Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Atatürk Üniversitesi öncü rolünü sürdürecek
Atatürk Üniversitesi öncü rolünü sürdürecek
Eğitimde 'MEBİ' Platformu
Eğitimde 'MEBİ' Platformu
Gazze'de can kaybı 42 bin 126'ya yükseldi
Gazze'de can kaybı 42 bin 126'ya yükseldi
Güler yeni yasa teklifini paylaştı
Güler yeni yasa teklifini paylaştı
Erzurum Valiliği’nden yasaklama kararı
Erzurum Valiliği’nden yasaklama kararı
HABERLER>GÜNDEM
12 Ekim 2024 Cumartesi - 12:48

Erzurum heyelanda ilk 5 il arasında

Prof. Dr. Arzu Fırat Ersoy: “1950'den itibaren Türkiye'de meydana gelen heyelanların beşte biri Trabzon, Rize, Erzurum ve Giresun'da meydana gelmiş" dedi.

Erzurum heyelanda ilk 5 il arasında

Prof. Dr. Arzu Fırat Ersoy: “1950'den itibaren Türkiye'de meydana gelen heyelanların beşte biri Trabzon, Rize, Erzurum ve Giresun'da meydana gelmiş" dedi

Türkiye'de son 50 yılda yaşanan doğal afetlerde ilk sırayı heyelanların aldığı ve en fazla heyelanın da Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illerde yaşandığı belirtildi.
Trabzon'daki Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Trabzon'da sel ve heyelan kader mi?” konulu panelde konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Fırat Ersoy, son 20 yılda küresel ölçekli meydana gelen yaklaşık 7 bin doğa kaynaklı afetlerde bir milyon 250 bin insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Türkiye'nin dünyada doğal afetlerin en çok yaşandığı ülkeler arasında yer aldığını belirten Prof Dr Arzu Fırat Ersoy, “Heyelan ve taşkınlar özellikle son yıllarda iklim değişikliği ile birlikte daha sık ve yıkıcı hale gelmiştir. Ani yağışların neden olduğu su baskınları alt yapı yetersizliği ve insan eliyle doğanın tahrip edilmesi bu afetlerin olumsuz etkilerini artırmaktadır. Ülkemiz bu tür afetlerin en çok yaşandığı coğrafyalardan biridir. Geçmişte bölgemizde yaşadığımız bir çok trajedik olay heyelan ve taşkın riskinin ne kadar ciddi olduğunu bizlere göstermektedir. Afetlerle mücadelede en önemli unsurlardan biri bireylerin ve toplumların bu konuda bilinci olmasıdır. Afetler yalnızca meydana geldiklerinde değil öncesinde alınacak önlemlerle ve sonrasında izlenecek stratejilerle yönetilebilir. Toplumun her kesiminin afet yönetiminde bilinçlenmesi güvenli bir gelecek inşa etmemizin en önemli adımıdır” dedi.
"Dünyada son 20 yılda afetlerde bir milyon 250 bin insan öldü"
Dünya genelinde son 20 yılda bir milyon 250 bin insanın hayatını kaybettiğine işaret eden Ersoy, "2004 ile 2024 yılları arasındaki 20 yıllık dönemde küresel ölçekte meydana gelen yaklaşık 7 bin doğa kaynaklı afetin bunlar deprem sel fırtına kütle hareketleri olarak tanımlanabilir. Bu afetlerde bir milyon 250 bin insanımız hayatını kaybetmiştir. Sadece 2021 yılında 432 adet doğa kaynaklı afet meydana gelmiş, bunların yüzde 50'sini de taşkınlar oluşturmuştur. Dünya ölçeğinde verilen bu rakamlar dikkate alındığında heyelanların sadece yüzde 3'lük paya sahip olduğunu görüyoruz. Meydana gelen afetlere baktığımız zaman dünya ölçeğinde en fazla afetin sel, taşkınlar ve fırtınalar şeklinde meydana geldiğini görüyoruz. Yine insan kaybı da en çok depremler, sel ve taşkınlarda meydana gelmiş. Etkilenen insan sayısında taşkınlar ve bunun yanı sıra kuraklık etkili olmuş. Ekonomik kayıplarda da yine en çok sel taşkınlar ve fırtınalar etkili olmuştur. Kümülatif olarak yine dünya ölçeği üzerinde incelediğimizde dünya etkili olan afetlerin aşırı hava olayları sel ve taşkın olarak veya kasırga olarak tanımlayacağımız hava olayları ve taşkınlar olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
“Doğu ve Batı Karadeniz en riskli bölgeler"
“Türkiye haritasını il ve ilçeler bazında incelediğimiz zaman özellikle Doğu ve Batı Karadeniz bölgelerinde sıklıkla sel, su baskınları ve heyelanlar meydana geldiğini görüyoruz" diyen Ersoy "Türkiye olarak dünya ülkelerinden daha farklı olarak son 50 yılda meydana gelen doğa kaynaklı afetleri incelediğimizde heyelanların yüzde 45'lik bir oranla ilk sırada, depremlerin yüzde 18'lik bir oranla ikinci sırada taşkınların ise yüzde 14'lük bir sırayla üçüncü sırada yer aldığını görüyoruz. Dolayısıyla iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin giderek arttığını göz önünde bulundurduğumuzda sadece 2019 yılında ülkemizde taşkın ve heyelanların diğer afetler içerisindeki oranının yüzde 70 olduğunu görüyoruz. Heyelan envanter haritasını incelediğimizde yine Türkiye'de aslında Doğu Anadolu fay hattı ile Güney Doğu Anadolu fay hattını artık son büyük depremden sonra hepimiz öğrendik ve Kuzey Anadolu fay hattına paralellik gösterecek şekilde heyelanların da oldukça sık tekrarlandığını görüyoruz ülkemizde. Ama Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgeleri her hangi bir aktif fay hattı üzerinde bulunmamasına rağmen yine heyelanlardan maalesef çokça etkilenen bölgelerimiz. Bizler dünya ülkelerinden daha farklı doğa kaynaklı afetlerle maalesef mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Ülkemizin kuzey doğu kesiminde bulunan Doğu Karadeniz bölgesi sel, taşkın ve heyelanlarla sık sık karşı karşıya kalmakta ve bunun sonucunda da can ve mal kayıpları meydana gelmektedir. 1950'den itibaren Türkiye'de meydana gelen heyelanların beşte biri Trabzon, Rize, Erzurum ve Giresun'da meydana gelmiş. Bu illeri takip eden Artvin, Kastamonu, Bingöl, Malatya, Sivas ve Erzincan'da da heyelanların çok meydana geldiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 
Sosyal desteklerle kendine iş kurdu
 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sosyal desteklerle kendine iş kurdu
Erzurum’un İspir ilçesinde sosyal destek alarak geçimini sürdüren 4 çocuk ...
Enerji Abidesinden 6 milyarlık katkı
Barajın, ülke ekonomisine yıllık 6 milyar lira katkı sağladığını belirten ...
Aykut Erzurum ŞÖNİM vizyonunu açıkladı
Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut, Şiddet Önleme ...
 
‘Yunus Taşkın Yanındayız’
Oltu ilçesinin sevilen simalardan Yunus Taşkın’a yapılan saldırı vatandaşların tepkisine neden oldu.
Oltu-Artvin kara yolu açılmayı bekliyor
Oltu-Artvin kara yolunun Ayvalı Mahallesi ve Taşlıköy Mahallesi arasındaki ...
Erzurum Bölgesi yoksulluk verileri açıklandı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - 3 ilin yer aldığı Erzurum İstatistik ...
 
‘DAG ilk ışığı almak için gün sayıyor’
Atatürk Üniversitesinin öncülüğünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ...
‘DAP ile Tarımsal Üretim Artıyor’
Merkezi Erzurum’da bulunan Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi ...
Gazze'de can kaybı 42 bin 65’e yükseldi
İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri