Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>2011 UİVERSİADE
5 Şubat 2011 Cumartesi - 06:50

Ruhu şad olsun...

yayımlandı; İpek Yolu'ndan Olimpiyat'a Erzurum." Kitabı hazırlayan Gazeteci-Yazar Demir Bilirdönmez, oyunlar başlamadan 3 gün önce vefat etti; kitap, oyunlar sona ermeden dağıtılmaya başlandı.

Ruhu şad olsun...

2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları Erzurum'da devam ederken anlamlı bir kitap yayımlandı; İpek Yolu'ndan Olimpiyat'a Erzurum."
Kitabı hazırlayan Gazeteci-Yazar Demir Bilirdönmez, oyunlar başlamadan 3 gün önce vefat etti; kitap, oyunlar sona ermeden dağıtılmaya başlandı.
1943 Erzurum doğumlu Gazeteci Bilirdönmez, Hür Yol gazetesinden başladığı meslek hayatını, Hür Söz gazetesi, Tercüman gazetesi, Ak Ajans ve İhlas Haber Ajansı'nda muhabir, temsilci ve yönetici olarak uzun yıllar sürdürdü. Medyada pek çok gazetecinin yetişmesinde ciddi emeği olan Bilirdönmez'in uzun süredir bir kitap üzerinde çalışıyordu. "İpek Yolu'ndan Olimpiyat'a Erzurum" adını verdiği kitabın tüm hazırlıklarını tamamladı; ancak rahatsızlandı ve kaldırıldığı Erzurum Göğüs Hastanesi'nde vefat etti.
İPEK YOLU'NDAN OLİMPİYATA ERZURUM
Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla yayımlanan kitapta, 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yapan Erzurum'da Palandöken Dağları'nın tarihi ve stratejik önemine vurgu yapılıyor. Ayrıca kitapta Türkiye'de ilk kayak eğitiminin Erzurum'da verildiği ve günümüze kadar gelen kayak serüveni yazılı ve görsel belgelerle anlatılıyor.
Kitabın öz sözünü de Devlet Bakanı Hayati Yazıcı yazdı. Yazıcı, ön sözde sporun, ülkeleri ve insanları kaynaştırmada, dostluk ve barışı tesis etmede en büyük araç, gençlere ulaşabilmenin en etkili yolu olduğunu ifade etti.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da, yayımlanan kitabı, "Coğrafyası, insanları, kültürel birikimiyle ülkemizin güzide şehirlerinden Erzurum'un kış sporları tarihinin panoramik bir fotoğrafı" olarak tanımlıyor.
Gençlik ve Spor Erzurum İl Müdürü Fatih Çintimar'ın da hazırlayanlar arasında yer aldığı kitap, büyük boy kuşe kağıda basılı 440 sayfadan oluşuyor.
1915 yılından 2011 yılına kadar Erzurum, Palandöken, kayak, kış sporları ve tesislerinin hikaye edildiği 7 bölüm halinde hazırlanan kitabın ek bölümünde Palandöken türküleri, Palandöken kelebekleri ve Palandöken çiçekleri görsel ögelerin desteğiyle sunuluyor.
TRAMPLEN'İN YAPIMI VE İLK ATLAYANLAR
Kitabın Birinci Bölümü'nde Palandöken Dağları'nın co ğrafi durumu, adı ve stratejik önemine dikkat çekilerek, kayak ve kış sporlarıyla tanışması anlatılıyor. Kitapta, ayrıca Erzurum'daki ilk atlama kulesinin (tramplen) 1947 yılında yapımına başlandığı, 1950 yılında tamamlanarak kayak sporunun hizmetine sunulduğu kaydediliyor. 45 metre boyunda, 17 metre yükseklikte ve atlama ucu yerden 2 metre yüksekte olan bu atlama kulesinden, 1952 yılında ilk kez Avusturyalı kayak hocası Ogust Mayer ve daha sonra Erzurumlu kayakçılardan Argun Müceldili, Muzaffer Demirhan, Tahsin Modoğlu, Lütfü Avcıoğlu, Hilmi İnce ve diğer kayakçılar atlıyor.
Kitapta daha sonra Palandöken'deki tesislerin oluşumu ve master planında önemli emekleri olan eski valiler Necmettin Karaduman, Recep Birsin Özen, Mehmet Ağar, Oğuz Berberoğlu ile yerel yönetici ve sporcuların çalışmalarına yer veriliyor.
2011 için yapılan spor yatırımlarının etraflıca anlatı ldığı kitap, "Erzurum Çarşı Pazar", "Palan Dağı Dumandır", "Palandöken Yastığın - Haydi Gel Erzurum'a Gel" dizeleriyle son buluyor.

 
Vefa nerede, biz nerede?
 
Teşekkür eden mi var..?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vefa nerede, biz nerede?
Erzurum’a 700 milyon liralık ‘kış yatırımı’nda İTO’nun 9 yıl önceki raporunun payı var
Universiade 2011'de Konaklı damgası
Konaklı Kayak Merkezi Tesis Müdürü Yakup Çiltaş, oyunlar sürecinde yaklaşık ...
Snowboard'a tutunamadık
25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nda Snowboard Erkekler Half Pipe ...
 
Bu da sportif yoksulluk..
Sibirya soğuklarının yaşandığı Erzurum'da soğuk havaya aldırış etmeyen ...
Türkiye'ye bir ilki yaşattı
Karşılaşmaya iyi başlayan Slovenya, savunmada kalan Türkiye karşısında ...
Şampiyonlar madalyayla buluştu
Erzurum’da düzenlenen 25’inci Üniversiteler Kış Oyunları’nın yedinci gününde ...
 
Emniyet çocukları sevindirdi
Sokakta çalışan- çalıştırılan çocuklar ile sosyo-ekonomik durumu iyi olmayan ...
Biri yasak dedi, biri ruhsat verdi..
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ...
Killan'dan 'kibar' tenkit
FISU Başkanı Killian, "Erzurum için Kış Oyunları, bir bebek gibi. Önce ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri