Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
13 Aralık 2010 Pazartesi - 05:23

Yapı denetim süreci başlıyor

Yeni yıldan itibaren tüm Türkiye’de geçerli olacak Yapı Denetim Kanunu’nun, sadece yapıların sağlamlığıyla değil, ısı yalıtımı ve enerji tasarrufuyla da, Erzurum’un lehine olacağı bildirildi.

Yapı denetim süreci başlıyor

Yeni yıldan itibaren tüm Türkiye’de geçerli olacak Yapı Denetim Kanunu’nun, sadece yapıların sağlamlığıyla değil, ısı yalıtımı ve enerji tasarrufuyla da, Erzurum’un lehine olacağı bildirildi.
Yapı Denetim Kanunu, yeni yıldan itibaren tüm Türkiye’de geçerli olacak şekilde yürürlüğe giriyor. Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hamit Akbulut, Yapı Denetim Kanunu’na, sadece yapıların sağlamlığını amaçlayan yasal bir düzenleme gözüyle bakılmaması gerektiğini söyledi.
Yapı Denetim Kanunu’nun, yeni yıldan itibaren yapılacak olan tüm inşaatlarda temelin kazılmasından çatının çakılmasına kadar bütün yapı faaliyetlerinin denetim altına alınmasını öngördüğünü anlatan Prof. Dr. Akbulut, “İnşaatlarda yapısal elemanların sağlamlığı ve kalitesi kadar, bu kanunla ısı yalıtımı da, bir kriter haline gelecek. Yapıların gerek içinde, gerekse dışında ısı yalıtımı için kullanılan malzemelerden, bu malzemelerin kullanılış biçimlerine varıncaya kadar her türlü ayrıntı, artık denetim ve kontrol altında tutulacak. Isı yalıtımı gerektiği gibi yapılan inşaatlar, tamamlandığında enerji tasarrufunu da mümkün hale getirecek. Böylece Erzurum’da ısınmak için yapılan harcamalar artık havaya karışmayacak ve geri dönüşümü olacak. Çünkü halen Erzurum’da birçok yapıda yalıtım sorunu var. Enerji tasarrufuna gidebilmek için gerekli en önemli enstrüman da, ısı yalıtımıdır.” diye konuştu.
Erzurum’un 2. derece deprem bölgesi üzerinde bulunduğunu anımsatan Makina Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hamit Akbulut, “Böyle bir riskle karşı karşıya bulunan bir kentte, yapıların sağlamlığı ve güvenliği, elbette koşulsuz ve öncelikli gündem maddesi olmalıdır. Yapı Denetim Kanunu’nun, yapıların güvenilirliği ve sağlamlığını mümkün hale getirme noktasında atılmış çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Kendilerinin yapıların sağlamlığıyla birlikte meselenin ısı yalıtımı boyutuyla çok daha yakından ilgilendiklerine dikkati çeken Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamit Akbulut, Erzurum’da doğalgazın da giderek yaygınlaşmaya başladığına işaret ederek, “Doğalgazdan tam anlamıyla verim alabilmenin yolu büyük ölçüde yalıtımdan geçiyor. Erzurum’da yeni yapılacak olan yapıların, Yapı Denetim Kanunu çerçevesinde yalıtım bakımından da kalite standartlarına kavuşturulacak olması büyük bir şans olacaktır. Böylece doğalgazla Erzurum şartlarında ısınabilmek ve tam verim elde edebilmek mümkün olacağından, katı yakıt kullanımı azalacak, beraberinde hava kirliliği sorunu da ortadan kaldırılmış olunacaktır. Görüldüğü gibi olayın sadece bir değil, birden fazla boyutu bulunmaktadır. Bu kanun Erzurum için de büyük bir kazan olacaktır.” ifadelerini kullandı.
 

 
Mucit'ten 'Yusufçuğun Yükselişi'
 
Şenkaya'nın MYO özlemi bitiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
10 yıl asfalt beklediler
Yaz sezonunda tüm imkanlarını ilçeye hizmet için seferber eden Aziziye ...
Yakutiye Parkı 2011'e yetişti..
Yakutiye Belediyesi tarafından peyzaj ve çevre düzenlemesi sürdürülen ...
Türk Dünyası Aliyev'i anıyor
Eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Kars'ta düzenlenen törenle anıldı.
 
Doğu'da beyaz gündem
Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. ...
Kar mesaisi başladı
Erzurum’da kar yağışı sonrasında Büyükşehir Belediyesi ekiplerince buzlanan ...
Andican Güneş'e konuk oldu
Güneş Vakfı Cuma Söyleşileri etkinleri kapsamında bu hafta “Türk Dünyası” ...
 
Yoksula dert, zengine eğlence..
Erzurum'da öğle saatlerinde yeniden başlayan kar yağışı etkili olurken ...
Dadaşlığı kurtaracaklar..
Türkiye’nin dört bir yanında Dadaşlık ruhunu canlı tutmak amacıyla “Dadaş ...
Erzurum, Mevlaya emanet
Erzurum’da asırlardır devam eden “Binbir Hatim” geleneği, bu yıl da bozulmadı. ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri