Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
11 Temmuz 2011 Pazartesi - 01:06

Yapı güvenliğine İMO yaklaşımı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferhat Bingöl, “Binaların deprem güvenliğinin incelenmesi uzmanlık gerektirir, gözlemsel ve analizlere dayalı veriler olmadan bu konuda yorum yapılamaz.” dedi.

Yapı güvenliğine İMO yaklaşımı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferhat Bingöl, “Binaların deprem güvenliğinin incelenmesi uzmanlık gerektirir, gözlemsel ve analizlere dayalı veriler olmadan bu konuda yorum yapılamaz.” dedi.
Erzurum’daki yapıların sağlamlığı ve depreme karşı dayanıklılığı konusunda son günlerde yapılan değerlendirmelere yanıt gecikmedi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferhat Bingöl, yapıların depreme karşı dayanıklılıkları ve güvenilirlikleri hakkında yorum yapabilmek için elde gözlemsel ve deneysel verilerin bulunması gerektiğini kaydetti. Başkan Bingöl, “Elde bu veriler yokken hiç kimse kalkıp da uzmanlık gerektiren böyle bir konuda yorum yapamaz, değerlendirmede bulunamaz.” diye konuştu.
Bingöl, yapıların dayanıklılığının hem gözlemsel, hem de deney ve analizler sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesi suretiyle belirlenebileceğini söyleyerek, “Binanın taşıyıcı sistemleri yapıldığı yıl için değişiklik göstereceğinden her binanın kendi özelinde ele alınması gerekir. Bir yapının statik ve dinamik yükler altında emniyetle taşıyabilecekleri yükleri belirlemek için bir takım hazırlık ve çalışmalar yapılır. Binada gözlemsel inceleme yapılarak, herhangi bir hasar oluşup oluşmadığı tespit edilir. Taşıyıcı elemanların boyutları belirlenerek ve varsa projesiyle uygunluğu karşılaştırılır. Yoksa binanın rölövesi çıkartılır. Yapıda kullanılan malzemelerin kalitesini belirlemek için tahribatlı ve tahribatsızlık yöntemi kullanılır.” diye konuştu.
BİNGÖL, YAPI GÜVENLİĞİNİN TESPİTİNİN NASIL YAPILDIĞINI ANLATTI
Binalarla ilgili araştırmalar yapılırken alınan numunelerin laboratuarlarda çeşitli testlerden geçirildiğini anlatan Bingöl, “Bu testler, yapının malzeme özellikleriyle ilgili bilgiler verir. Bu bilgiler çeşitli bilgisayar programları yardımıyla yapısal analize tabi tutulur. Bu analizler sonucunda binanın dinamik ve statik yükler altında ne kadar yük taşıyıp taşıyamayacağına karar verilir. Binadaki yük geriliminin ne şekilde dağıtıldığı, ancak bu yolla tespit edilir. Bu çalışmalar yapılırken binanın zemin özellikleri de göz önünde bulundurulur. Dolayısıyla bu denli uzmanlık ve inceleme gerektiren bir konuda önüne gelenin değerlendirmede bulunması ve yapılarla ilgili olarak görüş belirtmesi yanlıştır. Bu değerlendirmeyi yapabilmek için bahsi edilen yol ve yöntemlerin izlenmesi, bilimsel bilgiler ve deneylerden yola çıkılarak çeşitli bilgilere sahip olunması gerekir.” şeklinde konuştu.
Herhangi bir veriye, gözleme ve deneye dayanmadan yapılan değerlendirmelerin, söz konusu binalarda yaşayan insanların huzuru bakımından da sakıncalı olduğuna dikkati çeken Bingöl, “Herkes kendi anladığı işle meşgul olacak, tedirginlik ve panik meydana getirebilecek değerlendirmelerden uzak kaçılacak. Yapılaşma ve binaların güvenliği gibi konulara ise, önüne gelen değil, ancak işin uzmanları müdahil olacak.” dedi.
 

 
Edebiyat Fakültesinde ‘Rus Dili’ açılımı
 
Ekmek götürürken yaşamlarını yitirdiler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarımda kene seferberliği
Erzurum’un risk kapsamında bulunan 9 ilçesinde, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ...
Pehlivanlı'da kadın protestosu
Erzurum'un Tortum ilçesine bağlı Pehlivanlı beldesinde hidroelektrik santraline ...
Orman'da Temur dönemi
Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü’nde yeniden M. Zeki Temur dönemi başladı. ...
 
Avukatlar Selçuk için ağladı..
Erzurum'da 5. kattaki bürosundan düşerek yaşamını yitiren Erzurum Barosu'nun ...
Semt garajı hizmete girdi
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Şükrüpaşa Semt Garajı, ...
Palandöken yolları yenileniyor
Palandöken Belediyesi, Yıldızkent semtin de olan Hüseyin Avni Ulaş Mahallesinde ...
 
Gençlik Merkezi hizmette
Büyükşehir Belediyesi’nin “Toplumsal Bütünleşme ve Gençlik Merkezi Projesi” ...
Erzurum yatırımcıların ilgi odağı
Vali Öztürk, suni kar yağdırma sistemi, göleti, mekanik tesisleri ile ...
AB'den Erzurum yaklaşımı
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, “Erzurum, ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri