Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
14 Mayıs 2010 Cuma - 09:55

TABYALARA GELİŞİM PLANI

Milli Park” olarak ilan edilen Aziziye ve Mecidiye tabyalarıyla ilgili olarak hazırlanan ‘Gelişim Planı’nın uygulanmasına başlandı. Plan çerçevesinde, alanın tanıtımını sağlanacak, giriş kontrol ve tanıtım merkezi, simülasyon alanları, seyir terasları ve yolların planlanması gibi üniteler yer alacak.

TABYALARA GELİŞİM PLANI

Milli Park” olarak ilan edilen Aziziye ve Mecidiye tabyalarıyla ilgili olarak hazırlanan ‘Gelişim Planı’nın uygulanmasına başlandı. Plan çerçevesinde, alanın tanıtımını sağlanacak, giriş kontrol ve tanıtım merkezi, simülasyon alanları, seyir terasları ve yolların planlanması gibi üniteler yer alacak. 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu’nun uygulanması yönündeki teknik takip sorumluluğunun yüklendiği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, çalışmalara başladı. İl Müdürü Muammer Toraman, “Kanun çerçevesinde ‘Nenehatun Tarihi Milli Parkı’ olarak ilan edilen Aziziye ve Mecidiye tabyalarımızla ilgili olarak hazırladığımız ‘Gelişim Planı’nı uygulamaya soktuk.” dedi.


//MİLLİ PARK ÇALIŞMALARI

İl Çevre ve Orman Müdürü Toraman, Erzurum’daki Aziziye ve Mecidiye tabyalarının, ülke tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, 383 hektarlık bir alanı kapsayan bu tarihi değerin, koruma statüsüne kavuşturulması amacıyla ‘Milli Park’ olarak ilan edildiğini hatırlattı. Toraman, “Milli Parklar, bilimsel ve estetik bakımdan milli ve milletlerarası ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip, tabiat parçalarını kapsayan çok önemli koruma statüsüne sahiptirler. Bu statü, alanın korunması, yönetimi, alanla ilgili harcamaların karşılanması ve tanıtım sürecinde çok önemli avantajlar sağlayacaktır.” diye konuştu.


//ZİYARETÇİLER İÇİN REHBER UYGULAMASI

İl Müdürü Muammer Toraman, Aziziye ve Mecidiye tabyalarının Milli Park ilan edilmesiyle birlikte, bu alanın koruma, denetim, yönetim ve planlama çalışmaları ile 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu’nun uygulanması takibinin, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılacağını bildirdi. Bu kapsamda oluşturulan ekiplerin, sahanın korunmasına yönelik olarak devamlı denetimler yaptıklarını anlatan Toraman, yine alanın yönetimini sağlamak üzere ‘Gelişim Planı’ hazırladıklarını kaydetti. Toraman, “Bu planda, alanın tanıtımını sağlayacak, giriş kontrol ve tanıtım merkezi, simülasyon alanları, seyir terasları ve yolların planlanması gibi üniteler yer alıyor. Ayrıca ziyaretçilerin gezdirilmesi amacıyla; saha hakkında tarihsel bilgiye sahip, yabancı dil bilen ve bakanlığımızca yetkilendirilmiş ‘Alan Kılavuzları aracılığı ile de, ziyaretçilerin gezdirilmesi sağlanacak.” şeklinde konuştu.


//2010 BÜTÇESİNDEN 240 BİN TL ÖDENEK

Öte yandan Toraman, Milli Park ilan edilen Aziziye ve Mecidiye tabyalarının bulunduğu alanın korunması, bakımı ve sınırlarının ihata işleri ile tanıtım levhalarının yapılması ve diğer giderlerin karşılanması amacıyla 2010 yılı bütçesinden 240 bin TL talepte bulunduklarını bildirdi. Toraman, “Tabyalarımız, Erzurum için olduğu kadar, bölge ve ülke için de büyük bir öneme sahip. Tarihte en önemli savunma hatlarından olan bu tarihi eserlerimizin, tam anlamıyla değerlendirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla çalışmalarını yürüttüğümüz plan ve projeler, meyvelerini çok kısa bir süre sonra vermeye başlayacak.” dedi.

// TABYALAR, ERZURUM’UN GELİBOLU’SU OLACAK

Uygulanmasına başlanan plan çerçevesinde tabyalarda 1 bekçi, 1 orman muhafaza memuru ve 1 de mühendis görevlendirildiğini anlatan Muammer Toraman, tabyalara giden yollara karşılıklı olarak mavi ladin ağaçları dikileceğini belirtti. Tabyaların temizlik işlemlerinin yanı sıra, çevresindeki tabelalar ve şehitliğin bulunduğu alanların da elden geçirileceğini söyleyen Toraman, “Bugün Çanakkale Gelibolu nasıl ki binlerce insan tarafından ziyaret ediliyorsa, Milli Park ilan edilen bizim tabyalarımız da, aynı şekilde yerli ve yabancıların akınına uğrayacak.” dedi. 

 
Vergi gerçeği
 
CİHANER ANKARA'YA GÖTÜRÜLDÜ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İBRAHİM HAKKI HAZRETLERİ ANILACAK
Büyük İslam Mütefekkiri İbrahim Hakkı Hazretleri, doğumunun 307. yıldönümünde Erzurum'da anılacak.
KUDUZ KURT DEHŞETİ
Çat'ın Saltaş Köyünde Kuduz Bir Kurdun Saldırısına Uğrayan Biri Çocuk ...
GURURLU DADAŞ İLGİ ODAĞI OLDU
Anadolu Sigorta reklamında gururlu “Dadaş Dayı” rolünü canlandıran emekli ...
 
DOKTORA TEZİNE CİRİT ATLARINI KONU ETTİ
Geleneksel spor dallarından olan ata sporu Cirit ve Cirit atları, Erzurum’da ...
BAKANLAR ERZURUM'DAN AĞRI'YA GİTTİLER
Ağrı’da meydana gelen sel afeti nedeniyle yerinde incelemelerde bulunmak ...
GİRİŞ ÇIKIŞLAR DURDURULDU
Akşam saatlerinde başlayan ve gece saatlerine kadar devam eden yağışlar Ağrı’da hayatı felç etti.
 
VALİ ÖZTÜRK, HABERTÜRK'E KONUŞTU
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk Habertürk Televizyonunda Buse Biçer'in ...
ÇİFTÇİYİ DOLU VURDU
Doğu Anadolu Bölgesi’nde son günlerde etkili olan yağmur ve dolu çiftçilere ...
TEKMAN YOLU ÇİLE YOLU
Erzurum’un Tekman ilçesinde etkili olan yağmur ve dolu hayatı felce uğrattı.
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri