Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
HABERLER>GÜNDEM
29 Mart 2012 Perşembe - 03:51

Kösoğlu'ndan Milli Kültür Dersi

Yazar Nevzat Kösoğlu, milli kültürün ailede ve eğitim kurumlarında yeterince öğretilemediğini belirterek, Türk milli kültürünün tehdit altında olduğunu söyledi.

Kösoğlu ndan Milli Kültür Dersi

Atatürk Üniversitesi’nin çağrılısı olarak Erzurum’a gelen ve Kültür Merkezi’nde “Milli Kültür” konulu bir konferans veren Kösoğlu, kültürü insanın doğaya katkıları olarak tanımladı.
İbn-i Haldun’dan ödünç aldığı “asabiye” kavramı ile milli kültürleri temellendiren Kösoğlu, “Hangi millete ait olursa olsun, bütün asabiyeler, kültürdür. Asabiye ne kadar güçlü ise sosyal gerilim de o derece güçlüdür. Bu güce sahip olan milli kültürler ancak yaşayan ve yaşatan kültürlerdir” dedi.
HER KÜLTÜR DOĞUŞTAN MİLLİDİR
“Her kültür doğuştan millidir ve özgündür” diyen Kösoğlu, şöyle devam etti: “Kültür gerileme devrine girince muhafazakarlaşır. Cevdet Paşa’nın tespitiyle söylersek, değişmeyen, etkilenmeyen kültür ölür. Kültür, tarihi bir olgu olarak sürekli kendini yenileyerek sürer.”
“Hiçbir kültür bütün unsurlarıyla milli olamaz” diyen Kösoğlu, canlı bir insan gibi, canlı bir kültürün de diğer kültürlerden sürekli beslenmek zorunda olduğunu savundu.
TÜRK MİLLETİNİN MİLLİ KİMLİĞİ
Kösoğlu, milli kültürümüzün Türk milletinin milli kimliğini oluşturduğunu anlattığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sosyal bilimciler çocukların altı dokuz yaş arasında kimliklerinin oluştuğunu ifade etmektedirler. Ne var ki, biz, millet olarak, milli kültürümüzü, çocuklarımıza yeterince aktaramıyoruz. Kentlerde anne ve babanın çalışması, çocuklarıyla yeterince ilgilenememeleri kimlik ve aidiyet değerlerinin aktarılamaması gibi bu durumu ortaya çıkarttı. Okullarda ise zaten milli kültür eğitim verilmemektedir. Bu ciddi bir tehdittir. Milli Eğitim Bakanlığıyla ilgili her gelen hükümet birtakım değişiklikler yapmaktadır, ancak asıl hayati olan bu konu yeterince gündeme getirilmemektedir.”
Küreselleşme olgusuna da değinen Kösoğlu, ABD ve AB eksenli tek kutuplu, tek kültürlü, tek pazarlı bir dünya isteyen çevreler bulunduğunu hatırlatarak, kürselleşmenin önündeki en etkili engelin milli devletlerin varlıklarını korumaları olduğunu sözlerine ekledi. Kösoğlu’na konuşmasından sonra Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, bir teşekkür plaketi verdi.
NEVZAT KÖSOĞLU KİMDİR?
7 Ekim 1941’de Erzurum-İspir`de doğdu. Liseyi Erzurum ve Karabük`te okudu. İ. Ü. Hukuk Fakültesini ve İ.Ü. İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsünü bitirdi. 1964`te gazeteciliğe başladı. Babıali`de Sabah gazetesinin Ankara temsilciliğini yaptı. Ötüken Neşriyat`ı kuranlar arasında yer aldı ve yönetti. 1970 yılında Milliyetçi Hareket Partisinin Genel Sekreter Yardımcılığına seçildi. 1977 genel seçimlerinde MHP`den Erzurum milletvekili olarak parlamentoya girdi. 12 Eylül 1980 ihtilâlından sonra bir buçuk yıl tutuklu kaldı. Yayıncılıkla uğraştı. 14 ciltlik Büyük Türk Klasiklerini yayınladı. Kültür Bakanlığı adına 30 ciltlik Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları projesini yürüttü.

 
Siyasiler tartıştı, öğrenciler destekledi
 
Erzurum altyapısına AB desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Siyasiler tartıştı, öğrenciler destekledi
Atatürk Üniversitesinde öğrenim gören Gençlik ve Demokrasi Topluluğu ile ...
Erzurum ilgi odağı
Türkiye'de görev yapan 37 yabancı ülkenin Ataşeleri aileleriyle birlikte ...
KUDAKA tanıtımda sınır tanımıyor
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) UITT Ukrayna Turizm ve Seyahat Fuarı’na katıldı.
 
Pazaryolu’nda 1001 hatim coşkusu
Pazaryolu İlçe Müftülüğünce bu yıl ilki düzenlenen 1001 Hatim Programı, ...
Küçüklere Mobilyacı sertifikası
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum Marangozlar Mobilyacılar ...
GSF ödüle doymuyor
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencileri ...
 
Hınıs'ta milli coşku
Erzurum il Gençlik Kolları Başkanlığı ve Hınıs İlçe Gençlik Kolları Başkanlığı ...
Erzurum'a hayran kaldılar
Erzurum Palandöken Kayak Merkezi'nde tatil yapan Kaya Çilingiroğlu, eşi ...
Göç kronik sorunumuz
2011 yılı Türkiye göç haritası açıklandı. Nüfusa oranla en fazla göç Tekirdağ'a ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri