Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
HABERLER>GÜNDEM
25 Ekim 2011 Salı - 07:53

Ölü sayısı 279'a ulaştı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Van'da yaşanan depremin ardından ölü sayısının 279, yaralıların ise bin 300'ü bulduğunu açıkladı. Bölgede gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında yapılanlar hakkında bilgi veren Arınç, Başbakanlık tarafından başlatılan yardım kampanyasında ilk 3 saat içinde 110 bin 913 TL toplandığını bildirdi.

Ölü sayısı 279 a ulaştı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Van'da yaşanan depremin ardından ölü sayısının 279, yaralıların ise bin 300'ü bulduğunu açıkladı. Bölgede gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında yapılanlar hakkında bilgi veren Arınç, Başbakanlık tarafından başlatılan yardım kampanyasında ilk 3 saat içinde 110 bin 913 TL toplandığını bildirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu Toplantısı sona erdi. Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleşen toplantı 2 saat sürdü. Toplantının ardından bir açıklama yapan Arınç, toplantıda Van'daki deprem ve yürütülen çalışmaların değerlendirildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın saat 17.00 itibariyle bildirdiği sonuçlara göre şu ana kadar hayatını kaybeden vatandaşımızın 279 olduğunu biliyoruz. Yaralı sayısı bin 300 yıkılan ağır hasar gören bina sayısı 2 bin 262'dir. Olay üzerine hükümetimiz ilgili tüm kurum ve kuruluşları harekete geçirmek suretiyle başarılı bir koordinasyonla olayın etkilerini ortadan kaldırmaya çalıştı. Şu an itibariyle bölgeye gelen toplam kamu personeli sayısı 2 bin 680'dir. STK personeli 391'dir. Kamu iş
makinesi ve araç sayısı 448, STK'ların iş makinesi ve araç sayısı 48, sağlık ekipleri sayısı 718, ambulans 116 bu 116 ambulansın 7'si hava ambulansıdır. Genelkurmay Başkanlığımıza bağlı silahlı kuvvetler envanterinde 18 araç kullanılmaktadır. Bunların 11'i nakliye uçağıdır. 7'si helikopterdir. Gördüğünüz gibi bütün güçlerini seferber eden Genelkurmay Başkanlığımızın emri altındaki 11 nakliye uçağı ile 7 helikopter görevlendirilmiştir. 11 THY uçağı oradadır. 1 özel kargı uçağı da orada görevlendirilmiştir.
33 jeneratör 95 seyyar tuvalet yapılmıştır. Kızılay tarafından şu ana kadar gönderilen yardım malzemesi 8 bin 964 çadırdır. Bu çadır sayısının yeterli olduğu anlaşılabilir. 25 bin küsür battaniye, bin 120 adet gıda paketi, 10 bin 64 gıda kolisi, seyyar mutfak 21, mutfak seti katalitik soba 4 bin-6 bin civarında, uyku tulumu, mobil fırınlar. Van Valiliği emrine ilk etapta 3 milyon TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir. Bugün Başbakanlığımızın yayınladığı üzere bir yardım kampanyası açılmıştır. Hesap
numaraları televizyonlardan da ilan edilmiştir. Ayrıca bugün itibariyle Resmi Gazete'de yayınlanacak ve Başbakanlığın internet sitesinde de kullanılmaktadır. Hesap açılır açılmaz 3 saat içerisinde şu anda 110 bin 913 TL yardım birikmiş bulunmaktadır."
Arınç, teknik heyetlerin bakanlıklardan bölgeye intikal ettirildiğini, 200 teknik personel görevlendirilirken, 3 adet kargo uçağı ile personel ve malzeme transferi yapıldığını açıkladı. Arınç Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bölgeye 5 bin koli erzak malzemesi gönderdiğini bunun içinde 6 ton kavurma bulunduğunu belirtirken, 500 civarında battaniye gönderildiğini, Çevre ve Orman Bakanlığının da elindeki araç gereçlerle ve 1 helikopteri ile çalışmalara katıldığını dile getirdi.
"51 ÜLKEDEN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI VE YARDIM TALEBİ GELDİ"
Arınç, felaketin ardından 51 ülkeden geçmiş olsun ve başsağlığı mesajları geldiğini ve bu ülkelerin her birinin yardıma hazır olduklarını ilettiğini de bildirdi. Arınç "ABD Başkanı Obama'nın basın açıklaması ile hem taziye ve yardımda bulunmaya hazır oldukların ifade eden sözleri, Müsteşar Yardımcısının telefonu ve Dışişleri Bakanı Sayın Hillary Clinton'ın telefon ederek '1999'daki depremin sıcaklığını biliyoruz, aynı duyguları yaşıyoruz. Bize düşen hizmetlere her an hazırız' ifadeleri ve ABD'deki Musevi
kuruluşlarından Antideformation Leauge (ADL), American Joint Committee ve American Jewish Joint Distribution Committee onların da dilekleri ve yardıma hazır olduklarını ifade eden mesajları alınmıştır. Depreme sadece taziye dileği ile değil bir defasında 2 uçakla 120 arama kurtarma personeli gönderen Azerbaycan'ı ayrı bir yerde tutmamız gerekiyor. Aynı zamanda tekrar bu yardım talepleri ile havaalanında hazır olduklarını ifade etmişlerdir" diye konuştu.
Hükümet Sözcüsü Arınç, yardım talebinde bulunan ülkeleri şöyle sıraladı: "Bulgaristan, Çin, Danimarka Ermenistan, Fransa, Gürcistan, İngiltere, İran, İsviçre, İsrail. İsrail her düzeyde taziye ve yardım dileklerini tekrarlamıştır. Bunlardan isimleri var. Shimon Peres'in Başdanışmanı ve İsrail Savuma Bakanlığı'ndan yetkililer, STK'ların 'yardım etmeyi talep etmeleri halinde biz yardıma hazırız' ifadeleriÜrdün, Arnavutluk, Japonya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Kosova Cumhuriyeti, Macaristan, Mısırı, Pakistan,
Polonya, Portekiz, Rusya, Tayvan, Ukrayna, Yunanistan Brezilya ve diğer bir kısım ülkeler. AB Bakanımız Sayın Egemen Bağış'ın tespitleri şöyle oldu. Kendisi ile temas kuran komisyon ve AB üyesi ülkelerin temsilcileri deprem mağdurlarına destek vermeye hazır olduklarını ifade ettiler. 2 somut öneri de karşımıza çıktı. AB fonlarının prefabrik konut ihtiyaçları için kullanılması, AB Komisyonu'nun afet işleri için kullandığı uydudan gelen bilgilerin bizim AFAD Başkanlığımıza iletilmesi kararlaştırıldı. Arama kurtarma ekibi göndermeye hazır 10 ülkeye de teşekkür edildi. Şu anda ihtiyacın büyük ölçüde bulunmadığı söylendi."
ESNAF VE ÇİFTÇİ BORÇLARINA ERTELEME
Arınç, deprem bölgesindeki esnaf ve çiftçileri ilgilendiren önemli kararlar alındığını belirterek, "Depremden etkilenen Van ve çevresindeki esnafımızın Halk Bankası'na; çiftçilerimizin de Ziraat bankasına mevcut borçları başvuruları halinde faizsiz olarak bir yıl ertelenecektir. Ayrıca çalışanlar açısından SSK prim borçlarının ertelenmesi de mümkün hale gelmiştir. Ayrıca Van'daki ve çevresindeki işverenler kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak istedikleri taktirde 3 ay ve 6 aya kadar uzatılabilecek kısa
çalışma ödeneği de kendilerine tahsil edilecektir" dedi.
Arınç, Van'daki yükseköğretim ve orta tahsil seviyesindeki öğrencilerin de psikolojik durumları göz önüne alınarak ailelerinin yanına gitmeyi istemeleri durumunda otobüsler tahsil edilmesi konusunda valiliklere talimat verildiğini de kaydetti.
5 BAKAN BÖLGEDE
Başbakan Yardımcısı Arınç, bölgede koordinasyonun çok iyi çalıştığını ve bölgede arama kurtarma çalışmalarının da yarın öğleye kadar tamamlanabileceği konusunda bilgi alındığını sözlerine ekledi. Arınç, "STK'larla, yardım kuruluşlarıyla, hükümetimizin, bakanlıklarımızın kuruluşları ile Van'da iyi bir dayanışma, örneğin arama kurtarma faaliyeti, yaraların sarılması ve TOKİ kanalıyla daimli kalıcı konutlara kavuşturulması konusunda Başbakanımızın talimatlarıyla ilgili bakanlarımız çalışmalara
başlamışlardır. Şu an itibariyle 5 bakanımız bölgede görev yapmaktadır" dedi. Yaşanan felaketin ardından ülkenin dört bir yanında Van'daki kardeşlerinin yaralarını sarmak ve onlara yardımcı olabilmek konusunda çok büyük bir özveri ile hareket edildiğini ve bunun takdire şayan olduğunu belirten Arınç, "Milletimize alicenaplıktan dolayı ayrıca teşekkür ediyoruz. İnanıyorum ki bu yardım ve katkılar sadece bugün için değil bundan sonrası için de Van ve çevresinde yaşayan yurttaşlarımıza büyük yardımlar olarak dönmüş olacaktır" dedi.

 
Erdoğdu Hes'leri değerlendirdi
 
270 terörist öldürüldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğdu Hes'leri değerlendirdi
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Hidroelektrik Santrali'nin (HES) ...
Erdoğdu Pasinler esnafıyla istişare etti
CHP İstanbul Milletvekili Erzurum Bölge Sorumlusu Aykut Erdoğdu, Erzurum ...
‘Kardeşliğimizi hiçbir güç bozamaz’
Türkiye Sakatlar Derneği (Tsd) Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, Hakkari'nin ...
 
Kongre Turizminde yeni açılım
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan projeyle kente Doğu ...
"Caniler kürt kardeşlerimize zarar veriyor"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eli kanlı canilerin Kürt kökenli vatandaşlara zarar verdiğini belirtti.
‘Bölücüler en ağır cevabı alacak’
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, teröristlere gereken en ağır dersin verileceğini belirtti.
 
Akdağ, şehitler için gözyaşı döktü
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Şair Necip Fazıl Kısakürek'in dizelerini okuduğu ...
Akdağ’dan BDP’ye sert tepki
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, "Terörün yaptığı yanlışın yanında ...
Şehit Ailelerinden milli mesaj
Erzurum'daki şehit aileleri ve Gaziler, yaptıkları yürüyüş ile teröre ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri