Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>TÜRKİYE
1 Nisan 2010 Perşembe - 06:28

Yargıtay’a göre bu atama suç

Yargıtay Gül'ün yaptığı atamanın benzerlerini "görevi kötüye kullanma" saymış.

Yargıtay’a göre bu atama suç

Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi Yedek Üyeliği’ne seçilen Alparslan Altan’ın durumuna benzer atamaları suç saydığı ortaya çıktı

Yargıtay’ın, “danışıklı” olarak nitelediği atamaları gerçekleştirenlerin “görevi kötüye kullanma” suçunu işlemiş sayılacaklarını karar altına aldığı anlaşıldı.

Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi Yedek Üyeliği’ne seçilebilmesi için, Anayasa Mahkemesi Raportörlüğü görevinden uzmanlık alanıyla ilgisi olmayan “Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcılığı” görevine atanan, burada 31 gün görev yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi Yedek Üyeliği’ne seçilen Alparslan Altan’ın durumuna benzer atamaları suç saydığı ortaya çıktı.

Milliyet Gazetesi'nden Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre; Yargıtay’ın, “danışıklı” olarak nitelediği atamaları gerçekleştirenlerin “görevi kötüye kullanma“ suçunu işlemiş sayılacaklarını karar altına aldığı anlaşıldı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ağır biçimde eleştirdiği Altan atamasına benzer bir atamanın daha önce Yargıtay tarafından suç olarak nitelendiği öğrenildi. Karara konu dava, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesindeki atamalar nedeniyle açıldı ve Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nce geçtiğimiz yıl karara bağlandı. Davaya konu olaylar şöyle gelişti:
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda görev yapan Ş.A. ve H.İ. adlı çalışanların “ilçe müdürlüğü” ve “şube müdürlüğü” kadrolarına atanabilmeleri için dikkat çekici bir atama operasyonu yapıldı. Olağan şartlarda bu kadrolara atanabilmeleri için sınava girip başarılı olmaları gereken Ş.A. ve H.İ. için “sınavsız atama” formülü üretildi.

Şikâyet ve bozulan beraat

Mevzuata göre, bu kadrolara sadece “il müdür yardımcılığı” görevinde bulunan kişiler sınavsız atanabiliyordu. Mevzuattan faydalanan idare, Ş.A. ile H.İ.’yi önce il müdür yardımcılığı kadrosuna atadı, kısa süre sonra da talep ettikleri ilçe müdürlüğü ve şube müdürlüğü kadrolarına atamalarını gerçekleştirdi. Ancak bu durum, aynı kadrolara atanmak için bekleyen diğer çalışanların şikayetine neden oldu. Şikayet üzerine, atamaları gerçekleştiren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü görevlileri hakkında dava açıldı.

Ancak sanıklar, Ankara 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada suçsuz bulundu. Dava yapılan temyiz üzerine Yargıtay’a geldi.
Beraat kararını bozan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, iki çalışanın ilçe ve şube müdürlüğü görevlerine atanabilmeleri için “sınavda başarılı olmaları” gerektiğini anımsattı.

Kararda, bu iki ismin sınava girmeden atanmalarını sağlamak isteyen yönetimin “yönetmelik hükümlerini etkisiz kılabilmek” amacıyla bu kişilerin atamalarını önce il müdür yardımcılığı görevine yaptığına dikkat çekildi. Kararda, böylece, Ş.A. ve H.İ.’nin sınava girmeden, ilçe müdürlüğü ve şube müdürlüğü görevlerine atandıkları ifade edildi.

Kararda, Ş.A. ve H.İ.’nin, il müdür yardımcılığı görevinde çok kısa süre tutuldukları ve daha sonra ilçe ve şube müdürlükleri görevlerine atandıkları vurgulanarak, “İl müdür yardımcılığı görevindeki hizmetlerinden yararlanılmadan, kısa süre sonra sınav koşulu olan ast görev niteliğindeki ilçe müdürlüğü ve şube müdürlüğüne atanmaları biçimindeki işlemler muvazaalıdır (danışıklı)” denildi.
Bu işlemler sonucu ataması yapılan iki kişiye haksız kazanç sağlandığının kaydedildiği kararda, bu atamaların, eğitim ve sınava girerek başarılı olan ve bu görevlere atanmayı bekleyen kişilerin de mağduriyetine yol açtığı vurgulandı. Bu nedenle, eylemin “görevi kötüye kullanma” suçunu oluşturduğuna dikkat çeken Yargıtay, beraat kararını bozdu.

Tartışılan atamaya ‘bir günlük’ ayar

Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine atandıktan 31 gün sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi Yedek Üyeliği’ne seçilmesi tartışılan Dr. Alparslan Altan’a “toplantı önceliği” sağlandığı da ortaya çıktı.
Gül, Anayasa Mahkemesi’ndeki iki boş üyelik için birer gün arayla atama yaptı. 29 Mart’ta Altan’ı yedek üyeliğe atayan Gül, ismi daha önce Köşk’e bildirilmesine rağmen Yargıtay üyesi Burhan Üstün’ün atamasını 30 Mart’ta gerçekleştirdi.

Bir günlük fark, Altan’ı “kıdemli yedek üye” haline getirdi. Buna göre, asıl üyelerin bulunmadığı toplantılarda kıdemli sayıldığından Altan’a öncelik tanınacak. Üstün, Altan’ın katılmadığı toplantılara girebilecek.

 

 
Deniz Feneri'nin ıslak imzaları
 
Erdoğan: İpimi kendim çekerim
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Pasinli 1 Nisan 2010 Perşembe 12:20

eee ne yapacaksınız her gelen illahaki kendi adamını yerleştirecek... bundan kaçış yok. 68 kuşagıda yavaş yavaş bitiyor 80 kuşagı böylelikle yedek üyeden yavaş yavaş asil üyeliğe terfi edecek...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deniz Feneri'nin ıslak imzaları
Kemal Kılıçdaroğlu Deniz Feneri e.V soruşturmasıyla ilgili iddialarda bulundu.
Vizite kâğıdı uygulaması 1 Nisan'da tarihe karışıyor
Böylece bu alandaki karmaşaya da son verilmiş olacak. Uygulama 1 Nisan'da yürürlüğe girecek.
8 yılın en kötü büyüme oranı
Türkiye İstatistik Kurumu, 4. çeyrek ve yıllık büyüme verilerini açıkladı.
 
Yine TRT yine skandal haber
Skandal haber bu kez Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri hakkındaydı...
'Yüce Divan endişemiz yok'
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Vatan Gazetesi'nden Aydın Ayaydın'a konuştu:
Başbakanlık sizi dinliyor mu?
Halkın 'dinleniyoruz' korkusu Başbakanlık İletişim Merkezi'nin başına dert oldu.
 
Gül tam 23 yıllığına atadı!
Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine atanan Altan, 65 yaşına kadar bu görevde kalacak.
Hakkari'de hain pusu: 3 şehit
Hakkari'nin Çukurcu ilçesinde mayın patlaması sonucu 3 asker şehit oldu.
Erdoğan'ın dosyası kabarık
Belediye başkanı olmasından milletvekili seçildiği yıla kadarki dosyası 12 yıldır beklemede.
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri