı

Erzurum'da asırlardır devam eden 1001 hatim geleneği bu sene ayrı bir coşku ve heyecanla gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl bu gelenek kapsamında 11 bin 336 hatim indirildi. Sayı bu sene 16 bin 900'e ulaştı.
16 Aralık 2011'de başlayıp, 15 Ocak 2012'de sona eren hatim programı için Ulu Cami'de dua merasimi düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde camiyi dolduran binlerce Erzurumlu, duaya hep bir ağızdan 'amin ' dedi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katıldığı dua merasimine gelenler izdihama sebep oldu.
BİNBİR HATİM GELENEĞİ
Erzurum'da her yıl aralık ayının 15'inde başlayan 1001 hatim programı bir ay devam ediyor. Sonraki yılın ocak ayının 15'nden sonra ilk cumada okunan hatimlerin duası yapılıyor. Erzurum ve Erzurumluların Kur'an'la iç içe olmasına vesile olan bu gelenek şehirde Bayram havası yaşanmasını sağlıyor.
AKBULUT BİLGİ VERDİ
Hatim duasının okunması programı, sabah saatlerinde, hatim sayılarının belirlenmesiyle başladı. Kuran'daki secde ayetlerinin okunmasının ardından toplu bir şekilde tilavet secdeleri yapıldı. Erzurum'un önde gelen din adamları camiyi dolduran vatandaşlara hitap etti. Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Yusuf Altaş, cemaate Kuran'ın Müslüman'ın hayatındaki yeri ve önemini anlattı. Erzurum Ömer Nasuhi Bilmen Dini Yüksek İktisat Merkezi Müdürü İsmail Akbulut ise bu geleneğin nasıl ortaya çıktığı konusunda bilgiler sundu.
ASLAN HATİM DUASINI YAPTIRDI
Erzurum Müftüsü Yakup Arslan, hatim duası okudu. Camiyi hınca hınç dolduran Erzurumlular, hep bir ağızdan yapılan dualara amin dedi. Duygu dolu dakikaların yaşandığı hatim duası okuma programında bazı vatandaşlar göz yaşlarına hakim olamadı.
HATİM DUASINDA İZDİHAM
Aşırı izdiham yaşanmasını önlemek isteyen Erzurum Müftülüğü, cuma günü erkeklere özel, cumartesi günü ise sadece bayanların katılacağı bir program tertipledi. Erkekler için yapılan programa yaklaşık 9 bin kişi katıldı. Ulu Camii içerisinde oturacak yer bulamayan cemaat, sırt sırta secde yapıp, cuma namazını kıldı. Cami görevlileri de sık sık anonslar yaparak vatandaşların saf aralıklarını daha da daraltmaları yönünde ricada bulundu. Buna rağmen bazı vatandaşlar camide yer bulamadı.
1001 HATİM GELENEĞİ
Bu geleneğin ilk uygulaması 1533'te yapıldı. Erzurum'un Tuzcu köyünde yaşayan bir mutasavvıf olan Pir Ali Baba, şehrin felaket ve olumsuzluklardan korunması amacıyla halkı, 1001 hatim okumaya teşvik etti. Daha sonraki dönemlerde 1001 hatim, Erzurum'da güzel bir gelenek halini aldı. 1533'te başlayan uygulama, 1. Dünya Savaşı'na kadar devam etti. Bu dönemde, siyasi baskılardan dolayı 1001 hatime ara verildi. Erzurum Müftüsü Muhammed Sadık Solakzade, dönemin milletvekilleri Asım Efendi ile Zihni Bey'in girişimleriyle 1937 yılında bu gelenek yeniden uygulamaya konuldu.
 

 
Zeynal bir ilke imza attı
 
"Aslı'ya zamanında müdahale edildi"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cindilli hayırda öncü oldu
Erzurum ili ve ilçelerinde 2010 ve 2011 yıllarında düzenlenen toplam 7 ...
Acılar dinmedi...!
Kars'ta 20 Ocak Bakü katliamının 22. Yılında hayatını yitiren 137 şehid ...
‘Yaratılanı sevmek, yaratandan ötürü’
Kars'ta aralıksız yağan kar yağışının ardından karla kaplı zeminde yiyecek ...
 
'Misafir çocuklar Erzurum'a geliyor'
Erzurum Atatürk Üniversitesi Mezunları ve Mensupları Derneği (ERATÜN), ...
Tarihçilerden Fransa'ya tepki
Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi tarafından ...
Kar üzerinde namaz kıldılar
İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Mahmud Efendi cemaati mensupları, ...
 
Erzurum'a iki farklı yaklaşım
15 Ocak Pazar günü iki büyük ulusal gazetede Erzurum odaklı iki makale ...
Zanlı babasından tokat gibi yorum..!
Erzincan'da geçtiğimiz yıl terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'da ...
Tipi gitti, kar geldi
Erzurum'da 2 gündür etkili olan ve hızı saatte 70- 80 kilometreyi bulan ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri