Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
14 Temmuz 2011 Perşembe - 15:05

İşleri, güçleri hırsızlık

Karayazı ilçesinden kaçırılan ters lale olayı henüz sıcaklığını korurken, bu kez gündeme erzurum’dan kaçırılmak istenen kelebekler geldi.Artvin'in Yusufeli ilçesinde, Rus karı koca, bazıları yöreye özgü türlerden oluşan 624 kelebek ve 3 böcekle yakalandı.

İşleri, güçleri hırsızlık

Karayazı ilçesinden kaçırılan ters lale olayı henüz sıcaklığını korurken, bu kez gündeme erzurum’dan kaçırılmak istenen kelebekler geldi.Artvin'in Yusufeli ilçesinde, Rus karı koca, bazıları yöreye özgü türlerden oluşan 624 kelebek ve 3 böcekle yakalandı.
Alınan bilgiye göre, vatandaşların, Kaçkar Dağları'nın eteğinde 2140 rakımlı Yaylalar köyünde yabancı uyruklu iki kişinin kelebek avladığı yönündeki ihbarını değerlendiren jandarma ekipleri, gittikleri köyde Rusya uyruklu Artur Shnıp (40) ile eşi Elena Shnıp'i (28) arazide kelebek avlarken yakaladı.
JANDARMA YAKALADI
Jandarma ekipleri, Yusufeli Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerinin de yardımıyla çiftin çantalarında yaptıkları aramada, içlerinde nemli pamuklar bulunan zarflar ve kutularda 21 türe ait, bazıları toplandıkları yöreye özgü ölmüş 624 kelebek ve 3 adet yusufçuk buldu. Çantalarında 11 adet boş zarf, 1 cımbız ve 2 boş plastik kutu da bulunan Rus çift, kelebekleri Antalya, Malatya, Isparta, Erzurum ve Artvin'den koleksiyon için topladıklarını belirtti.
Rusya'da taksi şoförü olarak görev yaptığını söyleyen Artur Shnıp ile bir iş yerinde satış temsilcisi olduğunu söyleyen Elena Shnıp, uzun süredir kelebek koleksiyonuyla uğraştıklarını, çeşitli yörelerden kelebekler topladıklarını, farklı bir amaçları olmadığını ifade etti.
Kelebekler, Yusufeli Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.
Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi Dekanlığı, ele geçirilen kelebek ve böcekleri bilimsel çalışmalarda kullanmak ve muhafaza etmek amacıyla Yusufeli Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünden tutanak karşılığında istedi. Talebi yerinde bulan müdürlük, kelebek ve böcekleri Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Entomoloji ve Koruma Ana Bilim Dalına teslim etti. Rus çift, ifadelerinin alınmasının ardından sınır dışı edildi.
"KELEBEKLERE 10 LİRADAN 300 LİRAYA KADAR ÜCRET ÖDEYEN KOLEKSİYONCULAR VAR"-
AÇÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Entomoloji ve Koruma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Temel Göktürk, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Artvin'de sık rastlanan kelebek kaçakçılığının yaz sezonuyla birlikte arttığını belirtti.
Gerek yerli gerekse yabancı araştırmacılar veya koleksiyoncuların Artvin'de kelebekleri yakalayarak il, hatta ülke dışına çıkardığını ifade eden Göktürk, "Son olarak yakalanan Rus çiftten ele geçirilenler arasında Apollo kelebeği, kırlangıç kuyruğu, Kafkasya azameti gibi çok güzel renklere sahip, insanların dikkatini çeken türde kelebekler var. Üniversitemize teslim edilen bu kelebeklerin gerek öğrencilerimiz tarafından tanınması gerekse bozulmadan muhafazası için çeşitli işlemlerden geçirilmesine başladık. Şu anda koleksiyon amaçlı germe işlemini gerçekleştiriyoruz" dedi.
Kelebeklerin genellikle anı, koleksiyon ve bilimsel araştırma için toplandığını belirten Göktürk, "Rus çift hatıra amaçlı kelebek topladıklarını belirtse de bunun ne derece doğru olduğunu bilemiyoruz. İnternet üzerinden yaptığımız araştırmalarda bu kelebeklerin maddi değerlerinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Bu kelebeklere 10 liradan 300 liraya kadar ücret ödeyen koleksiyoncular var" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Göktürk, kelebeklerin yakalanmasının izne tabi olduğunu, aksi halde toplanmaları ve ülke dışına çıkarılmalarının yasak olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
"Bu tür durumlarda yasalar çerçevesinde Türk vatandaşlarına uygulanan para cezası ile yabancılara uygulanana ceza farklı oluyor. Ceza, kelebeklerin nerede, ne kadar yakalandığı ve türlerine göre değişebiliyor. Yabancılara uygulanan ceza Türk vatandaşlarından 2 kat fazla olabiliyor. Para cezası 400 liradan başlayıp yaklaşık 100 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu tür olaylarda yakalanan yabancılar sınır dışı edilse de uygulanacak ceza daha sonra adreslerine gönderilebiliyor. "

 
Bulutlar'dan çevre dikkati
 
Şener Ailesinin mutlu günü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bulutlar'dan çevre dikkati
Palandöken İlçe Belediyesi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşli Hastalığı'na (KKKA) ...
Horasan'ı yağmur vurdu
Erzurum’un Horasan ilçesinde sağanak yağış sonrasında sel ve su baskınları meydana geldi.
HES protestosunda yaralandı
Tortum ilçesine bağlı Pehlivanlı beldesinde. hidroelektrik santraline ...
 
Hava ulaşımında çekim merkeziyiz..
Erzurum Hava Limanı’nda, tatil yoğunluğu yaşanıyor. Yaz tatilini geçirmek ...
AB sürecine ilginç yaklaşım
Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Dr. Hilmi Bengi, ...
'Gerçekleri saklayamazsınız!'
Vatikan Gizli Arşivler Müdürü Sergio Pagano’nun Vatikan gizli arşivinde ...
 
Sağlıkta çağ atlatan hizmet..
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü’nün “Evde Hasta Bakımı” uygulamasıyla sergilediği ...
Erzurum'da AB Gündemi
Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından İngiltere Büyükelçiliği desteğiyle ...
Sarı Gelin’e ‘Solmaz Yaklaşımı’
Atatürk Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Gürsoy Solmaz, türküsüyle dillere ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri