Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
9 Mart 2011 Çarşamba - 08:48

Kadınlar Pozitif ayırımcılık istiyor

'8 Mart Dünya Kadınlar Günü' tüm yurtta olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Erzurum’da Havuzbaşında başlayan kutlama törenleri, çeşitli kadın dernekleri etkinlikleriyle devam etti. Yakutiye Belediyesi Kadın Meclisi Dünya Kadınlar günü dolayısıyla bir panel düzenledi.

Kadınlar Pozitif ayırımcılık istiyor

ERZURUM gazetesi
'8 Mart Dünya Kadınlar Günü' tüm yurtta olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Erzurum’da Havuzbaşında başlayan kutlama törenleri, çeşitli kadın dernekleri etkinlikleriyle devam etti. Yakutiye Belediyesi Kadın Meclisi Dünya Kadınlar günü dolayısıyla bir panel düzenledi.
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için düzenlenen yasaların tek başına yeterli olmadığını söyledi.
Panelde bir konuşma yapan Öztürk, "Örneğin üniversitelerde hocalar bakımından bir oransızlık yok. Ama bazı kurumlarda böyle bir durum olabiliyor. Yasal bir takım düzenlemeler yapılarak, bunlar çözülmeye çalışılıyor. Kadına yönelik şiddetin altında bir takım kültürel sebepler de var. Hukuk değil zihniyet değişikliği de şart" diye konuştu.
AYDIN’IN YORUMU
İl Sosyal Hizmetler Müdürü Sultan Murat Aydın ise gelişen ve değişen dünya şartlarının toplumumuzda büyük bir kültürel erozyona sebebiyet verdiğini ve bu durumun özelikle kadınlar üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu anlatan Aydın, şöyle devam etti:
"İletişim araçlarının bilinçsiz kullanımı, kadına olan saygının azalmasına ve aile yapısının bozulmasına etki yapmaktadır. İlla ki teknolojik gelişmeler toplumların faydasınadır. Kültürel değerlerinden arındırılmış olan toplumlarda bu ters etki yapmaktadır."
Konuşmaların ardından, Yakutiye Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen "Kadının İnsan Hakları Eğitimi Programı"na katılanlara sertifikaları verildi.
IĞDIR’DAKİ KUTLAMALAR
Iğdır Kültür Sarayı'nda yapılan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programına Valisi Amir Çiçek ve eşi Hülya Çiçek, Iğdır Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, Defterdar Mehmet Durusoy, İl Milli Eğitim Müdürü Bekir Aksoy, kurum müdürleri, kadın dernekleri ve çok sayıda kadın katıldı. Programda bir konuşma yapan Iğdır Valisi Amir Çiçek, kadınların toplum içindeki yeri ve önemi büyük olduğuna dikkat çekti. Vali Çiçek, ülkemizde kadın ve erkek eşit haklara sahip olduğunu, kadın erkek eşitliğinin sağlanması, toplumsal uzlaşmanın en önemli şartlarından birisi olduğunu söyledi. Çiçek, "Kadınlarımız; sanatçısından çiftçisine ve politikacısına kadar her düzeyde Türk kadını, sürekli gelişen bir bilinçle toplumdaki yerini iyice pekiştirmektedir. Kadınlarımız artık her alanda erkeklerle yarışır vaziyete gelmiştir. Kadınlar çocuğunun büyümesi için eşi ile birlikte her türlü fedakarlığı göstermiş, bütün zorluklara da seve seve katlanmıştır. İnsanlığın gelecek nesli de onun şefkatli kucağına teslim edilmiştir. Sevgili Peygamberimiz, cennete giden yolun annelerin rızasını kazanmaktan geçtiğini şu kutsal sözleriyle belirlemiştir; 'Cennet annelerin ayakları altındadır' çocukların yetişmeleri, terbiye edilmelerinde, olgunlaşmalarında babalardan fazla annelerin önemi büyüktür" dedi.
BAKAN YILDIRIM’DAN MESAJ
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ortak bir mesaj yayımlayarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladılar.
Bakan Yıldırım ve Milletvekili Karakelle yayımladıkları mesajda şu ifadelere yer verdiler: “Analarımız hayatımızın yarısı,hatta daha fazlasını ifade eden Peygamberimizin “Cennet anaların ayakları altındadır” ilahi hitamının muhatabı, kadınlarımızın dünya kadınlar gününü kutluyoruz.Türk örf, adet ve gelenekleriyle inançlarımızın gereği olarak kadınlarımız her zaman yüce bir makamda tutulmuşlardır. Türk tarihinin en eski çağlarından beri Türk Hakanlarının yanında, hakan katında mutlaka bir hatun bulunmakta, saray ve devlet işlerinde görüşüne başvurulmaktaydı. İnançlarımızda ise kadın anamız ve varlık sebebimiz olarak çok yüce bir değer ifade etmektedir. Günümüzde ülke yönetiminde kadınların merhamet, nezaket, estetik ve sevgi eli dünyaya daha bir güzellik ve yaşanırlılık katmaktadır. Zira kadın haklarına önem vermeyen rejimler demokrat rejimler olduklarını iddia edemezler. Bu düşüncelerle Türk ve dünya kadınlarına sağlık ve mutluluklar dolu bir hayat diliyoruz.”
BİNGÖLLÜ KADINLAR VEKİLLİK İSTİYOR
AK Parti Bingöl Kadın Kolları Başkanı Zeynep Kavran ve BDP İl Eş Başkanı Suna Kaya, Bingöl'ün Cumhuriyet tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) kadın milletvekilini gönderememesinin demokrasi ayıbı olduğunu ifade ettiler.
Bingöl'ün il olduğu tarihten günümüze kadar Meclise kadın milletvekili gönderememesi kadınları harekete geçirdi. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak genel seçimlerde siyasi partilerin kadın kotasını yükseltmesini isteyen Bingöllü kadınlar, bir sonraki seçimde de olsa Bingöl'ü kadın bir milletvekilinin temsil etmesini istiyor.
"BİNGÖL'DEN KADIN MİLLETVEKİLİ ÇIKMAMASI ÇOK ÜZÜCÜ"
Ak Parti Bingöl Kadın Kolları Başkanı Zeynep Kavran, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı 1934 yılından iki yıl sonra il statüsüne kavuşan Bingöl'de kadının çok zorlu dönemlerden geçerek bugünlere geldiğini söyledi. Seçme ve seçilme hakkını insani ve temel hak olarak gördüğünü belirten Kavran, Bingöl'de kadının tüm meslek gruplarında desteklendiğini savunarak, gerek iş hayatında ve gerekse sivil öncelik çalışmalarında kadının partilerince desteklendiğini ve önündeki engellerin kaldırıldığını
söyledi. Tarih boyunca Bingöl'de kadın milletvekilin olmayışının kendileri açısından üzücü olduğunu dile getiren Kavran; "Milletvekili olmak için kendisi yeterli gören ve yasalarımızca bir manisi olmayanlar için kapılarımız sonuna kadar açıktır. Bingöl kadını siyasetin mutfak bölümünden çıkarak eşinin destekçisi değil, bizzat işin merkezinde görev almaya başlamıştır. AK Parti olarak kadınların her alanda olduğu gibi siyasette de öncü olmaları için olağan üstü çalışmalar yapılarak yasallaştırılmıştır"
ifadelerini kullandı.
"KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK”
Kadınlara pozitif ayrımcılığın AK Parti tarafından, hatta Başbakan Erdoğan tarafından sağlandığı bir dönemi kadınların iyi değerlendirmesini isteyen Kavran, bu dönemin kadınlar açısından bir fırsat olduğunu kaydetti.
BARO KADIN HAKLARI KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
Erzincan Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Rukiye Akan 8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla Erzincan Barosu’na bağlı kadın avukatlar ile birlikte bir basın açıklaması yaptı.Akan yaptığı basın açıklamasında 8 Mart Kadınlar Günü’nün kadın haklarının kazanılması sürecinin hatırlanması için özel bir gün olduğunu belirtti.Akan açıklamasında şu ifadelere yer verdi. “8 Mart, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olma mücadelesinin başlangıcı olarak kabul edilen, Dünya Kadınlar Günü olarak yüzyılı aşkın bir süredir kadın haklarının elde edilmesinde ve korunmasında gösterilen mücadele ve dayanışmanın kutlandığı gündür. Dünya Kadınlar Günü, kadın haklarının kazanılması sürecinin hatırlanması için özel bir gündür.Bugün tüm dünyanın belki de en önemli sorunlarından bir tanesi, kadınların toplumsal alanda ikincileştirilmesi, dışlanması ve şiddete uğramasıdır. Bir diğer konu da, iş gücü içerisinde kadınların yer alamamasıdır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğin yaşandığı ülkemizde ise tablo daha vahimdir. Çünkü, kadınlar hala eşlerinden şiddet görmekte, üstelik eğitim seviyesinin yüksek olduğu ailelerde bu oran daha da artmaktadır. İş yaşamında ise, kadınlar düşük ücretle çalıştırılmakta ve daha geri plandaki görevlere getirilmektedir. Hatta istihdam edilirken bile kadın-erkek tercihi yapılmaktadır.
KADIN HAKLARINI İNSAN HAKLARI KAVRAMINDAN AYRI TUTULAMAZ
Kadın emeğinin değersiz hale getirilmesi, kadının asıl görevinin ev ve çocuk bakımı olduğunun düşünülmesi ve iş yaşamında ayrımcılık yapılması elbette çok önemli bir sorundur. Ancak bunun ötesinde, kadınların hâlâ yaşadığımız yüzyılda aile içinde şiddete maruz kalması, kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Toplumsal yapının her alanında; işyerinde, okulda, sokakta ve evde kadınlara görünür ya da görünmez bir biçimde şiddet uygulanmakta ve artık bu durum neredeyse normalleşmektedir. Kadınlarımızın toplumdaki yeri ve görevleri konusunda bir birey olarak kişiliğini kazanması ve toplum içinde hak ettiği yeri alması gerekmektedir.Kadın haklarını insan hakları kavramından ayrı tutulamaz. Kadın hakları ile savunulan, kadınlarımızın insan oldukları için her yerde ve herkes için geçerli olan haklara sahip olmalarıdır
KADINLAR TOPLUMUN VAZGEÇİLMEZ BİREYLERİDİR
Kadına karşı uygulanan şiddet; dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi yaygın olup kadınlarımızın yüksek bir oranla fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalması ve töre ve namus cinayetlerinin devam ediyor olması çok acı bir gerçektir. Daha Cumhuriyet'in ilk yıllarında, birçok ülkeden önce 5 Aralık 1934'te seçme ve seçilme hakkı kazanılmasına rağmen, günümüzde kadının siyasal yaşama katılımı engellenmektedir ve siyasetin her düzeyinde seçilmiş kadın oranı çok düşüktür. Kadının ihmal edildiği bir toplumun varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi mümkün değildir..”
BOZKUŞ'UN KADINLAR GÜNÜ MESAJI
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.Başkan Bozkuş, kadın sorunlarına yönelik çözümlerde kalıcı değişim yaratmayı yine kadınlarımızla birlikte başarmanın bilinci içerisinde olduklarını söyledi.
Bozkuş, "1910 yılından bu yana dünyanın dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Emekçi Kadınlar Günü uzun yıllar sonra ülkemizde de kadın hareketinin mücadele günü olma niteliğine kavuştu. Ülkemizde, modern yaşamda kadının yerinin ve kimliğinin hak ettiği yerde olması için ilk çalışmaları Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başlatmıştır. Türk Kadını Yüce Atatürk'ün önderliğinde hak ve özgürlük mücadelesinde erken yol kat etmiş, yaşamın her alanında kendisini göstermeye başlamıştır. Cumhuriyetle birlikte gerçekleştirilen devrimler sayesinde eşit birey, eşit yurttaş olarak toplumsal yaşam içerisindeki yerini alan Türk Kadını, o günün koşullarında dünyanın en gelişmiş ülkelerinden daha geniş haklara sahip olmuştur" diye konuştu.
DAVULLU ZURNALI KUTLAMA
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Malatya'da da davullu zurnalı ve halaylı kutlandı.
Başta, Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) üyeleri ile bazı parti, demokratik sivil toplum örgütlerinin işbirliği ile Soykan Meydanı'nda düzenlenem 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programında önce konuymalar yapıldı ve kadın haklarının önemi anlatıldı.
Topluluk daha sonra duvul zurna eşliğinde halay çekti.
MALATYA SMMMO, KADIN ÜYELERE KAHVALTI VERDİ
Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadın üyelerine kahvaltı verdi.
Oda binasında verilen kahvaltı öncesinde konuşma yapan SMMMO Başkanı Bahattin Ülger, "Meslek Yasamızın 21. yılında, bugün; Türkiye genelinde faaliyet gösteren 83 bin 621 meslek mensubunun yüzde 22,15 ini Bayan meslek mensupları oluşturmaktadır. Odamıza bağlı meslek mensuplarının ise yüzde 12,31 'i Bayan Meslek Mensubudur"ifadelerini kullandı.
Ülger, "Toplum ve yaşayışımızda sadece "Dünya Kadınlar Günü" etkinliklerin de kadın sorunlarını ve kadınlarımızın hatırlanması değil her daim yaşayışımızda ilmen ve insanen kadınlarımıza gerekli olan hassasiyeti ve toplumumuzdaki yerini ve önemini belirtmek; bu anlamlı günde kadınlarımıza verilecek en değerli hediye olacaktır" dedi.
MALATYA BELEDİYESİNDEN KADIN LAR GÜNÜ DESTEĞİ
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Malatya'da bayanların gün boyu toplu taşıma araçlarından ücretsiz istifade etmeleri, kadınları memnun etti.
Malatya belediye otobüslerinin gün boyu bayanları ücretsiz taşıması nedeniyle memnuniyetlerini dile getiren bayanlar, bu konuda belediye yetkililerine teşekkür ettiler.
MALATYA BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU'NDAN 8 MART AÇIKLAMASI Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Şeyda Öztürk, kadın cinayetlerinin yüzde bin 400 arttığını kaydetti. Baro'da, Baro Başkanı Av. Eyüp Kutlubay ve Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyelerinin katımlıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü konusunda bir basın toplantısı düzenleyen Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Şeyda Öztürk, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada kadınların eşitlik, kalkınma, barış özlemlerini, isteklerini dile getirdikleri, birlik ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır" dedi.
KADIN CİNAYETLERİNDEKİ ARTIŞ
Öztürk, kadın cinayetlerinin ülkemizde yüzde bin 400 arttığını kaydederek, " Dünyada ve ülkemizde fakir ve eğitimsiz insanların büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Dünyada yapılan işin 3'te 2'sinin kadınlar tarafından yapılmasına rağmen, yapılan işe göre kadınlar ancak ücretin 10'de birini almaktadırlar. Her on beş dakikada bir kadın dövülmekte ve şiddete maruz kalmaktadır. Dünyada her yıl 500 bin kadın gebelik ve doğuma bağlı nedenlerden dolayı ölmektedir. Yüksek sevk ve idare makamlarının
sadece yüzde 1'inde kadınlar çalışmaktadır. Ülkemizde de durum farklılık göstermemekte, çalışan kadınların yüzde 85'i siyasi faaliyetlere katılamamaktadır. Türkiye'de istihdam edilenlerin ancak yüzde 27'sini kadınlar oluşturmaktadır. Çalışan kadınların 3'te 2'si ücretsiz aile işçisi olması nedeniyle herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı değildir. Ülkemizde kadın cinayetleri yüzde bin 400 artmış olup, günde ortalama 5 kadın cinayete kurban gitmektedir" dedi.
KADIN ERKEK EŞİTSİZLİĞİ
Kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğe de dikkat çeken Öztürk, "Kadın erkek eşitsizliğinin temelinde yatan mevcut ekonomik ve toplumsal eşitsizliklerin yanı sıra tarihsel olarak ortaya çıkmış cinsiyete bağlı eşitsizliklerde bulunmaktadır. Kadınların hak ettiği yerlere ulaşabilmeleri için toplumsal ve ekonomik sistem içerisinde ortaya çıkan farklılıkları bir yana bırakarak; dil, din, ırk ve politik görüş farkı gözetmeksizin bütün kadınların, kadın sorunları çerçevesinde birleşmeleri ve sorunlara birlikte
sahip çıkmaları için desteklenmeleri gerekmektedir. Ayrıca kadınlara toplumsal yaşamın bütün dallarına katılımını artırıcı tarzda eğitim verilmelidir. Kadınların eğitimi, yasalarca verilmiş haklara sahip çıkma ve bu haklarını kullanma bilincini geliştirecek tarzda yeniden düzenlenmelidir. 8 Mart ülkemizde yaşayan kadınların haklarını kazanmalarında ve haklarına sahip çıkmalarında konunun gündeme gelmesi açısından önem arz etmekte olup, tüm ezilen, şiddete maruz kalan ve hakları gasp edilen kadınların
mücadelelerine ışık tutan bir gündür. Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak, kadın sorunlarının çözümü konusunda her zaman yol gösterici olduk ve olmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

 
Gürsel gitti, Erzurum geldi
 
Nene Hatun rahmetle anıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başörtüsü sorunu ötelendi mi?
BEM-BİR-SEN Erzurum Şube Başkanı Elimdar Aydemir, 8 Mart Dünya Kadınlar ...
Dadaşlar sandığa gitti
Kadıköy Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı olağan Genel Kurul toplantısını ...
Kamu-Sen Kadın Raporu açıklandı
Türkiye Kamu-Sen Erzurum Kadın Kolları Başkanı Meryem Mutlutürk 8 Mart ...
 
Oltu Belediyesi Halil Usta'yı kaybetti
Oltu Belediyesi'nin bir emektarı daha ebediyete intikal etti. Oltu Belediyesi ...
Öztürk'ten Eşref-i Mahlukat vurgusu
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Binici gözyaşlarıyla uğurlandı
Gazeteci Sezai Binici’nin annesi Ergül Binici hayatını kaybetti.
 
'Marka Şehir'e ENER Desteği
- Kısa adı ENER olan Erzurum’un düşünce kuruluşu Erzurum Strateji merkezi, ...
'Universiade 2011, A.Ü'nün eseri'
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum’da düzenlenen ...
A.Ü'den Turizm Projesi
“Uygulamalı Turizm Eğitimi Eşliğinde Turizmde Genç İstihdamın Teşviki” ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri