Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
21 Nisan 2011 Perşembe - 14:11

Toplu mezar olayı aydınlatıldı

Pasinler’de ortaya çıkan toplu mezarın salgın hastalıklardan şehit düşen Türk asker ve subaylarına ait olduğu bildirildi.

Toplu mezar olayı aydınlatıldı

Erzurum’un Pasinler’de ortaya çıkan toplu mezarın  salgın hastalıklardan şehit düşen Türk asker ve subaylarına ait olduğu bildirildi.
Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoglu, Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu ve Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Öğretim Elemanı Uzman Mevlüt Yüksel, Pasinler ilçesinde ortaya çıkan toplu mezarla ilgili bilimsel çalışmalarını tamamlayarak sonucu bir raporla kamuoyuna duyurdular.
Yapılan açıklamada, harfiyat yapılan alanda ortaya çıkan toplu mezardaki iskeletlerin salgın hastalık neticesinde şehit düşen 3. Ordu`nun asker ve subaylarına ait olduğunun kuvvetli bir ihtimal olarak ortaya çıktığını kalıntıların alana çok yakın bir noktadaki şehitliiğe nakledilmelerinin uygun olacağı sonucuna varıldığını bildirdi.
Açıklamada toplu mezarla ilgili şu değerlendirme yapıldı:
“6 Nisan 2011 tarihinde Erzurum-Pasinler ilçesinin Batı Kışlasının doğusunda başlatılan Anadolu Lisesi inşaatının harfiyat çalışmaları esnasında çok sayıda insan iskeletlerine ait kafatası ve kemiklerin çıktığı bilgisi üzerine, Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkez Müdürlüğü tarafından adı geçen bölgede 18 Nisan 2011 tarihinde tarihçilerin ve arkeologların katılımıyla bir alan çalışması yapılmıştır.
Harfiyat alanında 1.30 m. derinliğinde, 6. m. genişliğinde ve 70 m. uzunluğundaki bir alanda çok sayıda insan iskeletlerine ait kafatası ve kemik kalıntılarına rastlanmıştır.
Harfiyat alanından çıkarılan kemikler ve kafatasları üzerinde yapılan incelemelerde herhangi bir kurşun, bıçak, hançer v.b. aletlere ait darp izleri görülmemiş, iskelet kalıntılarında çürümeye bağlı olarak bir takım bozulmaların bulunduğu görülmüştür.
Ayrıca yapılan bu alan çalışması sonucunda iskelet kalıntılarının bulunduğu alanda giysi parçaları v.b. kişisel malzemelerden herhangi birisine rastlanmamış olması, tespit edilen diğer bir önemli husustur.
Elimizdeki mevcut arşiv belgeleri (Başbakanlık Osmanlı Arşivleri ve Genelkurmay Başkanlığı Arşivleri), kaynaklar, hatıratlar ve 1993 yılında yine Pasinler-Tımar Köyü’nde yapılan bilimsel toplu mezar kazı çalışmalarının elde edilen sonuçlarına göre I. Dünya Savaşı içerisinde 1914-1918 yılları arasında Pasinler (Hasankale) ve çevre köylerinde Taşnak Ermeni çeteleri tarafından yerli ahaliye yönelik bir Müslüman-Türk katliamı gerçekleştirilmiştir.
Pasinler (Hasankale),de yaklaşık 1500 Müslüman sivil ahalinin katledildiğini 13 Mart 1918`de Hasankale`ye giren Süvari Alay Kumandanının raporundan anlaşılmaktadır.
Fakat Batı Kışlası`nın doğusundaki harfiyat alanından Ermeni çetelerinin katlettiği Müslüman-Türklere ait bir toplu mezar olmadığı ihtimali yapılan söz konusu alan çalışması sonucunda ortaya çıkarılmıştır.
Şöyle ki, I. Dünya Savaşı`nın devam ettiği 1915-1916 yıllarında 3. Türk Ordusu`na bağlı Seyyar bir hastanenin bu alanda kurulmuş olması ve bu tarihlerde en büyük askeri sağlık kuruluşlarından birinin de Hasankale`de olması araştırmalarımızın sağlık sahasında yoğunlaşmasına sebep olmuştur.
Yine aynı tarihlerde 3. Türk Ordusu`nda tifo, tifüs ve kolera gibi salgın hastalıkların yaygın bir şekilde ölümlere sebep olduğu bilinen bir gerçek olması da çalışma ve değerlendirmelerimizin bu eksende yürütülmesini etkileyen başka önemli bir faktör olmuştur.
Bu tarihlerde 3. Ordu bir taraftan Ruslara ve Ermenilere karşı Doğu Anadolu`da amansız bir savaş sürdürürken diğer taraftan tifo, tifüs, kolera ve lekeli tifo gibi salgın hastalıklarla mücadele etmekteydi.
Gerçekten de bölgedeki salgın hastalıklarla mücadele etmek amacıyla Hasankale`de Ocak 1915`de yaralıların tedavisi için 700 yataklı bir seyyar hastane kuruldu. 9. Kolordu`ya bağlı 28. Tümen Hasankale`de konuşlandırılmıştı.
Bu tümenden her gün Seyyar Hastaneye 300-400 hasta asker, subay geliyordu. 3. Ordu`da görevli doktorlar ve diğer sağlık personellerinin özellikle de salgın hastalıklara karşı olağanüstü mücadele etmelerine rağmen her gün birkaç askerimiz salgın hastalıklardan birine yenik düşerek şehit düşüyorlardı.

 
Tarım Kredide Erzurum damgası
 
Ermeniler ders alsın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarım Kredide Erzurum damgası
Türkiye’de tarım ve hayvancılığın bel kemiği kurumların başında gelen ...
Büyükşehir’den Hayvan Hakları açılımı
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin ...
Facianın eşiğinden döndüler
Erzurum'da Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü'nde doğalgazdan ya da ...
 
Güngör, misyonerliği anlattı
Doç. Dr. Ali İsra Güngör, Erzurum’da misyonerliği anlattı.
Tanıyan haber versin..
Erzurum’un Pasinler ilçesinde okuldan evine giderken saldırıya uğrayan ...
İbretlik itiraflar..
Polise sapanla taş atan 3 çocuğa 'örgüt üyeliği' ve 'örgüt propagandası ...
 
İnadına Gazze...
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, ...
Para için her şeyi yapıyorlar..
Erzurum’daki arıcılara yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi. Arıcılık ...
Baki Dede gençlerin idolü
Erzurum'da yapılan 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın açılış ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri