Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>HAYATIN İÇİNDEN
20 Aralık 2010 Pazartesi - 03:10

Yurttaş'tan tarihi adım..

Gülahmet Caddesi üzerinde bulunan Derviş Ağa Camisi için harekete geçiliyor. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, Derviş Ağa Camisi’nin haziresinde bulunan mezarlara yönelik bir çalışma yapacaklarını bildirdi

Yurttaş tan tarihi adım..

Gülahmet Caddesi üzerinde bulunan Derviş Ağa Camisi için harekete geçiliyor. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, Derviş Ağa Camisi’nin haziresinde bulunan mezarlara yönelik bir çalışma yapacaklarını bildirdi. Önümüzdeki yıl başlanacak olan düzenlemelerin, sanat tarihi niteliği bulunan eserlerin gün yüzüne çıkarılması amacını taşıdığını söyleyen Yurttaş, söz konusu çalışmaların, öğrencilerin de katılımıyla gerçekleştirileceğini belirtti.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü, tarihi Derviş Ağa Camisi için kolları sıvadı. Bölümde görevli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, Derviş Ağa Camisi’nin, Erzurum’daki tarihi çok sayıda camiden sadece birisi olduğuna işaret ederek, “Caminin haziresinde medfun bulunan çok sayıda zat bulunuyor. Bu mezarların çevresinde birtakım çalışmalar yapacağız. Cami haziresinde yatan kişilerin tanıtımı başta olmak üzere, çevre temizliği ve mezarların gün yüzüne çıkarılmasını kapsayan çalışmalar, nezaretimizde ve öğrencilerimizin de katılımıyla gerçekleştirilecek.” diye konuştu. Önümüzdeki yılın ilk aylarında başlanacak olan düzenleme çalışmalarına 200 öğrencinin katılacağını dile getiren Yurttaş, “İlimizde bulunan birçok caminin haziresinde şehrin manevi ve kanaat önderlerine ait mezarlar var. Bu mezarların büyük bir bölümü ise, düzenlemelere ve bakıma ihtiyaç duyuyor. Derviş Ağa Camisi de, bu yönde bakıma ihtiyaç duyan camilerimiz arasında bulunuyor.” şeklinde konuştu.
Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler tarafından yürütülecek olan çalışmayla, mezar taşlarındaki kirlenme ve topaklanmaların temizleneceğini, hazirenin gün yüzüne çıkarılarak, kabirlerin çevresinde görüntü kirliliğine neden olan faktörlerin ortadan kaldırılacağını anlatan Yurttaş, bu çalışmanın hem öğrencilere, hem de yerel halka bilgi anlamında katkı sunacağını ifade etti. Yurttaş, “Hepimizin tarih bilincine ihtiyacımız var. Bu çalışmayla öğrencilerimize tarih bilinci aşılanacağı gibi, halkımız da Derviş Ağa Camisi hakkında çok daha fazla bilgiye kavuşturulmuş olunacak.” dedi.
Derviş Ağa Camisi Şehir merkezinde Ayaz Paşa’dan, Mahallebaşı’na giden yolun sağında türbe ile birlikte görülen camidir. 1718 yılında Hacı Derviş Ağa tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. 1736 yılında caminin banisi ölünce cami önünde yaptırılan türbeye gömülmüştür. 1845 yılında bir onarım geçiren cami mimari yönünden Bakırcı ve İbrahim Paşa camileriyle benzerlik gösterir. Cami, tek kubbe ile örtülü ibadet alanı ve üç gözlü son cemaat yerinden oluşmaktadır. Caminin inşasında kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır.
 

 
A.Ü. yabancıların ilgi odağı
 
Adı tarihe geçti..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Allah, ehli beyt sevgisinden ayırmasın'
Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin 1371. yıl ...
Tarihe projeli destek
Anadolu'daki kapalı avlulu medreselerin en büyüğü olan Erzurum'daki Yakutiye ...
Turizmde Daşhane konsepti
Farklı konseptiyle kentteki sosyal hayata farklılık kazandıran Erzurum ...
 
349 köy yolu kapalı
Kar ve tipi nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesinde toplam 394 köy yolu ulaşıma ...
Annenin acısı dinecek mi?
Horasan ilçesinde 4 Aralık 2010 günü Horasan Devlet Hastanesi'ne götürülen ...
Dilenci ve seyyarlara 2011 yasağı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi tarafından, ilgili kanuna ...
 
Belediyeler kar derdinde
Erzurum'da gece saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle sokaklar beyaza ...
Sağlıkta çağdaş açılım
Sağlık Bakanlığı onay verirse, Erzurum’da sağlık hizmetlerinde bir ilke ...
Engellilerin umudu yeni yasada
Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şubesi, 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu’nun ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri