Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ’den 20 akademisyen Stanford Elsevier listesinde
ATAUNİ’den 20 akademisyen Stanford Elsevier listesinde
Bilgili isim verme geleneğini paylaştı
Bilgili isim verme geleneğini paylaştı
Erzurumspor Esenler maçını Özer yönetecek
Erzurumspor Esenler maçını Özer yönetecek
ATAUNİ’den Bölgesel kalkınmaya destek
ATAUNİ’den Bölgesel kalkınmaya destek
Aşpişen’de modern bir cazibe merkezi: Sonsuz havuz
Aşpişen’de modern bir cazibe merkezi: Sonsuz havuz
HABERLER>EKONOMİ
13 Ekim 2010 Çarşamba - 05:15

Tarımda çağdaş atılım

Palandöken İlçe Tarım Müdürlüğü, sertifikalı hububat tohumu kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla seferberlik başlattı.

Tarımda çağdaş atılım

Palandöken İlçe Tarım Müdürlüğü, sertifikalı hububat tohumu kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla seferberlik başlattı. İlçeye bağlı 18 mahalle ve 3 köyde deneme amacıyla buğday ve tritikale ekimi yapan Palandöken İlçe Tarım Müdürlüğü, yüz güldüren sonuçlar elde etti.
Palandöken İlçe Tarım Müdür Vekili Metin Hanoğlu, tarımsal üretimde kalite hedefine ulaşma noktasında sertifikalı tohum kullanılmasına büyük özen gösterdiklerini söyledi. İlçede Sertifikalı Hububat Tohumu Yaygınlaştırma Projesi uyguladıklarını anlatan Hanoğlu, bu çerçevede 55 ton buğday, 9 ton da tritikale ekimi yaptıklarını bildirdi. Hanoğlu, “Geçen yıl 22 çiftçimize 13 ton civarında tritikale tohumu desteği verildi. Bu yıl da 55 çiftçimize 55 ton buğday, 9 ton da tritikale tohum desteğinde bulunduk. Bu projeyi yürüttüğümüz süre zarfında çok olumlu tepkiler ve sonuçlar aldık. Sertifikalı tohum kullanan çiftçilerimiz, diğer çiftçiler için model teşkil etmeye başladı. Deyim yerindeyse, bu alanda Palandöken ilçesinde bir patlama yaşandı. Yapılan ekimlerin ve tohum miktarlarının her geçen yıl biraz daha artacağına kesin gözüyle bakıyoruz.” diye konuştu.
Hanoğlu, günümüzde giderek artan hayat pahalılığı sorununun çözümlenmesi ve buna bağlı olarak tarımsal ürün artışının sağlanabilmesi için kültür bitkilerinin yörelerin kalkınmasındaki öneminin çok büyük olduğuna dikkati çekerek, “Tritikale bitkisi, buğday ve çavdar melezinden birçok ülkede uzun süre devam eden ıslah çalışmaları sonucu, fakir tarım alanlarından dekardan alınan verimi artırmak suretiyle, nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilmiştir. Tritikale elde edilmesinde yapılan melezlemede ana bitki olarak buğday ve baba bitki olarak çavdar kullanılmaktadır. Tritikalenin kıraç, marjinal alanlara adaptasyonu soğuk, asitli, tuzlu topraklarda yetişebilme özelliği çavdardan gelmektedir. Buğday ile çavdarın verimli ve kaliteli yetişmediği tarla koşullarında tritikale yüksek verim potansiyeline sahiptir. Tritikale buğday ile çavdara göre stres koşullarına daha fazla dayanıklıdır Tritikale tane ürünü olarak çoğunlukla hayvan beslenmesinde, bazen de hasıl olarak kaba yem üretimi ve otlatma için de yetiştirilmektedir. Özellikle tanesi kanatlıların beslenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır Tanesinin yemlik kalitesi mısır, buğday ve çavdar ile eşit kalitededir.” ifadelerini kullandı.
Hızla artan nüfusun beslenmesi ve stratejik bir ürün olan buğdayda dünyanın gerisinde kalmamak için hububat yetiştiriciliğinde yetiştirme tekniğine uygun olarak üretim yapılması gerektiğini vurgulayan Hanoğlu, “Bölgemiz için ana ürün olan buğday bitkisi bizden günümüzde verim ve kaliteyi bir arada bulunduran tarımsal uygulamaları talep etmektedir. Un, makarna ve bisküvi sanayinin talep ettiği buğdayı üretmemiz; bunu yaparken de, bölgemizin iklim koşullarını dikkate almamız gerekmektedir.” dedi.
Öte yandan Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah edilen Yıldırım adlı buğday tohumunun deneme amaçlı olarak Ali Bezirgan Mahallesi’nde ekimini yaptıklarını kaydeden Metin Hanoğlu, “Bu tohumluğu şimdilik 300 kilogram ektik. Sonuçları açısından yüksek verim elde edeceğimizi tahmin ediyoruz. Eğer beklentilerimizi tutturabilirsek, önümüzdeki yıl bu tohumluğu kullanacağız.” diye konuştu.
 

 
Görüntü kirliliğine son..
 
TBMM Başkanı Şahin'den müjde..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğalgazda indirim Erzurum'un hakkı..
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilcisi Nejmi Furunci, bu ...
Kalkınmanın yolu proje üretiminden geçiyor
Türkiye’de işsizlik sorununun çözümü ve işletmelerin kalifiye eleman sıkıntısına ...
EBK et fiyatlarını indirmede kararlı
Uruguay ve Brezilya’dan yola çıkan ve Trabzon Limanı’na indirilen ithal ...
 
Tarımda ETB Ufku
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ,Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü ...
Elinin emeğini yiyecek
Erzurum’da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan (SYDV) gelir getirici ...
Japonlara mektuplu davet
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ...
 
Akdağ olmasa kim ilgilenecek?
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, TESK Genel Kurulu seçimleri nedeniyle ...
Erzurum’un gündemi işsizlik
Erzurum İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı Valilik salonunda yapıldı.
Bayramoğlu, Erzurum’un vicdanı oldu
Erzurum’a Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri