Erzurum’dan bu yılın nisan ayında 13, ocak-nisan ayları bütününde ise 15 sektör ihracat yaptı. İlden nisan ayında kaydedilen ihracat değeri 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 9.85’lik artışla 2.2 milyon dolardan 2.4 milyon dolara; ocak- nisan ayında kaydedilen ihracat değeri ise 2019’un ilk dört ayına göre yüzde 4.64’lük artışla 7.6 milyon dolardan 7.9 milyon dolara yükseldi.
3 ÖNCÜ SEKTÖRÜ
Türkiye ihracatçılar Meclisi verilerine göre, ilden nisan ayında en yüksek değerde ihracat gerçekleştiren 3 sektör kimyevi maddeler ve mamulleri, Otomotiv endüstrisi ve madencilik sektörü; ocak-nisan ayları kapsamında en yüksek tutarda ihracat yapan üç sektör kimyevi maddeler ve mamulleri, makine ve aksamları ile madencilik sektörü oldu.
DOSİAD ANALİZİ
DOSİAD analizlerinde, Nisan ayında kaydedilen ihracat değeri toplamında kimyevi maddeler ve mamulleri payı yüzde 31,70, Otomotiv endüstrisi sektörü payı yüzde 16,62 ve madencilik sektörü payı yüzde 15,85 oldu. Ocak-Nisan ayları arasında gerçekleştirilen ihracat değeri bütününde ise kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü payı yüzde 27,7, makine ve aksamları sektörü payı yüzde 14,21, madencilik sektörü payı yüzde 13,11 olarak hesaplandı.
NİSAN AYI SEKTÖREL DAĞILIM
Nisan ayında kimya sektörü 780.9, otomotiv sektörü 409.2, madencilik sektörü 390.4, demir ve demir dışı metaller sektörü 166.7, çimento sektörü 123.0, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 122.8, elektrik ve elektronik sektörü 117.0, makine ve aksamları sektörü 115.6, hububat sektörü 98.4, çelik sektörü 57.9, tekstil sektörü 29.7, mobilya sektörü 24.6, iklimlendirme sanayisi sektörü ise 23.4 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
OCAK-NİSAN DÖNEMİ SEKTÖREL DAĞILIM
TİM verilerine göre 2019’un ilk dört ayında kimya sektörü 2.2 milyon, makine sektörü 1.1 milyon, madencilik sektörü 1.0 milyon, çimento sektörü 921.5 bin, otomotiv sektörü 634.3 bin, demir sektörü 625.9 bin, elektrik ve elektronik sektörü 491.4 bin, hububat sektörü 266.5 bin, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 143.1 bin, çelik sektörü 140.9 bin, iklimlendirme sanayisi 131.7 bin, mobilya sektörü 89.7 bin, dericilik sektörü 52.2 bin, halıcılık sektörü 42.3 bin, tekstil sektörü 35.5 bin dolarlık ihracat yaptı.
“TÜRKİYE İNOVASYON HAFTASI”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Merkezi'nde düzenlenen “Türkiye İnovasyon Haftası” sona erdi. İki gün süren etkinlik boyunca katılımcılar, Shazam Kurucu Ortağı Chris Barton gibi alanında uzman konuşmacıların katıldığı inovasyon odaklı konferansları takip etmenin yanı sıra inovatif sergi ve atölye çalışmalarını da yakından görme fırsatı buldu. “Türkiye İnovasyon Haftası”, bu yıl ilk günü 20 bin 800 olmak üzere yaklaşık 40 bin kişinin katılımıyla bugüne kadarki en yüksek katılımcı sayısına ulaştı. TİM Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak düzenlediğimiz bu etkinlik inovasyonun tek adresi olduğunu perçinledi. Her platformda dile getirdiğimiz 'Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye' hedefimize, ihracatta rekorların kalıcı bir hale gelmesine, ancak inovasyonu ve teknolojik dönüşümü üretimimize ve ihracatımıza entegre ederek elde edebiliriz” dedi.
İnovasyon ekosisteminin en büyük buluşması olan “Türkiye İnovasyon Haftası”nın son gününde Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Halis Yunus Ersöz ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan'ın katılımıyla “Darüşşafaka İnovatif Gençliğe Katkı Ödül Töreni” düzenlendi. Törende konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “İnovasyon Haftamıza, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Bakanlarımızın teşrifleriyle, çok değerli konuşmacılar ve paneller ile start verdik. Muhteşem bir gün yaşadık. Salonlarımız, yenilik peşinde koşan arzulu gençlerimizle, firmalarımızla doldu taştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak düzenlediğimiz bu etkinlik, inovasyonun tek adresi olduğunu perçinledi. Her platformda dile getirdiğimiz, 'Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye' hedefimize, ihracatta rekorların kalıcı bir hale gelmesine, ancak inovasyonu ve teknolojik dönüşümü üretimimize ve ihracatımıza entegre ederek elde edebiliriz. Bugün bu salonu dolduran misafirlerimizin önemli bir kısmının genç arkadaşlarımızdan, İnovaTİM ailemizden oluştuğunu görmek, son derece memnuniyet ve umut verici. Geleceğe uzanan yolu bugünden inşa etmek istiyorsak, gençlerimizin sürecin merkezinde yer alması hayati bir önem taşıyor. Çünkü geleceğe sizlerin dinamik ve yenilikçi bakış açıları ile ulaşabiliriz. Yeni hikayeleri sizlerin bitmek bitmeyen enerjileriniz ile yazabiliriz” dedi.
GÜLLE: “TEKNOLOJİ İHRAÇ EDEN BİR ÜLKE KONUMUNA GELMELİYİZ”
TİM Başkanı Gülle sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımızın her mecrada şöyle der: 'Teknolojiye hakim olmadan, bağımsızlığımızı sürdüremeyiz.' Nitekim Türkiye olarak, veri üretiminden güvenliğine, savunma, sağlık, eğitim, bilişim teknolojilerinden yapay zekaya kadar her alanda, kendi ayaklarımızın üzerinde durmak mecburiyetindeyiz. Teknolojiye hakimiyet konusunda gereken önemi vermeli, teknolojiyi sadece kullanan değil, tasarlayan, üreten ve hatta ihraç eden bir ülke konumuna gelmeliyiz. Bu süreci de ülkeler arasındaki karşılıklı bağımlılığın bilincinde, kazan – kazan prensibi ile kolektif bir şekilde yürütmeliyiz. “
DARÜŞŞAFAKA İNOVATİF GENÇLİĞE KATKI ÖDÜLÜ SAHİBİNİ BULDU
Darüşşafaka İnovatif Gençliğe Katkı Ödül Töreni'nde, yüksek mühendislik ve robotik başarılarıyla uluslararası alanda Türkiye'nin göğsünü kabartan Darüşşafaka Lisesi FRC Robot Kulübü ödül aldı. Türkiye'nin ilk robot kulübü unvanının sahibi olan ve bu yıl kuruluşunun 10'uncu yılını kutlayan Darüşşafaka Robot Kulübü 'Sultans of Türkiye' adına ödülü takım üyeleri Aytek Aksu, Güller Yazgı Akata, Ahmet Burhan Yücel, Ahmet Utku Yılmaz, Ceren Ulusoy, Aysun Yıldız Yılmaz, Şevval Öztürk Dudunur Özdamar, Mert Aykutlu, Mutlu Demir ve Belsu Seyran aldı.
İnovatif Gençliğe Katkı Özel Ödülleri verildi
İnovaTİM'in uluslararası başarıya sahip dört proje takımı METU Formula Racing, ATAÜNİ Formula Racing, İTÜ APİS, İTÜ AUV Takımı öğrencilerine Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında İnovatif Gençliğe Katkı Özel ödülleri takdim edildi. Türkiye'nin 72 ilindeki 150 üniversitede inovasyonu odak noktasına alan 2 bin 920 kişilik dev bir aile olarak tanımlanan İnovaTİM'in yenilikçi öğrencileri uluslararası projeler üreterek yarışmalara katılıyor, Ar-Ge projeleri geliştiriyor, Türkiye'nin geleceğini oluşturacak liseli gençlere ülke genelinde gönüllü eğitimler veriyor.
Shazam Kurucu Ortağı İstanbul'da konuştu
“Türkiye İnovasyon Haftası”nın son gününde “Akıllı Şehirlerden Bilinçli Şehirlere”, “Dijital Dönüşümden Üretim Dönüşümüne: Sanayide Yeni Ufuklar”, “Uzayda Neler Oluyor?”, “İhracatın Yeni Rotası: Fiyat Rekabetinden Bilgi Rekabetine” ve “Finansta İnovasyon: Fintech ve Blokzincir Teknolojileri” başlıklı paneller düzenlenerek inovasyonla ilgili son gelişmeler ele alındı. Panellerde Shazam Kurucu Ortağı Chris Barton, Human Works Kurucu Ortağı Fütürist Rudy de Waele, Nasa CIO Omar Hatamleh, Nasa Eski Roket Mühendisi Kevin J. Debruin ve Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız gibi dünyada ve Türkiye'de alanında uzman isimler konuştu.