Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ’den 20 akademisyen Stanford Elsevier listesinde
ATAUNİ’den 20 akademisyen Stanford Elsevier listesinde
Bilgili isim verme geleneğini paylaştı
Bilgili isim verme geleneğini paylaştı
Erzurumspor Esenler maçını Özer yönetecek
Erzurumspor Esenler maçını Özer yönetecek
ATAUNİ’den Bölgesel kalkınmaya destek
ATAUNİ’den Bölgesel kalkınmaya destek
Aşpişen’de modern bir cazibe merkezi: Sonsuz havuz
Aşpişen’de modern bir cazibe merkezi: Sonsuz havuz
HABERLER>GÜNDEM
27 Ekim 2010 Çarşamba - 07:22

Vekaletle kurban yardım kampanyası değil..

Erzurum İl Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, vekâletle kurban kesiminin, bir yardım kampanyası gibi algılanmaması gerektiğini söyledi.

Vekaletle kurban yardım kampanyası değil..

Erzurum İl Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, vekâletle kurban kesiminin, bir yardım kampanyası gibi algılanmaması gerektiğini söyledi.
Erzurum Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, Kurban ibadeti ve vekâletle kurban kesilmesiyle ilgili olarak bazı uyarılarda bulundu. Vekaletle kurban kesim eyleminin, bir yardım kampanyası gibi algılanmaması gerektiğini kaydeden Yazıcı, “Kurbanı vesile kılarak yardım amaçlı para toplanamaz, parası da, başka bir hayra ve hizmete verilmek suretiyle kurban borcu ödenemez.” dedi.  
Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, Kurban Bayramı münasebetiyle kesilen kurbanların et veya kanının değil, kurban ibadetini yerine getiren Müslümanların dindarlık, bilinç ve duyarlılığının Allah’a ulaşacağını kaydederek, Kurban ibadetinin toplumda paylaşma, dayanışma, kaynaşma ve beraberliği sağlayan sosyal boyutuyla büyük bir önem taşıdığını dile getirdi. Özellikle vekaletle kurban kesim organizasyonlarının, öncesinde toplanan paralar nedeniyle bir yardım kampanyası gibi nitelendirilebildiğine dikkati çeken Osman Yazıcı, “Vekâletle kurban kesimi bir yardım kampanyası değildir. Kurban vesilesiyle yardım toplanmamalı; kendi adına kurban kesilmesi için para verenlerin kurbanları, şartlara uygun olarak kesilmelidir. Kurbanın rüknü kan akıtmaktır. Kurbanın parası başka bir hayra ve hizmete verilmek suretiyle kurban borcu ödenmiş olamaz. Yardım amacıyla bağış yapmak, kurban ibadeti yerine geçmez. Kurbanlarını vekâlet yoluyla kestirmek isteyen vatandaşlarımızın dini sorumluluktan kurtulabilmeleri için kurbanlarının usulüne uygun olarak kesilip kesilmediğini takip etmeleri gerekir. İbadet dışında farklı amaçla kesilen hayvanlar kurban yerine geçmez. Kurban kesme ile herhangi bir kimseye veya kuruluşa maddi yardım yapma arasında fark vardır. Bu nedenle kurban kesmeyip parasını ihtiyaç sahibine veren, dinen kurban kesmiş sayılmaz. Kesmemek üzere vekâletle Kurban parası vermek veya almak dinen uygun değildir. Kesilen kurbanın eti veya ticari değer taşıyan herhangi bir organı kazanç sağlamak için satılamaz. Kurbanın ücretle kestirilmesi durumunda kurbanın etinin veya herhangi bir parçasının kesim ücreti olarak verilmesi doğru değildir.” diye konuştu.
Vekaletle kurban kestirenlerin, bu bilinçle hareket etmelerini isteyen Müftü Yardımcısı Yazıcı, Kurban Bayramı’nda küçük ya da büyükbaş hayvan kurban edilmesi yerine farklı alternatiflere yönlenmenin de yanlış olacağını belirtti. Erzurum Müftülüğü bünyesinde kurulan Alo Fetva Hattı aracılığıyla kurban kesimi ve kurbanlık hayvanların taşımalarına gereken özelliklere ilişkin olarak, merak edilen her türlü soruya yanıt verildiğini anlatan Yazıcı, “Vekaletle ya da kendileri kesmek suretiyle kurban ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlarımız, bilgi edinmek amacıyla müftülüğümüze de başvurabilir ve gerekli yardımı alabilirler.” dedi. 
Öte yandan Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından vekâlet yoluyla kurban kesim ücretinin 450 TL olarak belirlendiğini hatırlatarak, kurbanların kesilmesi ve etlerinin dağıtılması konusunda gereken hassasiyetin gösterildiğini sözlerine ekledi.

 
Cengiz, tuttuğunu koparıyor..
 
Kopya olayı bir daha yaşanmayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karayolları Çobandede'ye yoğunlaştı
Erzurum'da bulunan tarihi Çoban Dede Köprüsü'nde onarım çalışmaları devam ...
Şehitlere rahmet, bölücülere lanet
Bitlis'in Yolalan beldesinde 17 yıl önce PKK tarafından katledilen 4 öğretmen, ...
Öztürk'e şüheda hatırası
Sarıkamış Harekatı döneminden kaldığı tahmin edilen at nalıyla çivileri, ...
 
Tek tipe minibüsçü engeli
Büyükşehir Belediyesi’nin şehir içi ulaşımda geçmeyi planladığı ‘tek tip’ ...
Çevre koruma bilincimiz yok, maalesef..
Erzurum Çevre ve Orman İl Müdürü Muammer Toraman, Petrol Sanayi Derneği’nin ...
Geçim sıkıntısının feci sonu
Erzurum'da yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı bunalıma giren şahıs, ...
 
Keşke Erzurum'da hazır olsa..
Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’na kısa bir süre kala Büyükşehir ...
Çete soruşturması sürüyor
İstanbul, Bursa, Tekirdağ ve Erzurum'da bir emniyet müdürü, bir komiser ...
Ecdadın ruhunu şad ettiler
Enver Paşa komutasındaki Sarıkamış Harekâtı’nda, 9’uncu Kolordu Komutanlığı'na ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri