Balıkesir'in Erdek ilçesindeki şehitliğin Bizans mezarlığı çıktığı şeklindeki iddiaların doğru olmadığı bildirildi. Kaymakamlık ve belediyenin talebi üzerine şehitlikte iki ayrı mezar açan Atatürk üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, "Biz şehitliğin devam etmesi yönünde rapor yazdık" dedi.
Erdek ilçesi Zeytinli Ada'da çalışma yapan antik kazı ekibinin başındaki bilim adamı Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, yaptığı açıklama ile şehitlikle ilgili polemiklere son noktayı koydu. Burasıyla ilgili son kararı Bursa Kültür Tabiat Varlıkları ve Koruma Kurulu'nun vereceğini belirten Nurettin Öztürk, konunu çok çarpıtıldığını, olayların başka yerlere çekildiğini, söyleyeceklerinin bu tartışmayı sona erdireceğini söyledi. Doç. Dr. Nurettin Öztürk, şunları söyledi:
"Belediye ve kaymakamlığın bir başvurusu vardı, üst yazı ile kurula başvuruldu. Bursa Kültür Tabiat Varlıkları ve Koruma Kurulu Bandırma Müzesi'ni görevlendirdi, müze de benden bir istekte bulundu. Ekibimle gittim, iki tane mezar açtım. Aynı yerde olan mezar buluntularının bir tanesi dağınık şekildeydi, bir tanesi düzgündü. İkinci yerde olan mezardan ise kemik bulamadık ama Roma döneminde kullanılan taşlar getirilmiş, düzgün şekilde konulmuş. Etrafı mimari ölçülerde yapılmış ve iki başucuna da kuşların su içmesi için yer yapılmış. Orada da herhangi bir buluntuya rastlamadık. Bazı yaşlı kişilerin beyanlarından yola çıkarak kamyon garajında bulunan şehitliğin oraya taşındığını öğrendik ancak kayıtlarda böyle bir şey yok. Belediye, kaymakam, filonun arşivinde de yok böyle kayıt. Komutanlardan, 'Buranın şehitlik olarak bizde kaydı veya tescili yok' diye yazı aldık. Ama burası 1995 ve 2005 yıllarında Balıkesir Müzesi tarafından şehitlik alanı olarak tescil edilmiş. Biz raporumuzda sadece bunları belirttik. Yoksa Bizans mezarlığı veya bir başka olay diye nüksetmedi olaylar. Ancak şu var, bu kıyı şeridi, hemen hemen bütün alan Murat Bayırı'na doğru görülen tüm alan mezarlık alanlardır. Erken dönemde, antik dönemde mezarlık alanıydı. Bu mezarlar gelenek olarak üst üste yapılır. Mesela eski bir Osmanlı camisi veya Bizans yapısını görün, onun altında ya bir tapınak vardır, üstünde Bizans kilisesi vardır, onun üstünde de bir cami vardır. Bu bir kural olarak geçmiştir, hazır malzemeyi kullanmak amaçlı. Benim düşüncem muhtemelen orada bir mezarlık alanı vardır, oraya taşınmıştır ama üstündeki sarıklı taşlar, mezar taşları da oraya getirilmiştir. Bu oranın Bizans mezarlığı olduğu anlamına gelmez. Orası şehitlik olarak devam edebilir, sıkıntı yok. Biz, 'Şehitliğin tescilinin devamına' diye bir rapor yazdık. Ama kurul ne karar verir onu bilemiyoruz. Herhalde 15 gün veya bir ay içerisinde şekillenecektir."
Doç. Dr. Nurettin Öztürk, şehitlik konusunun son derece hassas olduğunu hatırlatarak, "Bence bu hassas konuları fazla deşmemek lazım. Biz şehitlik olarak tescilinin devamına karar verdik. Resmi günlerin devam etmemesinin hiçbir sebebi yok. Belki üs, komutanlık bunu duyup üzülmüştür, bilemiyorum. İptal edilmesin, normalde devam edilen bir gelenek varsa yine devam edilsin. Ben buradan açıkça söylüyorum, devam edilmemesi için hiçbir sebep yok" diye konuştu.