Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>TÜRKİYE
27 Mart 2010 Cumartesi - 07:06

Her maddeye ayrı oylama

AKP'nin birbiriyle ilgisiz maddeleri bir arada oylatma girişimine itiraz geldi...

Her maddeye ayrı oylama

SP lideri Kurtulmuş’tan, anayasa paketinin tümünün bir arada oylanmasını isteyen hükümete öneri: Tüm maddeler bir pusulaya yazılsın ve ayrı ayrı evet, hayır densin

Ak Parti’nin hazırladığı anayasa değişikliği paketinin içeriği kadar, paketin tümünün bir arada oylanması tartışılırken, Saadet Partisi lideri Numan Kurtulmuş’tan sürpriz öneri geldi.

Milliyet Gazetesi'nden Abdullah Karakuş'un haberine göre; Kurtulmuş, paketteki tüm maddelere ait başlıkların bir oy pusulasına yazılması, bu başlıkların altına ve üstüne de “evet” ve “hayır” kutucukları konulmasını önerdi.

Kurtulmuş, partisinin hazırladığı paketteki düzenlemeler için ayrı ayrı oy verilebilmesine imkân sağlayan oy pusulasını ilk kez Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la görüşmesinden sonra gösterdi. Milliyet’in de gündeme getirdiği konuyla ilgili Saadet Partisi çalışma yaparken, Kurtulmuş öneriyi Arınç’a aktardı.

Seçmenin iradesinin sandığa tam olarak yansıyabilmesi için maddelerin ayrı ayrı oylanması gerektiğini belirten Kurtulmuş, önerilerini şöyle anlattı:

“Sırasıyla 26 madde milletin önüne getirilebilir. Diyelim 1. maddede kanun önünde eşitlik, 3. madde toplu iş sözleşmesi hakkı, 5. maddede askeri yargı. Bu maddeler konulur. Bir siyasi kanaate sahip olan vatandaş ‘ben 1, 5 ve 10. maddeye evet, diğerlerine hayır diyorum’ diyebilir. Bir başka vatandaşımız ise 2. ve 8. maddeye ‘evet’, kalanına ‘hayır’ diyebilir. Sağlıklı ittifak ortaya çıkmış olur. Millet iradesi sandığa tam olarak böyle yansır. Seçmene her bir maddeyle ilgili irade koyma şansı tanınmış olur. Paketin tamamına evet ya da hayır denmemeli. Bazı maddelere ‘hayır’ demek zorunda kalan insanlar bütününe nasıl oy verecek? Bu oylama referandumu politize eder. Ak Parti’ye evet diyenler evet, yoksa hayır olur. Kutuplaşmaya neden olur. Bunu önlemenin yolu tek tek oylanmasıdır. Madde madde oylamak demokrasinin ruhuna uygun olur.”

Kurtulmuş’un basına da gösterdiği pusulanın ortasına, milletvekili seçiminde partiler için yapıldığı gibi bir sütun açılıyor ve maddelerin başlıkları yazılıyor. Bu sütunun üst tarafında, daire içerisinde ve sarı renkte “evet”, alt tarafında daire içerisinde ve mavi renkte “hayır” ifadesi bulunuyor. Böylece seçmene, her madde açısından iradesini gösterme imkanı tanınıyor.

Ak Parti’nin hazırladığı değişiklik paketinin geçici maddesinde, paketteki düzenlemelerin bütün halinde oylanacağı belirtiliyor. Anayasa’nın 175. maddesi ise parlamentoya, maddelerin ayrı ayrı oylanması konusunda imkân tanıyor.

Bu arada, CHP, MHP ve BDP paketin bütün halinde oylanmasının sakıncalı olduğu yönünde görüş bildirdi. Öte yandan Ak Parti’de bugün toplantı yapılacak. Toplantıdan çıkabilecek en sürpriz kararın, paketteki düzenlemelerin bir arada oylanmasına yönelik düzenlemede değişikliğe gidilmesi olacağı, ancak bunun için muhalefetle pazarlık yapılabileceği belirtiliyor. Milliyet daha önce ayrı ayrı oylama yönteminin ABD ve Avrupa’daki referandumlarda uygulandığını örnekleriyle yazmıştı.

 

 
AKP'lilerde BDP rahatsızlığı
 
Islak imzalı 'Fener' belgesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AKP'lilerde BDP rahatsızlığı
Ankara kulislerinde AKP'li bazı vekillerin rahatsız oldukları konuşulmaya başlandı.
Uzan belgeyi gösteremedi
2 saat boyunca sorgulanan Cem Uzan, Libananco ile ilgili belge ibraz edemedi.
Savcı farklı olsa CHP'ye kapatma davası açılır
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün ...
 
HSYK'da kararname krizi
Müsteşar bugünkü toplantıya da gelmedi diğer üyeler tutanak tuttu.
AKP'de 'Türk bayrağı' krizi
Tüzmen, 'Nevruz'da niye Türk bayrağı yoktu?' diye sorunca görevden alındı.
İhbarcının kod adı Mehmet Ali
Suikast ihbarının yer aldığı e-postada “Başbakan’a Meclis’te suikast, dikkat” deniliyor.
 
Askerlerin iki itirazına kabul
Hükümet ile Genelkurmay arasında ortaya çıkan kriz, kısmen çözülebildi...
AKP'den Deniz Feneri skandalı
Almanlara, Zahid Akman ile Karaman’ı sorgulama izninin verilmediğini açıklandı.
Kılıçdaroğlu rüşveti belgeledi
Kılıçdaroğlu, ''Niçin AKP yargıyı kuşatmak istiyor? Temelinde bu var'' dedi.
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri