Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ’den 20 akademisyen Stanford Elsevier listesinde
ATAUNİ’den 20 akademisyen Stanford Elsevier listesinde
Bilgili isim verme geleneğini paylaştı
Bilgili isim verme geleneğini paylaştı
Erzurumspor Esenler maçını Özer yönetecek
Erzurumspor Esenler maçını Özer yönetecek
ATAUNİ’den Bölgesel kalkınmaya destek
ATAUNİ’den Bölgesel kalkınmaya destek
Aşpişen’de modern bir cazibe merkezi: Sonsuz havuz
Aşpişen’de modern bir cazibe merkezi: Sonsuz havuz
HABERLER>GÜNDEM
2 Kasım 2010 Salı - 08:12

Özsoy'un girişimleri sonuç verdi

Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı Çamlıyamaç Köyü’ndeki Öşvank Manastırı için harekete geçiliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, önümüzdeki hafta Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’e giderek, Öşvank Manastırı’nın bakım ve onarımı için protokol imzalayacak.

Özsoy un girişimleri sonuç verdi

Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı Çamlıyamaç Köyü’ndeki Öşvank Manastırı için harekete geçiliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, önümüzdeki hafta Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’e giderek, Öşvank Manastırı’nın bakım ve onarımı için protokol imzalayacak.
Uzundere Belediye Başkanı M. Halis Özsoy, ilçeye bağlı Çamlıyamaç Köyü’ndeki Öşvank Manastırı için harekete geçildiğini bildirdi. Geçtiğimiz hafta Gürcistan’ın Ankara Büyükelçisi Tariel Lebanidze ile görüştüğünü söyleyen Başkan Özsoy, Öşvank Manastırı için önümüzdeki günlerde Gürcistan Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin, protokol imzalamak için masaya oturacağını belirtti.
Uzundere Belediye Başkanı Özsoy, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın önümüzdeki günlerde Gürcistan’a gideceğini Büyükelçi Lebanidze’den öğrendiğini kaydederek, “İlçemizdeki Öşvank Manastırı ile ilgili ne tür bir çalışma yürütüleceğini sorduğum Büyükelçi Lebanidze, manastırın, Gürcistan Hükümeti tarafından konservasyon adı verilen bir teknikle koruma altına alınacağı yanıtını verdi. Büyükelçi’nin ifadesine göre, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Gürcistan’daki herhangi bir İslam eserinin bakım ve onarımını üstlenirken, Gürcistan Hükümeti de, Öşvank Manastırı’nın onarımını üstlenecek.” diye konuştu.
“Büyükelçi Lebanidze ile Ankara’da yaptığı bu görüşmenin, Uzundere ilçesinde büyük yankı uyandırdığını anlatan Başkan Özsoy, “Herkes Öşvank Manastırı’nın son durumuyla ilgili olarak büyük bir merak ve beklenti içerisindeydi. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay’ın,söz konusu protokolü imzalamak için Gürcistan yolcusu olduğunu öğrenmemiz, bu anlamdaki girişimlerin ciddiyetini görmemiz açısından kayda değer bir gelişme oldu.” dedi.
Öşvank Manastırı’nın statik sorunları bulunduğunu belirten Uzundere Belediye Başkanı Özsoy, “Manastırda, konservasyon adı verilen bir teknik uygulanacak. Bu teknik, objelerin maddesel ve teknolojik özelikleri kadar, yapısını ve taşıdığı dekoratif öğelere özgün niteliklerine bağlı kalarak korumak, bozulmasına yol açan nedenleri ve etkenleri açığa çıkarmak, en uygun ve en etkili koruma yöntem ve malzemelerini saplayarak bunları objelere uygulamak, fiziksel ve estetik bütünlüğü aslına bağlı kalarak sağladıktan sonra stabil haldeki objeyi sergileme veya depolama için hazırlamak şeklinde ifade ediliyor. Bu teknikle Öşvank Manastırı’nın dokusundaki bozulma ve deformasyon önlenmiş olunacak.” ifadelerini kullandı.
Erzurum Uzundere ilçesi, Çamlıyamaç Köyü’nde bulunan Öşvank Kilisesi üzerindeki kitabesinden öğrenildiğine göre; Bagratlı Hanedanlığı zamanında III. Adenese tarafından 961 yılında yapımına başlanmış, Magistras Bagrat tarafından 966 yılında da tamamlanmıştır. Kilisenin mimarı Öşklü Grigor Usta’dır. Haç planlı olan bu kilisenin dıştan transetli olmasına karşılık içeride apsidlerin oluşturduğu üç dilimli bir bölüm ve onun devamı olan uzun bir kol kilisenin planını tamamlamaktadır. Haç planlı kilisenin kısa ucunda apsidi ile iki yandaki neflerden oluşmaktadır. Bu bölümleri dört büyük konsol ve sütunlar taşımaktadır. Sütunların kaideleri bitkisel, arabesk ve çam kozağı motifleri ile bezenmiştir.
 

 
Sağlıkta eğitim çalışmaları hız kazandı
 
Tıp Kongresi tamamlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum sevdasını maketlere işliyor
Erzurum’daki yaklaşık 40 tarihi eserin maketini yaparak Er-Miniatürk’ü ...
Tuttuğunuz altın olsun..
Türkiye Yardım Severler Derneği Erzurum Şubesi, ihtiyaç sahibi ailelerin ...
Erzurum'a karnaval kent görünümü
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, 2011 Kış Oyunları öncesinde yerinden kaldırdığı ...
 
Cengiz'den proje başarısı
Aziziye Belediyesi’nin, Sosyal Destek Programı (SODES) için hazırladığı ...
Taşmağazalar gitmiş, pimapen çarşı gelmiş..
Atatürk Üniversitesi’nden 1968-1972 döneminde mezun olan 33 kişilik bir ...
Erzurum'u sevmek işte böyle olur..
Erzurum’da Caferiye Mahallesi'nde bulunan 7 eski evi bir araya getirerek, ...
 
Şanal Basın Savcısı oldu
Erzurum’da Ergenekon soruşturmasını yürüten eski Özel Yetkili Savcı Osman ...
İbrahim Hakkı Müzesi açılacak
Türk İslam mütefekkirlerinden İbrahim Hakkı Hazretleri, vefatının 230. ...
ABB Erzurum'da zirve yaptı
Anadolu Basın Birliği (ABB) Genel Merkezi, Erzurum’a taşındı. Genel Başkan ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri