Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>EKONOMİ
13 Ocak 2011 Perşembe - 07:52

Pancar üreticilerinden tepki

Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, “Türkiye Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotası yüzde 10’dan 15’e çıkartılmak isteniyor. Böyle bir girişim pancar üretimine büyük bir darbe indirir.” dedi.

Pancar üreticilerinden tepki

Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, “Türkiye Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotası yüzde 10’dan 15’e çıkartılmak isteniyor. Böyle bir girişim pancar üretimine büyük bir darbe indirir.” dedi.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde nişastadan üretilen tatlandırıcılara tanınan kota yüzde 4’ler civarındayken, Türkiye’de bu kotanın yüzde 10’dan 15’e çıkarılmak istendiği ileri sürüldü. Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, milyonlarca çiftçi ailesinin geçim kaynağı şeker pancarı ve pancar şekeri üretiminin, çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Aydeğer, “Bazı çevrelerin çabaları sonucunda pancar şekeri kotaları azaltılırken, Avrupa Birliği ülkelerine göre pancar şekeri aleyhine zaten yüksek olan nişastadan üretilen şekerlere tanınan yüzde 10 kota, yüzde 50 oranında arttırılarak yüzde 15'e çıkartılmak üzere Bakanlar Kurulu gündemine getirilmek istenmektedir.” iddiasında bulundu.
AB KOTASI
Avrupa Birliği ülkelerinde nişastadan üretilen tatlandırıcılara tanınan kotanın ortalama yüzde 4 dolayında olduğuna dikkati çeken Aydeğer, bu kotanın Türkiye’de halen yüzde 10 olduğunu hatırlatarak, bu yüksek kotanın sonucu olarak, 2011 yılına yaklaşık 500 bin ton şeker stokuyla girildiğini kaydetti. Bu stokların oluşmasındaki en önemli faktörlerden birisinin, Nişasta Bazlı Şeker NBŞ kotalarının ülke ihtiyaçlarının çok üzerinde tespit edilmesi olduğunu dile getiren Aydeğer, “Stoklarda kalan şeker nedeniyle sonraki pazarlama dönemlerinde Türkşeker kanun gereği kendilerine tahsis edilen kotayı stoktaki şeker miktarı kadar eksik kullanmak durumunda kalmıştır.” şeklinde konuştu.
AYDEĞER: PANCAR ŞEKERİ TALEBİNDE GERİLEME YAŞANDI…
Pancar şekeri sektöründe kota azalması yaşanması dolayısıyla ülke ve pancar çiftçisinin ekonomik kayba uğradığını vurgulayan Aydeğer, nişastalı tatlandırıcılarda ise, bu durumun yaşanmadığını ifade etti. Ülkenin toplam şeker ihtiyacının halen 2 milyon 200 bin ton olduğunu söyleyen Kooperatif Müdürü Aydeğer, “Son 10 yılda ülke nüfusunda yüzde 10 artış olurken, pancar şekeri talebinde aynı oranda artış yerine en az 400 bin ton azalma olmuştur.
Şeker pancarı ülkemiz için hayati önemde bir üretim koludur. Pancarın tarladan hasadından, şeker oluncaya kadarki aşamalarında birçok insanımız geçimini sağlamaktadır. Ekonomiye ve istihdama katkıları çok büyüktür. Bunun içindir ki, şekerini pancardan üreten tüm ülkelerde pancar üretimi ve şeker sanayi desteklenmekte, üretimi teşvik edilmektedir.” ifadelerini kullandı.
NİŞASTA BAZLI ŞEKERE YÜKSEK KOTA TANINMASININ BEDELİ
Nişasta içeren şekerlere verilen kotanın yüksek belirlenmesinin, üretilemeyen yaklaşık 10 milyon ton pancarın ve 1 milyon tondan fazla şekerin etkilediği tüm sektörlerle beraber ülke ekonomisine kaybettirdiği değerin yaklaşık 500 milyon lira olduğuna vurgu yapan Aydeğer, nişastalı tatlandırıcıları üretenlerin; ‘sanayinin sıvı şeker talebi var’ iddialarının ise doğru olmadığını söyledi. Konya Şeker bünyesinde üretilen sıvı pancar şekeri üretim miktarının yıllık 200 bin tona ulaştığına dikkati çeken Lokman Aydeğer, bu miktarın, şekerli ürün üreten firmaların ihtiyaç duyduğu sıvı şekerin tamamını karşılayabilecek düzeyde olduğunu dile getirdi.
Nişasta içeren tatlandırıcıların kotasının artırılması halinde pancar şeker stoklarının daha da artacağı uyarısında bulunan Aydeğer, bunun sonucunda küçük ölçekli 4 fabrikanın üretim yapamaz hale geleceğini öne sürdü. Aydeğer, “Bu durumda nişastalı tatlandırıcıların kotalarının artırılması değil azaltılması gerekir. Bu milli menfaatlerimiz açısından gereklidir.” dedi.

 
Havalimanı faciadan döndü
 
ASİMED'den milli uyarı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oltu Taşı mı Rus Taşı mı?
Erzurum’daki Oltu taşı imalatçıları, Rus taşına karşı 2011 seferberliği ...
İthal ette rekor kırdık
Erzurum, canlı hayvanlarla birlikte son bir yılda toplam 3 bin 350 ton ...
TOKİ konutları satışa çıkıyor
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 2011'in ilk büyük satış ...
 
12 bin işsizimiz var
Erzurum'da İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısının 12 bin olduğu ve geçen yıl ...
751 proje bu yıla kaldı..
2011 yılı 1. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Sebahattin Öztürk ...
Narman'da kalkınma seferberliği
Narman ilçesinde esnafa çalışma hayatında üretim, hizmet sektöründe verimliliği ...
 
Tarımcılar gizem çözme peşinde..
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü’nde, Mikrobiyal gübrelerin ...
Vatandaşa yol gösteren mi var?
Erzurum’da halkın çok büyük bir bölümünün, gıdalarla ilgili şikayetlerini ...
Eskiye rağbet yok
Erzurum, 2010 yılına sıfır kilometre otomobillerle damgasını vurdu. Sıfır ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri