Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ’den 20 akademisyen Stanford Elsevier listesinde
ATAUNİ’den 20 akademisyen Stanford Elsevier listesinde
Bilgili isim verme geleneğini paylaştı
Bilgili isim verme geleneğini paylaştı
Erzurumspor Esenler maçını Özer yönetecek
Erzurumspor Esenler maçını Özer yönetecek
ATAUNİ’den Bölgesel kalkınmaya destek
ATAUNİ’den Bölgesel kalkınmaya destek
Aşpişen’de modern bir cazibe merkezi: Sonsuz havuz
Aşpişen’de modern bir cazibe merkezi: Sonsuz havuz
HABERLER>EKONOMİ
13 Kasım 2010 Cumartesi - 08:35

Biz demiyoruz, Kasaplar söylüyor..

Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Ejder, yaptığı açıklamada, bu yıl Erzurum'da kurbanlık fiyatlarının aşırı derecede yüksek olduğunu belirterek, bugün erkek dana diye tabir edilen canlı hayvanın kilosunun 10 TL civarında satıldığını söyledi.

Biz demiyoruz, Kasaplar söylüyor..

Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, 'Vatandaşımız dişi hayvanlardan uzak dursun, hatta ellerinden geliyorsa bu yıl kurban kesmesin' dedi.
Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Ejder, yaptığı açıklamada, bu yıl Erzurum'da kurbanlık fiyatlarının aşırı derecede yüksek olduğunu belirterek, bugün erkek dana diye tabir edilen canlı hayvanın kilosunun 10 TL civarında satıldığını söyledi.
Vatandaşın kurbanlık almaya rahat gücünün yetmediğini ifade eden Ejder, 'Devletimiz yurt dışından ithal ettiği hayvanlardan buraya da getirseydi, Erzurum'daki kurbanlık fiyatlarını bir hayli aşağı çekerdi. Şu anda vatandaşın kurbanlık almaya gücü yetmiyor, yani kurbana aşırı derecede talep görülmüyor' diye konuştu.
Vatandaşın dişi hayvanlardan uzak durmasını isteyen Ejder, bu mevsimde dişi hayvanların gebe olduğunu ve bunları kesmenin ülke ekonomisine büyük zarar vereceğini savundu.
Bu yıl kurbanda kesilmeyen dişi hayvanların seneye iki tane olacağını vurgulayan Ejder, şunları kaydetti: 'Vatandaşımız mümkünse dişi hayvandan uzak dursun, hatta ellerinden geliyorsa bu yıl kurban kesmesinler. Şimdi bu mevsimde dişi hayvanlar aşırı derece danalı olur. Vatandaş kurbanda erkek hayvan kessin. Dişi hayvan keserlerse bunun ekonomimize çok büyük zararı olur. Bugün dişi hayvanı kesmezseniz gelecek yıl iki tane olacak, bu malum. Kimin zararı söz konusu, tabii ki burada ülkemizin zararına olacak.'
Dişi kurbanlıkların daha pahalı olmasına rağmen vatandaşın bütçesine uygun olduğu için dişi hayvan almaya yöneldiğini dile getiren Ejder, şöyle devam etti:
'Daha pahalı olmasına rağmen dişi hayvan vatandaşın bütçesine uygun görünüyor. Bütçesine uygun olduğu için de vatandaş dişi hayvan alıyor ve bu da ülke ekonomisine büyük zarar veriyor. Örneğin, bir erkek dananın fiyatı 6 bin TL, dişi düvenin ise 2 bin TL oluyor. Vatandaş bin 500 lira hisse koyup bir erkek danaya ortak olmak yerine, bin 500 liranın üzerine 500 TL ekleyip, dişi düve kesiyor ve kendisi kesmiş oluyor. Aslında dişi düve erkek danaya göre daha pahalı ama vatandaş bunun farkında değil. Bir erkek dana 6 bin TL ama kesildiği zaman 300 kilo eti oluyor. 2 bin TL'ye alıp kestiğiniz dişi düvenin ise en fazla 80 kilo eti geliyor. Fakat vatandaşın bütçesine dişi düve uygun olduğu için daha ucuz sanıp, dişi düve alıyor. Halkımız bu konuda dikkatli ve bilinçli olması gerekiyor. Hem kendi bütçeleri hem de ülke ekonomisi açısında bu çok önemli.'
Kurban Bayramlarında yeterince denetim olmadığı için her önüne gelenin kasapmış gibi kurban kestiğini ileri süren Ejder, 'Kasaplar Odası olarak, odaya kayıtlı bütün kasaplara eğitimlerini verdik, fotoğraflı kurban kesim belgesi de vereceğiz. Ancak Türkiye genelinde de vatandaşımız belgesiz kasaplara kurbanlarını kestirmesin' dedi.
Geçmiş yıllarda Kurban Bayramlarında acemi kasaplar yüzünden istemeyen görüntülerin ortaya çıktığını dile getiren Ejder, sözlerini söyle sürdürdü:
'Tabii ki bir yerde denetim olmazsa, her eline bıcağı alan kendini kasap bildirirse, elini de ayağını da illaki bir yerlerini kesecek hem de vatandaşın etini heder edecek. Yazık, deriler kesiliyor bu da milli servettir. Yazıktır, günahtır. Vatandaşımız lütfen kurbanlıklarını kombinalarda, mezbahalarda kestirsin. Belgeli kasaplara kurbanları kestirsinler. Bu arada, kaçan hayvanlara da iyi muamele edilsin. Artık ülkemizde bazı şeyler ilerledi, uyuşturucu, sakinleştirici iğneler var. Onunla sakinleştirilmeli, illaki kaba düzenle sakinleştireyim derseniz mutlaka bir sakatlık olacaktır. Kaba düzenle hayvanların üzerine gitmeyin.'
 
 
 

 
Helal olsun sizlere...
 
CHP Erzurum'da iddialı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kalkınmada umut metropollerde
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Doğu’daki illeri ...
EBK, spekülatörlerin iflahını kesiyor
Et Balık Kurumu (EBK) Erzurum Kombina Müdürü İsmail Atasever, vatandaşın ...
Bu işte, 'bir iş var'
Erzurum et ve hayvansal ürün fiyatlarının en yüksek olduğu iller arasında. ...
 
Kurbanda fiyat vebali
Kurban Bayramı yaklaştıkça büyüyen fiyat tartışmasına, son noktayı Erzurum ...
At arabacıların da yüzü güldü
Erzurum’da Kurban Bayramı öncesinde at arabacılık yapan vatandaşların ...
Fırsatçılığa bakın, hizaya gelin
Erzurum'da kurbanlık hayvanlarını hanlara yerleştiren mal sahipleri, han ...
 
Kim haklı...?
Kurbanlık fiyatlarının yüksek oluşu karşısında şaşkına dönen vatandaşlar, ...
TOBB Erzurumlu girişimcileri eğitti
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) İl Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarının ...
Tarımda kadın çiftçi açılımı
Erzurum’da süt sağımı eğitimine katılan bayan çiftçilere süt sağım makineleri ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri