Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
10 Ocak 2011 Pazartesi - 07:46

'Dadaşlık ruhuna müteşekkiriz'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu "Erzurum tarihimizin harmanlandığı Anadolu'nun kilidi olan bir şehir ve milli mücadelenin başlangıç noktası. Doğu cephesi ve Kafkasya'da başlayan mücadelenin bağımsızlık mücadelesini şekillendirmiştir. Erzurum'a müteşekkiriz dadaşlık ruhuna müteşekkiriz. " diye konuştu.

 Dadaşlık ruhuna müteşekkiriz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Dadaş sabrı ile müzakereleri sabırla yürütürüz. Türk diplomasisi olgun ve engin bir yapıya sahiptir. İlkeler nettir ve bu ilkeler çerçeveni de görüşlerimizi dile getiririz. Başbakan da bunu dile getirdi. Sabrımızı kimse zorlamaya kalkmamalı" dedi.
"Sabrımızın bittiği yerde kimse biz AB mi Kıbrıs mı dememeli eğer bu olursa ne tür tavır alacağımız daha önce gösterdik" diyen Davutoğlu, "İstediğimiz Kıbrıs'ta adil barışın kurulmasıdır. Herkes için en doğru yol budur. Ama bunun yolundan çıkılırsa Türkiye hiçbir şekilde dar kulvara girmez, zor zamanlarda zor kararlar alır. bizi bu kulvara sokmaya çalışıyor ama biz buna girmeyiz" dedi.
BASIN TOPLANTISI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Erzurum'da düzenlenen 3. Büyükelçiler Konferansının son gününde basın toplantısı düzenledi. Palandöken Kayak Merkezi'ndeki Dedeman Otel'de düzenlenen basın toplantısında 'Vizyoner Diplomasi: Türkiye'nin Perspektifinden Küresel ve Bölgesel Düzen' başlıklı geleneksel büyükelçiler konferansının üçüncüsünü değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
ERZURUM RUHU
Bu yıl büyükelçiler konferansının son üç gününü Erzurum ve Sarıkamış'ta gerçekleştirmek olmanın çok önemli olduğunu belirten Davutoğlu "Erzurum tarihimizin harmanlandığı Anadolu'nun kilidi olan bir şehir ve milli mücadelenin başlangıç noktası. Doğu cephesi ve Kafkasya'da başlayan mücadelenin bağımsızlık mücadelesini şekillendirmiştir. Erzurum'a müteşekkiriz dadaşlık ruhuna müteşekkiriz. Büyük müdafalar Erzurum'da başlangıçlar burada gerçekleşti 152 büyükelçiyi buraya getirirken Erzurum'un bu ruhunu tüm dünyaya yaymak üzere burada yaptık toplantıyı. Erzurumlu dadaşlarla sosyal alanlarda daha çok birlikte olacağız burada alınan dadaşlık ruhunu tüm dünyada hakkıyla temsil edecekler" diye konuştu.
25 OTURUM DÜZENLENDİ
Yarın Sarıkamış'ta düzenlenecek şehitleri anma etkinliği ile konferansın tamamlanacağını anlatan Bakan Davutoğlu, "Üç hedef var bakanlık olarak iç istişareleri yapmak dünyanın her tarafından gelen büyükelçiler arasında sağlıklı bir iletişim kurmak dış dünya vizyonunu gözden geçirmek. Çünkü dünya hızla değişiyor çok fazla istişareye ihtiyaç var. Bu çerçevede 25 oturum düzenledi. 17'si genel kurul, sekizi çalışma kurulu şeklinde bir çoğu iç oturum şekilde oldu İkinci boyutu dış politika artık dışişleri
camiasının katkısıyla yürümüyor devlet politikası olarak yürüyor. Değişik devlet kurumları arasındaki koordinasyonu sağlamak için verimli toplantılar yaptık. 9 bakan 8 kurum ve kuruluş başkanıyla verimli toplantılar yaptık"
ZİRVENİN ÖNEMİ
Çok kapsamlı geniş çerçevede bir toplantı yaptıklarını anlatan Davutoğlu, "Toplantılar temel perspektifi değerlendirme imkanı sundu. Üçüncü önemli boyut kamu diplomasisi boyutu. Hem iç ve dış kamuoyu açısından önem taşıyor. Büyükelçiler yapılanları anlattı. Biz de özel misafirler davet ederek büyükelçilerin onlarla yakın temas kurmasını sağlamak. Burada bir çok açıdan bir ilk olan Yorgo ve Başbakan Erdoğan'ın birlikte katılmasıydı. Erzurum müstesna bir hafta sonu yaşamış oldu. Yorgo'ya daveti kabul edip geldiği için teşekkür ediyoruz. Her sene özel misafirlerle büyükelçiler konferansını devam ettireceğiz. Gelecek yıl da yurdun bir başka yerinde büyük ihtimal bu toplantıyı Edirne'de gerçekleştireceğiz. Böylece hariciye ve dış politikanın sadece Ankara'da değil tüm yurt sathında olduğunu göstermiş olacağız" diye konuştu.
BÜYÜKELÇİLERE TEŞEKKÜR
"Önümüzdeki yılda vizyoner diplomasi çerçevesinde ülkemizin dünyada etkin görünür dış politika yürütmesi misyonunu devam ettireceği" diyen Başbakan Erdoğan, "Büyükelçiler tüm enerjilerini kullanarak bu çabayı sürdüreceğiz. Büyükelçilere cefekarane yaptıkları mücadele nedeniyle teşekkür ediyoruz. Bölgesel ve küresel vizyonumuz devam edecek" dedi.
"TÜRKİYE'YE BİR ŞEY DAYATMAK MÜMKÜN DEĞİL"
Papandreuo'nun dün büyükelçilere hitaben yaptığı konuşmayla ilgili sorulan bir soru üzerine Davutoğlu, "Şimdi komşu ülkeler arasında her zaman ihtilaf olur ve bir çok konuda farklı görüşler olur. Biz komşularla ilişkileri en üst düzeye çıkarma ve sorunları azalta çabası içindeyiz. Yorgo'nun üçüncü büyükelçiler toplantısına katılımı karşılıklı iyi niyet jesti taşır. Aramızdaki ilişkilerin psikolojik eşiğini aşmak bakımından önemlidir. Bundan memnun da olduk. Verdiği mesajların bütününe bakıldığında dostluk ve iş.birliği mesajları ağırlıklıydı. Söyledikleri ise Yunanistan'ın bilinen görüşleriydi. Başbakanda bizim görüşmelerimizi aktardı. Türkiye'ye bir şey dayatmak mümkün değil. Başbakanın Atina seyahatinde de bir çok konular açıkta dile getirilmişti. Bunun tekrar dile getirilmesi bunun açıkça kamuoyu önünde tartışılabildiğini gösterdi., Erdoğan da görüşlerini dile getirdi. Ama şu olabilirdi bazı şeyler ertelenebilirdi ama bazı şeylerin tartışılabilir olması da yeni olmakla birlikte fayda getirebilir.
Türkiye'nin Kıbrıs, Ege, azınlıklar ve Balkanlardaki muhacere konusundaki görüşleri ve tavrı nettir. Bunu dostane bir üslup içinde dile getirmek önemlidir. Özelikle başbakan Erdoğan'ın dediği gibi ilişkilerde yeni bir siyasi dil geliştirme gerekir. 'lı bir iletişim kurmak dış dünya vizyonunu göBunda da pozisyonların daha net ifade edildiği durumlar olur undan sonrada olacaktır biz görüşlerimizi dile getirmede net davranırız karşı tarafta getirdiğinde ona göre tavrımızı alırız. Yeni bir siyasi dil gereği vurgulanması da önemlidir bu coğrafyada birlikte yaşayacağız. Ortak çaba ve ortak çıkarlara saygı göstererek yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.
"İNGİLTERE TÜRKİYE VE YUNANİSTAN'IN DA BİR ARAYA GELME İSTEĞİ "
Davutoğlu daha sonra şunları söyledi; "AB yedili toplantı gerekirse olabilir demişti bu konuda Kıbrıs konusunda kalıcı ve adil bir görüşü gerçekleştirmek için Türkiye gerekeni yaptı. 2004 tarihi unutulmalıdır. Bu tarihte Türkiye Cumhuriyeti ve Kıbrıs nasıl bir barış istediğini güçlü bir şekilde ortaya koydu. Rum kesimi de kendine düşeni yapmalı. Erdoğan'ın bahsettiği ilgili taraflar İngiltere Türkiye ve Yunanistan'ın da bir araya gelme isteği iyi niyet gösterisidir. Bu konunun artık çözümsüzlükten kurtulması gerekiyor. Çözümsüzlük içinde karar alacağı gibi bir kanaat yanlıştır Türkiye adil ve kalıcı bir barışa evet der. Ama bu şekilde müzakerelerin uzatılması yönüyle baskı oluşturulması çabasına izin vermez teslim olmaz. Önümüzdeki ay Cenevre'de yapılacak üçlü görüşmeden daha olumlu ve ileriye dönük bir sonuç çıkar. AB İngiltere Türkiye ve Yunanistan bir araya gelerek bu konuda mesafe alır. Dörtlü görüşmede bu konular ele alındı. Önemli olan birlikte çalışma iradesini göstermek. Her iki başbakanda
dostluğu birlikte kurma iradesini ortaya koydu"
"GÖRÜŞÜMÜZÜ DİLE GETİRMEKTEN ESİRGEMEDİĞİMİZİ TÜM DÜNYA BİLİR"
Davutoğlu, "Yunanistan bu konuda bir adım atacak mı ve Yorgo Türkiye'ye işgalci dedi ama başbakan bu konuda bir cevap vermedi" şeklindeki bir soru üzerine ise, "Azınlıklar konusunda başbakan her düzeyde Atina'da açıklıkla dile getirdi. Hiçbir görüşü hiçbir yerde dile getirmekten çekinmeyiz. İşgalci konusunda sayın başbakan net cevabı verdi. AB üzerinden verilen cevap çok açıktır. Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklı hakkını kullandığını söyledi. Daha sonra barış temelli bir politika yürüttüğünü
aktardı. Yunan başbakanı kendi görüşünü söyledi Erdoğan cevabını verdi. Çelikli olarak görülmesi doğrudur bir taraftan samimi söylemler bir yandan eleştiriler var. Ama bu komşuluğun doğasında var. Eğer Kıbrıs ve Egede ilişkiler sürdürülmemiş olsaydı zaten bu konular konuşulmadı. Erdoğan sadece burada değil Atina'da da bunu dile getirdi,. Ya gelin bunu konuşalım hayır diyorsanız da tenkitin zemini kalmak görüşünü söyledi. Hiçbir zaman ve zeminde görüşümüzü dile getirmekten esirgemediğimizi tüm dünya kamuoyu bilir" dedi. "TÜRKİYE HİÇBİR ŞEKİLDE DAR KULVARA GİRMEZ"
Dışişleri Bakanı Davutoğlu Başbakan Erdoğan'ın ifade ettiği Dadaşlık sabrı ile ilgili sorulan bir soruya ise, "Dadaş sabırı var bütün müzakereleri sabırla yürütürüz. Türk diplomasisi olgun ve engin bir yapıya sahiptir. İlkeler nettir ve bu ilkeler çerçevseni de görüşlerimizi dile getiririz. Başbakan da bunu dile getirdi. Sabrr. 'lı bir iletişim kurmak dış dünya vizyonunu göımızı kimse zorlamaya kalkmamalı. Sabrımızın bittiği yerde kimse biz AB mi Kıbrıs mı dememeli eğer bu olursa ne tür tavır alacağımız
daha önce gösterdik. İstediğimiz Kıbrıs'ta adil barışın kurulmasıdır. Herkes için en doğru yol budur. Ama bunun yolundan çıkılırsa Türkiye hiçbir şekilde dar kulvara girmez, zor zamanlarda zor kararlar alır. bizi bu kulvara sokmaya çalışıyor ama biz buna girmeyiz" diye cevap verdi.
"İRAN NÜKLEER PROGRAMI"
Bakan Davutoğlu, "İran nükleer programıyla ilgili her türlü adımın barış perspektif içinde atılmasını yürütüyoruz. Bu çerçevede Cenevre toplantısında karşılıklı olarak olumlu bir seyrin olması memnun etti. Bunu da söyledim. İstanbul toplantısında mutabık kalınca bunu gerçekleştirmek için sürekli temas halindeyiz., Astonla telefon görüşmem oldu Celili ile telefon görüşmem oldu. Salihi ile görüşme yaptım. Önümüzdeki hafta içinde İstanbula gelecek Aston, daha sonra da iran tarafıyla görüşeceğiz. Toplantının
21- 22 Ocakta olması planlanıyor. Ev sahibi olarak yemek vermek istiyoruz. Bunun hazırlıkları sürüyor. Uygun şartlarda İran'ın son teklifi gündeme gelmekte karşılıklı anlayış içinde bunun devam etmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

 
Korkma !..Sönmez bu şafaklarda....
 
Bakan'dan Küçükler'e Davos tepkisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Korkma !..Sönmez bu şafaklarda....
Sarıkamış'ta donarak şehit olan askerlerin 96'ncı yıl dönümü dolayısıyla ...
Herşey vatan için..
Erzurum'da 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları kapsamında yapılan ...
Varlığımızı onlara borçluyuz..
Sarıkamış'ta, donarak şehit olan 90 bin askerin anısına düzenlenen Türkiye ...
 
Tarihi, kar heykelleriyle anlattılar
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde "Türkiye Şehitlerine Yürüyor" programı kapsamında, ...
Kan bağışında lideriz..
Kızılay Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdür Vekili Dr. Serdal Ucuz, “Erzurum’da ...
Gıdacılardan tepki
Gıda Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Doç. Dr. M. Murat Karaoğlu, ...
 
Yine ölçüyü kaçırdık..
Vatandaşların "Erzurum seninle gurur duyuyor" sloganları ile kürsüye gelen ...
Allah'ın rahmeti üstüne olsun..
Nazilli Ülkü Ocağı Başkanı Ahmet Kaya, Bayrak Şairi Arif Nihat Asya’nın ...
Kadastrosuzluk ayıbından kurtulduk
Erzurum il genelindeki kadastro çalışmaları, sonunda tamamlandı. Sorunlu ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri