Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Gazze'de can kaybı 41 bin 586'ya yükseldi
Gazze'de can kaybı 41 bin 586'ya yükseldi
Yerlikaya: 'Şehit kızımıza sözümüz var'
Yerlikaya: 'Şehit kızımıza sözümüz var'
Bolat ekonomideki istikrara dikkat çekti
Bolat ekonomideki istikrara dikkat çekti
Trenlere Milli Check-Up
Trenlere Milli Check-Up
Şimşek: 'Doğru yoldayız'
Şimşek: 'Doğru yoldayız'
HABERLER>EKONOMİ
30 Eylül 2024 Pazartesi - 05:00

Erzurum gelirde öne geçti

**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum Ağustos ayında Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde il gelirinde 1, il kamu harcamalarında Van’ın ardından 2’inci, gelirin gideri karşılama oranı bazında ise ilk sırayı aldı.

Erzurum gelirde öne geçti

Erzurum Ağustos ayında Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde il gelirinde 1,  il kamu harcamalarında Van’ın ardından 2’inci, gelirin gideri karşılama oranı bazında ise ilk sırayı aldı. Erzurum Ağustos ayında da gelir gider dengesinde ilk sıradaki yerini korumayı sürdürdü

ERZURUM AĞUSTOS 2024 AYI VERİLERİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Erzurum’da Ağustos 2024 döneminde il geliri 15 milyar 344 milyon TL olarak gerçekleşti. İlde tahsil edilen il geliri ise 9 milyar 805 milyon TL oldu. İlde 8 ayda 33 milyar 162 milyon tutarında kamu harcaması yapıldı.  İlin gelirin gideri karşılama oranı yüzde 29,57, tahakkuk eden il geliri toplamında tahsil edilen il geliri oranı ise yüzde 63,90 oldu.

ERZURUM 8 AYLIK KİŞİ BAŞI VERİLERİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Ağustos 2024 iller denge verilerini paylaştı. Erzurum, gelirin gideri karşılama oranı Bölge illeri sıralamasında ilk sırayı aldı. Erzurum’da kişi başına düşen il geliri 20,4 bin TL olurken, ilde kişi başına 44,1 bin TL tutarında hizmet ve yatırım harcaması yapıldı.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN İL GELİRİ

İlde kişi başına gerçekleştirilen kamu harcaması tutarı 44 bin 417 TL’ye yükseldi. Erzurum Ağustos 2024 diliminde kişi başına düşen il geliri bakımından KUDAKA, Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi illeri ve kişi başına kamu hizmet harcamaları bakımından Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi illeri ortalamalarını geçti.

GELİRİN GİDERİ KARŞILAMA ORANLARI BÖLGESEL VERİLER

Veriler üzerinden DOSİAD tarafından kaydedilen hesaplamalara göre gelirin gideri karşılama oranı, Erzurum’da yüzde 29,80, KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 25,60, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 22,37, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 17,91 olarak gerçekleşti.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİR BÖLGESEL VERİLER

Ağustos 2024 döneminde kişi başına düşen gelir Erzurum’da 20 bin 459, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinde 17 bin 421, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesin illerinde 15 bin 74, Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de 14 bin 388 TL olarak hesaplandı.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KAMU HARCAMASI BÖLGESEL VERİLER

Ağustos 2024 döneminde kişi başına düşen kamu harcaması değeri Erzurum’da 44 bin 417, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinde 45 bin 67, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesin illerinde 41 bin 519, Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de 42 bin 707 TL olarak hesaplandı.

BÖLGESEL GELİR DAĞILIMI

DOSİAD Araştırma Merkezi analizlerine göre, Yılın 8 ayında toplam gelir Erzurum’da 15,3 milyar, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında 18,8 milyar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde 32,7 milyar, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 86,0 milyar TL oldu.

BÖLGESEL KAMU HARCAMALARI

DOSİAD Araştırma Merkezi analizlerine göre, 2024’ün 8 ayında toplam kamu harcaması Erzurum’da 33,1 milyar, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında 48,6 milyar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde 90,1 milyar, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 255,4 milyar TL oldu.

ERZURUM’UN GELİR PAYI

8 aylık düzeyde Erzurum il geliri KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 81,6, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 46,9, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 17,8’lik pay gösterdi.

ERZURUM’UN KAMU HARCAMASI PAYI

Ocak – Ağustos 2024 kaydında Erzurum kamu harcaması toplamı KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 68,2, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 36,8, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 13’lük pay oluşturdu.

ERZURUM 46’INCI SIRADA

Erzurum gelirin gideri karşılama oranı düzeyinde ülke illeri sıralamasında 46’ıncı oldu. Gelirin gideri karşılama oranının en yüksek olduğu iller; Kocaeli, İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Bursa, Yalova, Mersin, Ankara, Antalya, Muğla, Toplam, Manisa, Adana, Hatay, Aksaray, Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Zonguldak, Sakarya, Edirne, Aydın, Gaziantep, Konya, Eskişehir, Düzce, Samsun, Kayseri, Rize, Kırklareli, Kütahya, Bolu, Nevşehir, Çorum, Trabzon, Bilecik, AfyonKarahisar, Kastamonu, Uşak, Niğde, Artvin, Kırşehir, Burdur, Bartın, Ordu, Erzurum olarak açıklandı

BÖLGE İLLERİ GELİRİN GİDERİ KARŞILAMA ORANI

Gelirin gideri karşılama oranı yüzde olarak Erzurum’da 29.57, Elazığ’da 24.01, Ağrı’da 23.26, Malatya’da 19.66, Erzincan’da 19.41, Iğdır’da 18.42, Van’da 17.55, Ardahan’da 15.66, Kars7ta 13.96, Bitlis’te 13.61, Muş’ta 12.67, Bingöl’de 10.58, Tunceli’de 5.90, Hakkari’de 4.76 olarak kaydedildi.

ŞİMŞEK: “REZERVLERİMİZ TARİHİ SEVİYEYE ULAŞTI”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Brüt rezervlerimiz 156,4 milyar dolarla tarihi yüksek seviyeye ulaştı. Swap hariç net rezervler ise geçen yılın Mayıs ayına göre 90,5 milyar dolar artışla 5,5 yılın zirvesi olan 29,9 milyar dolara yükseldi” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, brüt ve net rezervlere ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Brüt rezervlerin156,4 milyar dolarla tarihi yüksek seviyeye ulaştığını aktaran Şimşek, Swap hariç net rezervlerin ise geçen yılın mayıs ayına göre 90,5 milyar dolar artışla 5,5 yılın zirvesi olan 29,9 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. Şimşek, şu ifadelere yer verdi:

“Brüt rezervlerimiz 156,4 milyar dolarla tarihi yüksek seviyeye ulaştı. Swap hariç net rezervler ise geçen yılın Mayıs ayına göre 90,5 milyar dolar artışla 5,5 yılın zirvesi olan 29,9 milyar dolara yükseldi. Rezerv yeterliliğimiz uluslararası tanıma göre eşik seviyeyi aştı. Programımız sayesinde azalan cari açık ve artan rezervler risk primimizi düşürürken finansal istikrarımızı güçlendiriyor.”

BAKAN ŞİMŞEK AÇIKLADI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "ABD doları cinsinden 10 yıl vadeli 3,5 milyar dolar tutarında tahvil ihracını tamamladık. ABD Hazinesi benzer vadeli tahvili üzerine ilave prim farkı (spread), 2020 Şubat ayından bu yana ilk defa 300 baz puanın altına geriledi" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından dış finansmanda yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, açıklamasında dış finansmanda iki başarılı işlemin gerçekleştiğini, ABD doları cinsinden 10 yıl vadeli 3,5 milyar dolar tutarında tahvil ihracını tamamladıklarını belirtti. Bakan Şimşek, şu ifadelere yer verdi:

“ABD doları cinsinden 10 yıl vadeli 3,5 milyar dolar tutarında tahvil ihracını tamamladık. ABD Hazinesi benzer vadeli tahvili üzerine ilave prim farkı (spread), 2020 Şubat ayından bu yana ilk defa 300 baz puanın altına geriledi. İhraçla 1,6 milyar dolar nakit finansman sağlarken, uzun bir aradan sonra ilk defa yükümlülük yönetimi işlemi de yaptık. Bu kapsamda 2025 yılı sonuna kadar gerçekleşecek yaklaşık 1,9 milyar dolar anapara geri ödemesi 2035 yılına ötelendi. Böylece dış borç stokunun ortalama vadesi artarken, itfa profili daha dengeli hale geldi.”

Bakan Şimşek, bu işlemler sonucunda uluslararası yatırımcıların programlarına olan güvenini bir kez daha gösterdiğini aktardı.

 
Gazze'de can kaybı 41 bin 586'ya yükseldi
 
Trendyol 1. Lig: Adanaspor: 0 - Çorum FK: 2
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bolat ekonomideki istikrara dikkat çekti
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Hükümet olarak inovasyon, yatırım, üretim, ...
Yumaklı: 'Tarımsal hasılada Avrupa'da birinciyiz'
Yumaklı, Gaziantep'te katıldığı Sektör Paydaşları Toplantısı'nda yaptığı ...
Şimşek: 'Doğru yoldayız'
Şimşek, Türkiye'nin kararlı adımlarla ilerlediğini belirterek, "Gerçekten ...
 
Şimşek: 'Türkiye 268 milyar dolar yatırım çekti'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin son 21 yılda 268 milyar ...
'İsrail insanlık ve hukuka meydan okumaktadır'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ...
Erdoğan Uluslararası Karadeniz Forumu'na seslendi
Erdoğan, Uluslararası Karadeniz Rize-Ayder Forumu’na video mesaj gönderdi.
 
Uraloğlu: Türkiye yükseliyor, güçleniyor
Uraloğlu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak 2002 yılından bu yana Türkiye’nin ...
Şimşek: Ülkemizin yatırım çekme potansiyeli yüksek
Şimşek, "Güçlü, büyük, dinamik ekonomisi ve stratejik konumuyla ülkemizin ...
Kacır: 'Ülkemizin tarihinde yeni bir sayfa açtık'
Kacır, 'Bu yıl Ağustos ayında dış ticaret açığımız, geçen yılın ağustos ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri