Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>ASAYİŞ
22 Eylül 2012 Cumartesi - 13:29

Yolsuzluk davası kararı açıklandı

Erzurum İl Özel İdare Müdürlüğü'ndeki trilyonluk ihale ve bilgisayar yolsuzluğu davası sonuçlandı.

Yolsuzluk davası kararı açıklandı

Erzurum İl Özel İdare Müdürlüğü'ndeki trilyonluk ihale ve bilgisayar yolsuzluğu davası sonuçlandı. Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10 yılı aşkın süren davada tutuksuz yargılanan 14 sanıktan İl Özel İdare eski Encümen Müdürü Gürbüz Özdemir ile birlikte 4 kişi toplam 34 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
YOLSUZLUK OLAYI
Yolsuzluk olayı 1998-2000 yılları arasında Mülkiye Başmüfettişi Dr. Cemal Öztaş tarafından ortaya çıkarıldı. İddiaya göre, yapılan incelemede evrakta tahrifat yapılarak devletin zarara uğratıldığı saptandı. İl Özel İdare Müdürü Ruhi Levent Başaran ve Encümen Müdürü Gürbüz Özdemir’in de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında ‘zimmet, ihaleye fesat karıştırma ve resmi evrakta sahtecilik’ suçundan Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15 ila 20 yıl arasında değişen hapis cezası istemi ile dava açıldı.
Cumhuriyet Savcısı Sedat Bayrak’ın hazırladığı mütalaasında ise,”1999 yılı için 4 milyar, 200 yılı için 6 milyar, 2001 yılı için 7 milyar TL olduğu, somut olayda yapılan alımların bu limitlerin çok üstünde bulunduğu, bu nedenle mümkün olmayıp aynı yasanın 36. veya 45. maddelerini ihlal ederek kapalı teklif veya açık teklif usulü ile alınması gerektiği, sanıkların bu bilinç ve iradede olup, Mehmet Bastem’e ait firmalara ihaleleri verebilmek adına aralarında gizli anlaşma gereğince ihaleleri o firma üzerinden bırakabilmek açısından bu yolu kanuna aykırı olarak başvurdukları belirlendi. 1997-2003 yılları arasında encümen müdürü olarak görev yapan Gürbüz Özdemir’in İl Daimi Encümeni tarafından alınan kararlarında yazılı kalemler üzerinde tahrifat yaparak, yeni malzemeler alınması yönünde sahte belge düzenleyerek bu belgeyi onayladığı, İl Daimi Encümen kararına mahsus bu defterlerin daimi encümen kararlarının yazıldığı sayfalarda değişiklik yaparak imzası ile onayladığı, sanık Abdullah Gördeli, Talat Çiftçi ve Ali Güngör’ün aynı suçu birlikte işleme irade ve kararlığı ile yaparak Gürbüz Özdemir ile birleştikleri ve bu sanıklar tarafından onaylanan tahrip edilmiş İl Daimi Encümenliği kararlarında kararların aslında olmayan ancak tahrifat ile ekleme yapılarak alınmak istenen malzemelerin İl Özel İdare Müdürlüğü ambarına girdiğine dair sahte ayniyat tesellüm makbuzu düzenledikleri, sanık Ruhi Levent Başar’ın bu sahteciliğe başından beri vakıf olduğu ve sahte belge hazırlandığını bilmiş olmasına rağmen bu sahte belgelere dayanarak Mehmet Bastem’e ödeme yaptığı ve sahte belgelerin kullanılmasına aracılık ettiği belirlendi. İl Özel İdare Encümen Müdürü sanık Gürbüz Özdemir’in 12.03.2002 tarih 2002-112 sayılı kararı ile Mehmet Bastem lehine tahrifatlar gerçekleştirdiği, bunun yanında jeneratör ve kesintisiz güç kaynağı bakım, onarım sözleşmesi ile bilgisayar makine program destek ve müşavirlik sözleşmesinde tamamen kurum aleyhine, yüklenici firma lehine sahte encümen kararına dayanarak yapılan sözleşmelerin hazırlanmasını gerçekleştirdikleri” denildi.
Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan İl Özel İdare Müdürü Ruhi Levent Başaran, eski İl Özel İdare Encümen Müdürü Gürbüz Özdemir, ambar memuru ve sayman olarak görev yapan Abdullah Gördereli, Talat Çiftçi, Ali Güngör, işadamları Mehmet Bastem, Turan Güneri, Ekrem Yılmaz Aktaş’ın 5237 sayılı TCK’nın 235, -2a, 235-2 maddeleri kapsamında cezalandırılmaları istendi.
4 KİŞİYE 34 YIL HAPİS
Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında işadamı Mehmet Bastem ve memur Talat Çiftçi hazır bulundu. Mahkeme, tutuksuz sanıklar İl Özel İdare eski Encümen Müdürü Gürbüz Özdemir, ambar memuru Abdullah Gördeli, Talat Çiftçi ve memur Ali Çiftçi’yi ‘ihaleye fesat karıştırmak’, ‘resmi evrakta sahtecilik’ suçlarından ayrı ayrı 8’er yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, diğer sanıklar Özel İdare eski Müdürü Ruhi Levent Başaran, işadamı Mehmet Bastem, Turan Güneri, Ali Güngör, Şinasi Kızıloğlu, Nazmi Akalın, Selahattin Çakmak, Sırrı Polat, Abdulhamit Turan ve Mustafa Aykut hakkında dosyadaki suç delillerinin yetersiz olduğu gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlarına karar verdi.
Vurgun davasının cezası onanırsa İl Özel İdare eski Encümen Müdürü Özdemir ile memurlar Abdullah Gördeli, Talat Çiftçi ve Ali Çiftçi cezaevine girecek.

 
Üniversitelerin nabzı Erzurum'da atıyor
 
Karayolunda feci kaza
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akıllara durgunluk veren yöntem
Erzincan Polisi’nin yol uygulaması sırasında durdurulan bir şehirlerarası ...
4 kg esrar ele geçirildi
Erzurum Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ...
Hırsız kovalarken ölümden döndü
Erzurum’da limonlarını çalıp kaçan hırsızların peşinden koşturan sara ...
 
Arazide çoban cesedi bulundu
Tortum ilçesinde arazide bir çobanın cesedi bulundu.
BEAH kavşağında sollama kazası
BEAH Kavşağında meydana gelen trafik kazasında 4 kişi yaralandı.
Karaca'dan dava açıklaması
Geçtiğimiz hafta karar verilen ESOB davasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. ...
 
Pasinler yolunda kaza: 1 ölü
Erzurum’un Pasinler ilçesi girişinde İran otobüsünün bariyerlere çarpması ...
Tahliye talepleri reddedildi
Erzurum'da baba evinde bıçaklanarak öldürülen Elif Karanlıkbulut cinayetiyle ...
Zimmet davası karara bağlandı
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri