Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
15 Şubat 2012 Çarşamba - 05:01

Kar geçit vermiyor

Doğu Anadolu’da etkili olan kar yağışı ve soğuk, gündelik yaşam içinde en fazla eğitimi olumsuz etkiliyor. Kapanan köy yolları yüzünden köy ve mezralardaki öğrenciler okullarına ulaşmakta zorluk çekiyor.

Kar geçit vermiyor

etkiliyor. Kapanan köy yolları yüzünden köy ve mezralardaki öğrenciler okullarına ulaşmakta zorluk çekiyor.
Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı olan Yumurtatepe köyüne kar yağışından dolayı ulaşım sağlanamıyor.Yaklaşık 13-14 gündür etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilerken, il ve ilçeye bağlı birçok köye de ulaşım sağlanamıyor. Ulaşım sağlanamayan köylerden Yumurtatepe köyü sakinleri, il ve ilçe ile bağlantılarının kesildiğini, hastane ve okullara ulaşımda büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.
HERGÜN 7 KİLOMETRE YÜRÜYORLAR
Yumurtatepe köyünden 4'ü öğrenci toplam 13 çocuk babası Bedirhan Çokçalış, köy yolunun kapalı olmasından dolayı yaklaşık 7 kilometre yürüyerek ilçe merkezine ulaştıklarını belirterek, köy yolunun yaklaşık bir haftadır kapalı olmasından dolayı çok mağdur olduklarını, defalarca bildirmelerine rağmen yolun halen açtırılmadığını öne sürdü.
7 çocuklu Vahdettin Açıkyol ise, yaklaşık 10 güne yakın süredir köy yolunun kapalı olduğunu, işe, okula ve hastaneye ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.
İlgili makamlara çok kez müracaat etmelerine rağmen köy yolunun halen açtırılmamasından yakınan Açıkyol, sözlerine şöyle devam etti:"Saat 17.00'de okullar dağılıyor. O saatten sonra tekrar yürüyerek köye gelmeye çalışıyoruz. Gece karanlığında fırtına ve kurtlar olabilir. Bu nedenle çok mağduruz. Köyde okul var ama daha önce ben ilçe merkezinde ikamet ediyordum. Çocuklarım ilçedeki okulda eğitim görüyordu. Ben ev yaptırıp köye yerleştim ama çocuklarım ilçe merkezindeki okula devam ediyor. Ben de çocuklarımı her gün okula götürüp getirmek zorundayım. Köyde 40 hane var ve öğretmenler de gidip gelemediği için köy okulu da kapalı durumda.Köylüler de bizim gibi çok mağdur olmuş durumda. Çünkü odun, kömür, gıda ve giyecek ihtiyacı yanı sıra iş, okul ve hastanelere de ulaşım sağlanamıyor." Açıkyol'un ilkokul 3'üncü sınıf öğrencisi Nur Açıkyol ise, ağabeyi ile beraber 1 haftadır derslerinden geri kaldıklarını belirterek şunları söyledi:"Babam bizi sabah okula götürüyor ve akşam okuldan eve getiriyor. Soğuk ve kardan dolayı gidiş gelişlerde çok zorluk yaşıyoruz çünkü köy yolu kapalı. Akşam dönüşlerde hem çok üşüyorum hem de kurt ve köpekler var diye çok korkuyorum. Yetkililerin bir an önce yollarımızı açmalarını istiyoruz. Bir hafta okula gidemediğim için de derslerimden çok geri kaldım, böyle devam ederse sınıfta kalabilirim. 4 gündür köyden ilçeye kadar yürüyerek okula gidip geliyoruz. Ayaklarımız da çok üşüyor. Soğuktan hastalanabiliriz. Köyde hastalar da var ama onlar da hastaneye ulaşamıyor."
SİBİRYA SOĞUKLARI ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR
Sibirya soğuklarının etkili olduğu Ardahan’da gece en düşük hava sıcaklığı eksi 28 derece olarak ölçüldü.
Soğuk havadan dolayı birçok araç çalışmadı. Ardahan il merkezde sürücüler araçlarını battaniye’ye sararak soğuktan korumaya çalıştı. Soğuk nedeniyle mazot depoları donarak çalışmayan birçok otomobil ise takviye yaptırılarak hareket ettirilmeye çalışıldı.
Soğuklar nedeniyle işyerlerinin camları buz tutarken, Ardahan’da terzi işiyle uğraşan Erkan Ekmekçi buz tutan işyerinin camını açmak için ütü buharını kullandı.
KAR ALTINDA KALAN GENÇ ÖLÜMDEN DÖNDÜ
 Muş'ta soba yakmak için odun çıkarmak isteyen 19 yaşındaki bir genç odunluğun altında kaldı.
Alınan bilgilere göre olay, Sunay Mahallesi'nde meydana geldi. Sobayı yakmak için odunluğa giden Muhsin Söylemez (19) isimli genç odun çıkarmaya başladı. Bir süre eve dönmeyen Muhsin Söylemez'in yakınları odunluğuna yanına geldiğinde enkaz yığınıyla karşılaştı. Çocuklarını kurtarmak için çevredekilerden yardım isteyen Söylemez ailesi, başarılı olamayınca 155'i arayarak yardım istedi. Olay yerine çağrılan 112 Acil Servis, Afet Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ile itfaiye ekipleri genci kurtarmak için seferber
oldu. Yaklaşık 5 metre karın altında kalan genci kurtarma çalışmaları meraklı vatandaşlardan dolayı güçlükle ilerledi. Polisin müdahalesi sonucu vatandaşlar bölgeden uzaklaştırılırken, genç bir saatlik çalışmanın ardından enkaz altından çıkarıldı.
Ambulansta ilk müdahalesi yapılan Muhsin Söylemez, Muş Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırıldı. Vücudunun çeşitli yerlerinde ezilmeler olan gencin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
ÖĞRENCİLERİN TATİL DÖNÜŞÜ YOL ÇİLESİ
Muş'ta, yarıyıl tatilini köylerinde aileleriyle birlikte geçiren öğrenciler, açılan okullarına gidebilmek için karlı dağları güçlükle aşarak il merkezine ulaştı.
Kentin güneyinde yer alan ve dağlık bir arazi yapısına sahip olan Üçevler, Alaniçi, Arıköy, Kayalısu ve Cevizlidere köylerinde yaşayan ve yarıyıl tatilini geçirmek için köylerine giden öğrencilerin tatil dönüşü adeta çileye döndü. Kış mevsiminde 6 ay süreyle yolu kapalı olan köylerde yaşayan öğrenciler, ikinci yarıyılda ders başı yapabilmek için 6 saat dağ yolu kat ederek Muş-Kulp karayolunda bekleyen minibüslere vardılar. Yatılı okullarda, pansiyonlarda ve yakınlarının evinde kalarak eğitim ve
öğretimlerini sürdüren 70 öğrenciden bir kısmı, 20 kilometrelik dağ yolunu dondurucu soğuğa ve kara rağmen yaya olarak aştı. Köylerinde sadece 5. sınıfa kadar okuyabilen çocuklar, eğitimlerinin geri kalan kısmını tamamlamak için Muş'a gelmek zorunda kalıyorlar.
YARIYIL TATİLİNİ KÖYLERİNDE GEÇİREN ÖĞRENCİLER, AÇILAN OKULLARINA ULAŞMAK İÇİN SAATLERCE YÜRÜDÜ
Sabah saat 06.00 sıralarında yola çıkan öğrencileri, yabani hayvanlara karşı velileri tüfeklerle korudu. Çantalarında getirdikleri ekmek ve helvayı da yolda yiyen öğrenciler, 6 saatlik yolculuğun ardından kendilerini bekleyen minibüslere ulaşarak şehir merkezine hareket etti.
Köy yollarının kapalı olmasından dolayı öğrencileri yürüyerek getirmek zorunda kaldıklarını belirten Alaniçi Köy Muhtarı Yusuf Özdemir, sabah saat 06.00'da yol çıktıklarını belirterek; "Yaklaşık 4 saattir yoldayız ve halen 2 saatlik yolumuz var. Çocukları korumak için herkes beraberinde tüfek getirdi. Şu anda Kulp yolunda bizi bekleyen minibüslere gitmeye çalışacağız" dedi.
İl Özel İdaresi'ne tepki gösteren Muhtar Yusuf Özdemir şöyle konuştu; "Burada çığ tehlikesi olmamasına rağmen yolumuz açılmıyor. İş makinesi köyde bekliyordu ve operatör helikopterle bölgeye getirildi. Ama yol açma çalışması yapmadan köyden ayrıldı."
Arıköy'den geldiklerini ifade eden Fesih Salkım isimli vatandaş ise; "Bir aydır yolumuz kapalı. Kimse yolumuzu açmayınca kendi imkanlarımızla çocuklarımızı şehir merkezine götürüyoruz" diye konuştu.
Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu'nda eğitim gören Büşra Özkan isimli öğrenci de, bir aydır köyde kaldığını vurgulayarak; "Sabah saat 05.00'te yola çıktık. Halen bir saatlik yolumuz var. 4-5 haftadır köyde kaldım ve okula gidemedim. Ben de diğer arkadaşlarımla birlikte yürümek zorunda kaldım. Yorgunluktan dolayı birkaç kez düşme tehlikesi geçirdim" şeklinde konuştu.
Aksaray Anadolu Lisesi'nde okuyan Ahmet Özdemir, derslerden geri kaldığını belirterek, telafi eğitimi verilmesini istedi.
20 kilometrelik yolu yürüyerek gelen köylüler, yol açma çalışmasına başlayan İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ekipleriyle tartıştı. Yolun açılmamasına tepki gösteren vatandaşlar, yolun bir an önce açılmasını istediler.
18 SAAT SÜREN HASTA KURTARMA OPERASYONU
-Van'ın Muradiye İlçe Devlet Hastanesi'nde görevli 112 Acil Servis ekibi, köydeki diyaliz hastasını kurtarmak için çıktığı yolda fırtına ve tipi nedeniyle 18 saat mahsur kaldı.
İlçeye 30 kilometre uzaklıkta bulunan Devetaş köyünde ikamet eden 48 yaşındaki Fatma Beyaztaş, kar yağışı, fırtına ve tipi nedeniyle yollar kapanınca zamanında diyalize girmediği için rahatsızlandı. Yakınlarının hastaneyi araması üzerine, ilgililer Muradiye İlçe Özel İdaresi Köylere Yönelik Hizmetler Şantiye Şefliğine hastanın acilen alınması gerektiğini bildirdi. Bunun üzerine harekete geçen yol açma araçları, ambulansla birlikte hastanın bulunduğu Devetaş köyüne hareket etti. Köye saat dün akşam saat
16.00'da hareket eden kurtarma ekibi, tipi nedeniyle görüş mesafesinin sıfıra inmesi ve açılan yolun tekrar kapanması yüzünden tüm geceyi kar, fırtına ve tipi altında geçirdi. Yol açma çalışmaları sırasında, yakıtı biten iş makinelerine takviye aktarıldı. İş makinelerinin özverili çalışmaları sonrasında, ekipler ertesi sabah saat 09.00'da köye vardı. Gece 18 saat mahsur kalan ve acıkan kurtarma ekibine köylüler tarafından ekmek peynir verildi. Kurtarma ekibi 18 saat sonra hastayı alarak ilçeye döndü.
Diyalize alınan hastanın tedavisine başlanırken, mahsur kaldığı sırada rahatsızlanan personellerden biri serum takılarak tedavi altına alındı. Yolda kayaya çarparak arızalanan ambulansta ise yaklaşık 35 bin liralık maddi zarar oluştu.
MEHMETÇİKTEN HASTA KURTARMA OPERASYONU
Kar yağışı nedeniyle yolu ulaşıma kapanan Bahçesaray ilçesinde sağlık durumu ağır olan iki hasta, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait helikopterle Van'a ulaştırıldı.
Edinilen bilgiye göre, Bahçesaray ilçesinde doğum hastası olan Saime Bozkurt (23) ve anemi (kansızlık) hastası olan 3 yaşındaki Murat kerten isimli hastalar yakınları tarafından ilçedeki devlet hastanesine kaldırıldı. İki hastanın da Van'a sevk edilmesi için İl Sağlık Müdürlüğü'nden hava ambulansı istendi. Olumsuz hava koşullarından dolayı 112 ambulans helikopteri havalanamayınca yetkililer Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'ndan yardım istediler. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'nın tahsis ettiği Skorsky tipi helikopter, 4 kişilik sağlık ekibiyle Bahçesaray ilçesine gitti. Buradan alınan hastaları taşıyan helikopter, Jandarma Pilot Yarbay Yusuf Turgut Kışlası Helikopter Filo Komutanlığı'nda indi. Hastalar, buradan 112 Acil Servis ambulanslarıyla Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.
EKİPLER 2 METRE YÜKSEKLİKTEKİ KARLI YOLLARI AÇMAYA ÇALIŞIYOR
Malatya'nın Arapgir ilçesinde yüksekliği 2 metre olan karlı yollar ekiplerin zorlu şartlar altında çalışması ile açılıyor.Kar yağışı ve tipiden dolayı kapanan Arapgir ilçesine bağlı olan köy yollarının açılma çalışmaları devam ediyor. Arapgir ilçesinde bazı bölgelerde kardan yolu kapanan köylerde yer yer kar kalınlığı 2 metreyi buluyor.
Ekiplerin çalışmasını yerinde inceleyen Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya, konu hakkında bilgiler aldı. İrfan Kaya, ''Karla mücadele çalışmalarımızda 17 ekibimiz var. Bu ekipler her ilçede bulunmakta, kar yağışı en çok Pütürge, Arapgir, Hekimhan köyleri ve mezralarının yollarının kapanmasında etkisini gösterdi. Arapgir ilçesinde kar kalınlığı 2 metreyi bulmakta. Burada bulunan İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri gece gündüz durmadan çalışıyorlar. İşimizin başındayız. Halkımızdan
sabır bekliyoruz. İnşallah kazasız belasız bu çalışmaları tamamlayacağız'' ifadelerini kullandı.
Arapgir İlçe Encümeni ve AK Parti İlçe Başkanı Kamil İnbaşı da, "Gece gündüz demeden karla mücadele yaparak yolları açan ekip arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Halkımızdan ve muhtarlarımızdan biraz sabırlı olmalarını istiyorum. İnşallah yollarını açacağız ''dedi.
AK Parti İlçe eski başkanı Mehmet Tümer ise, "1954 yılından beri ilk defa böyle bir kış oluyor. Biz alışkınız fakat bu kadar sert bir kışa hazırlıklı değildik. Tipinin olması, uzun süreli kar yağışının olması insanları sıkıntıya soktu. Nüfusumuzun yaşlı olması, hastalıkların ve ölümlerin olması bizleri sıkıntıya soktu" ifadelerini kaydetti.
ÇOCUKLARIN KAR TÜNELİ SEVİNCİ
Hakkari'de karın tadını çıkarmak isteyen çocuklar, evlerin önünde biriken kar yığınlarına açtıkları tünellere girip oyun oynuyor.
Kar yağışını etkisini kaybettiği ve dondurucu soğukların baş gösterdiği Hakkari'de, çocuklar ellerine kürekler alarak kar tünelleri açmaya çalıştılar. Kendi boylarına göre tünel açan çocuklar, soğuk havaya rağmen içine girip oynamanın sevincini yaşadılar. Ailelerinin uyarısına rağmen kendi imkanları ile tünel açarak oyun oynadıklarını belirten çocuklar soğukların kendilerini engellemediğini belirttiler.

 
‘Mavi-Beyaz’ Çağrısı
 
Tefeciler Erzurum’da yargılanacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Mavi-Beyaz’ Çağrısı
“Erzurum’a ve Erzurumlulara kimsenin zehir solutmaya hakkı yoktur” diyen ...
Düziçi şehidini uğurladı
Şırnak'ın Uludere ilçesi kırsalında teröristlerle çıkan çatışmada şehit ...
Erzurum'dan 5 projeye destek
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) “Küçük Ölçekli Altyapı Mali ...
 
Özel İdare kara yoğunlaştı
Erzurum’da kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapanan 221 köy yolu İl Özel ...
"Acil" Olmayanlardan Katkı Payı Alınacak
Poliklinik hizmeti alması gerekirken acil servise başvuranlardan katkı payı alınacak.
SODES ufuk çiziyor
Kalkınma Bakanlığı’nca yürütülen programın, illerdeki bu tür sosyal sorumluluk ...
 
Son yılların en soğuk kışı
Doğu Anadolu Bölgesinde kar yağışı yerini soğuk havaya terk etti. Erzurum ...
Cengiz'e TYB ödülü
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi Başkanı Rıdvan Canım, şehrin sanatsal ...
PKK'ya ağır darbe
PKK'nın iletişimi kesildi İstanbul başta olmak üzere aralarında Erzurum’un ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri