Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, Vergi Dairesi Başkanlığı’nın matbaacılara yönelik vergi matrahının artırılmasına yönelik taleplerin karşılanmasının matbaacıları zor durumda bıraktığını söyledi.
Erzurum gibi 8 ay kışı ve sanayisi olmayan bir kent’te ayakta kalma mücadelesi veren matbaacılık sektörünün hiç de hak etmediği bir şekilde her yıl denetime tabi tutulması ve matrah artırımı için zorlanması birçok işyerimizin kapanmasına neden olacağını dile getiren Başkan Karaca, “Kısa zaman önce Erzurum’da bir tane icra dairesi varken, şimdi dört tane icra dairesi var, yedi eminlik büroları ise tıka basa hacizlik mallarla dolu. Büyük şehirler dahil hiçbir ilde böyle bir uygulama yoktur. Sadece Erzurum’a has olan bu uygulama sanki gelenek haline gelmiş ve bu durum bizleri fazlasıyla rencide etmektedir” diye konuştu.
KARACA’DAN DURUM TESPİTİ
“Bizler matbaacı esnafı olarak; Elimizin emeği, gözümüzün nuru, anlımızın terini işlerimize katarak elimizden geldiğince dürüstçe vergimizi veren esnaf olarak çalışmaktayız” diyen Karaca, “Bu şartlar dahilinde elbette gücü olan esnafın vergi matrahını arttırması efdaldir, fakat işi olmayan esnafın vergi matrahını arttırma gibi olgunun lüks ve batmaya teşvik edildiğinin göz ardı edilmemesi gerektiği kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.
MATBAACILIK PAHALI SEKTÖR
Matbaacılığın pahalı bir sektör olduğunu ifade eden Karaca, daha sonra şunları kaydetti; “Dışa bağımlı bir sektördür. Aynı zamanda yasal yönden sorumluluğu olan en ağır sektörlerden biri durumundadır.
Cezai yaptırımları, pahalı donanımları ve kalifiye eleman eksiklikleri gibi birçok unsur günlük ticari hayatımızda karşımızdaki olumsuz faktörlerdir. Bir de işimizin ayaklar altına alınması hepimizin sorunlarını arttırmış ve ayakta duramayacak durumlara kadar götürmüştür. Kayıt dışı ve de bilinçsiz yapılan makine ithalatları, donanım teminleri ülkemize ticari zarar olarak yazılmaktadır.
Teknolojiye ayak uyduramayan sektörümüz, Aynı zamanda matbaacılıkla da uzaktan yakından ilgisi olmayanlarla da mücadele etmektedir. Bütün bunlar dikkate alındığında, Erzurum’da kaç matbaanın bu unsuru taşıdığının araştırılması gerekir. Erzurum’daki matbaacıların büyük çoğunluğunun bu cihazları alma gücüne sahip olmadıkları gibi, her geçen gün mevcut işlerini kaybetmekte ve yeni teknolojik cihazlara uzaktan bakmakla yetinmektedirler.”