Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum’dan 10 ayda 53 ülkeye ihracat
Erzurum’dan 10 ayda 53 ülkeye ihracat
Erzurumspor yeni bir ilk peşinde
Erzurumspor yeni bir ilk peşinde
Yumlu ve Erzurumspor gündem oluşturdu
Yumlu ve Erzurumspor gündem oluşturdu
Narman Yanıktaş regülatöründe geri sayım
Narman Yanıktaş regülatöründe geri sayım
ATAUNİV bilimsel altyapısı güçleniyor
ATAUNİV bilimsel altyapısı güçleniyor
HABERLER>GÜNDEM
29 Aralık 2023 Cuma - 16:28

Erzurum Mutfağına bilimsel yaklaşım

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi öncülüğünde “Köklerimizden Besleniyoruz” isimli panel düzenlendi.

Erzurum Mutfağına bilimsel yaklaşım

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi öncülüğünde “Köklerimizden Besleniyoruz” isimli panel düzenlendi.

Erzurum’un mutfak kültürünü tanıtmak ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen panele ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak’ın eşi Behtiye Çakmak’ın yanı sıra Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elanur Yılmaz Karabulutlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kalem Şairi Zekiye Çomaklı, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Yaşam Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Betül Kocaadam Bozkurt, Erzurum’un kadim mutfağı, yöresel lezzetleri ve coğrafi işaretli ürünleri ile Türkiye'nin zengin mutfaklarından biri olduğunu dile getirerek: “Köklerimiz, bizim kimliğimizi oluşturan değerlerimizdir. Bu değerler, bizi birbirimize bağlayan, ortak bir geçmişe sahip olduğumuzu gösteren unsurlardır. Köklerimizden beslenmek, bu değerlerimizi tanımak ve yaşatmak demektir. Bu değerleri tanımak ve yaşatmak için, tarihimizi ve kültürümüzü iyi bilmek, gelecek nesillere bu bilgilerimizi aktarmak gereklidir. Erzurum mutfağı, yüzyıllardır bu halkın yaşam biçimini, kültürünü ve geleneklerini yansıtmıştır. Aynı zamanda Erzurum mutfağı, türkülerde, manilerde ve şiirlerde de kendine yer bulmuştur. Bugün, panelimizde, Erzurum mutfağının türküler, maniler ve şiirlerdeki yansımalarını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında coğrafi işaretli ürünlerin yolculuğunu konuşacağız. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Panele Konuşmacı olarak katılan Zekiye Çomaklı, Erzurum mutfağında türkü ve manilerin önemli bir yeri olduğuna dikkat çekerek: “Türküler her yörede olduğu gibi Erzurum’da da toplumsal hayatı yansıtan bir aynadır. İnsanlar yaşanan pek çok felaketi, acıyı, sevgiyi, türkü ve manilerle dile getirmiştir. Bu açıdan mani ve türküler yaşanmışlığı aktaran birer belge niteliği taşımaktadır. Erzurum mutfak kültürü, maniler içerisinde ayrı bir yere sahiptir. Yeri gelir yemeğe maniler dizilir, yeri gelir manilerde yemekten bahsedilir. Erzurum yöresi manilerinde aşk, gurbet, ayrılık, hasret, kıskançlık, talihsizlik, nasihat, sitem, dua, üzüntü, hasret, aşk, sevda, vefa, vefasızlık aralara serpiştirilir” ifadelerini kullandı.

Çomaklı’nın ardından konuşan Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Dr. Erkan Denk, Türkiye’nin yöresel ürün potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu belirterek, coğrafi işaretli ürünlerin nitelikleri ve özellikleri hakkında dinleyicilere bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından devam eden program katılımcıların, Palandöken İnovasyon Kadın Girişimciler Üretim ve İşletme Kooperatifi, Erzurum Kızılay Şubesi ve Mine Barın’ın katkılarıyla hazırlanan Erzurum mutfağının unutulmaya yüz tutmuş yemeklerinin tadına bakması ile sona erdi.

 

 
ATAUNİ GreenMetric 2023 sıralamasında 258’inci
 
Cumhur ittifakı Erzincan'da MHP adayını destekleyecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Cumhurbaşkanı Tatar’ı ağırladı
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kars ve Ardahan programlarından sonra Erzurum’a geldi.
Oltu Güllüce’de deprem
Oltu Güllüce’de 3.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
52 sınava 11 milyon 202 bin 784 aday katıldı
Ersoy, bu yıl düzenlenen 52 sınava 11 milyon 202 bin 784 adayın başvurduğunu, ...
 
ANKA III ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi
Erdoğan, sosyal medya hesabından Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim ...
'Vefada sınır yok'
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ulusal Vefa Programı ...
Bölge valileri Erzurum’da toplandı
İkinci bölge Düzensiz Göçle Mücadele Koordinasyon Toplantısı, Erzurum ...
 
Aşkale’de kar gündemi
Erzurum’un Aşkale ilçesinde yoğun kar yağışı mahallerde hayatı durma noktasına getirdi.
Cindilli Ailesi yasta
Erzurumlu iş adamı Muammer Cindilli’nin önceki gün vefat eden amcası Osman ...
Aşık Veysel Biyografik Türkülü Tiyatroyla anlatıldı
Iğdır’da UNESCO'nun 2023 yılını ilan ettiği ve vefatının 50. yıl dönümü ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri