Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>TÜRKİYE
22 Nisan 2010 Perşembe - 07:51

ÇOK TARTIŞILDI, GEÇTİ

Teklifin 8. maddesi Meclis'te gerginliğe yol açtı. Kapatma davası TBMM iznine bağlandı.

ÇOK TARTIŞILDI, GEÇTİ

Meclis Genel Kurulu’nda, Anayasa değişikliği teklifinin siyasi parti kapatmalarıyla ilgili 8’nci maddesinin gizli oylamasına 414 milletvekili katıldı. Maddeye 337 kabul, 72 ret oyu çıktı. Maddeye 5 milletvekili de çekimser oy kullandı.

8’nci maddeyle, Anayasa’nın 69’ncu maddesinde değişiklik öngörülüyor. Maddeye göre, siyasi partilerin mali denetimi Sayıştay tarafından yapılacak. Siyasi partiler hakkında kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üzerine, TBMM'de grubu bulunan her siyasi partinin 5'er üye ile temsil edildiği komisyonun üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ve gizli oyla vereceği izin üzerine açılacak dava sonucunda Anayasa Mahkemesince kesin olarak karara bağlanacak.

Komisyona TBMM Başkanı Başkanlık edecek ancak, oy kullanamayacak. Komisyonun kararları, yargı denetimi dışında olacak. İzin talebinin Meclis'e ulaşmasından itibaren 30 gün içinde komisyon oluşturulacak ve komisyon kararını izin talebinin Meclise ulaşmasından itibaren en geç 60 gün içinde verecek. Meclisteki siyasi parti gruplarınca izin talebiyle ilgili görüşme yapılamayacak, karar alınamayacak.

Anayasa Mahkemesi, bu kapsamda, kapatma yerine dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilecek. Devlet yardımından yoksun bırakılma, bağlı olduğu kapatma davasının ve kararının usulüne tabi olacak ve tek başına dava konusu yapılamayacak. Anayasa Mahkemesinde görülen parti kapatma davasında TBMM çalışmalarındaki oy ve sözler, ileri sürülen düşünceler ile idarenin eylem ve işlemleri partinin odak olup olmadığının tespitinde gözetilemeyecek. Partinin kapatılması durumunda kapatmaya beyan ve faaliyetleriyle neden olan üyeler için daha önce 5 yıl olan siyasi yasak süresi 3 yıla indirilecek. Siyasi partiler ile ilgili “temelli kapatma” değil, “kapatma” kararı verilecek. Kapatmanın önündeki “temelli” sözcükleri kaldırılacak.

MECLİSTE GERGİNLİK ÇIKTI

Meclis Genel Kurulu, siyasi parti kapatmalarıyla ilgili 8’nci madde görüşmelerinde gerginlik ve tartışmalara sahne oluyor. Genel Kurul’da, Şahin’in yönetimi muhalefet milletvekilleri tarafından sık sık eleştirilere ve tepkilere neden oluyor. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Şahin’e “Burada birilerine efendi birilerine köle muamelesi yapamazsınız.Adil ve adaletli olun, siz zora ve zulme boyun eğiyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural Şahin’e “Meclis Başkanı olarak partiler arasında uzlaşma temin etmek gibi bir misyonunuz olduğunu unutmayın, 1 oy için başkanlık yapmayın” dedi.

Genel Kurul’da, 8’nci maddeyle ilgili konuşmak isteyen Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’in uyarılara rağmen yerine oturmaması üzerine Şahin, Genç’e uyarı cezası verdi ve “İçtüzüğün 158’nci maddesine göre size uyarı cezası veriyorum. Bir daha uyarı cezası alırsanız farklı işlem yapacağım” diye uyardı.
Meclis Genel Kurulu’nda, Anayasa değişikliği teklifinin siyasi parti kapatmalarıyla ilgili 8’nci madde üzerindeki görüşmeler devam ediyor. Genel Kurul sık sık tartışmalara ve gerginliklere sahne olurken, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in yönetimi de muhalefet tarafından eleştiriliyor.

-“BUNUN VEBALİ KIYAMETE KADAR TAKİP EDER”-

Genel Kurul’da MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, AKP Grubu adına konuşan Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın ardından sataşma olduğu gerekçesiyle söz istedi. Teklifin 8’nci maddesinin ‘devlet adamı duruşu’yla müzakere edilmesi gerektiğini söyleyen Şandır, milletvekillerinin önce hukuka uymak, saygı göstermek zorunda olduğunu söyledi. Anayasa’nın 3’ncü maddesinin ‘devletin bölünmez bütünlüğü’ne işaret ettiğini kaydeden Şandır, “Ali Paşa Osmanlı’nın son yüzyılında en büyük devlet adamıdır. Azınlıkları Osmanlı ile eşit seviyeye getirdiği için ulema kendisine cenazesinde helallik vermemiştir. Bu devletin kuruluşunda bölünmez bütünlüğü temel hassasiyet, ortak paydamızdır. Anayasa değiştirilmez değil ama böyle değiştirilmez” diye konuştu. AKP’li milletvekillerine ‘yaptığınız yanlış, eğer toplumun mutabakatını almadan ben istersem yaparım diyorsanız devletin hukukunu değiştirme günahını işlersiniz. Vebali kıyamete kadar takip eder” diye seslendi.

-“BİRİLERİNE EFENDİ BİRİLERİNE KÖLE MUAMELESİ YAPAMAZSINIZ”-

Şandır’ın konuşmasının ardından Şahin’in, sataşma olduğu gerekçesiyle yeniden Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’ya söz vermesi Genel Kurul’daki gerginliği tırmandırdı. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da sataşma olduğu gerekçesiyle söz isterken, Şahin’in söz vermemesi üzerine “Burada birilerine efendi birilerine köle muamelesi yapamazsınız” diye bağırdı. Şahin ise Sakık’a “Bu tavrınızı şiddetle kınıyorum” karşılığını verdi. Sakık, “Ben de sizi şiddetle kınıyorum. Adil ve adaletli olun” dedi. Şahin, adil davrandığını, MHP’li Şandır’a “sataşma” olduğu gerekçesiyle söz verdiğini belirtirken Sakık, “Siz zora, zulme boyun eğiyorsunuz” diye karşılık verdi. CHP’li Atilla Kart da tartışmalar sırasında söz isterken, Şahin Kart’a da söz vermedi.

-GENÇ’E UYARI CEZASI-

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Şahin “Meclis Başkanı olarak partiler arasında uzlaşma temin etmek gibi bir misyonunuz olduğunu unutmayın, 1 oy için başkanlık yapmayın” dedi. Şahin ise “İçtüzük bana böyle bir görev vermemiş.”diye karşılık verirken, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de grubu olan partilere söz hakkı verildiğini ancak bağımsız milletvekillerine söz hakkı verilmediğini, önergelerinin işleme konulmadığını söyledi. Genç, söz hakkı isterken Şahin “Grubu olan partilere içtüzük söz verin dediği için söz verdim. Siz bu kürsüde uzun süre başkanlık yaptınız, içtüzüğün dışında kime söz verebildiniz” şeklinde tepki gösterirken, AKP milletvekilleri ise Genç’e “yeter be, yeter be” diye tepki gösterdi. Şahin, uyarılarına rağmen yerine oturmayan Genç’e “Size İçtüzüğün 158’nci maddesine göre uyarı cezası veriyorum. Savunmak isterseniz birleşim bitmeden size söz vereceğim. Bir daha uyarı cezası alırsanız farklı işlem yapacağım” dedi.

 
TEPKİMİZ YANLIŞ OLDU
 
Rektör'e Vali desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TEPKİMİZ YANLIŞ OLDU
Baykal’a taşlı yumurtalı saldırı sonrası verdikleri tepkinin hatalı olduğunu söyledi.
BAKAN YILDIZ'A YUMRUKLU SALDIRI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Şırnak'taki silahlı saldırıda ...
BAŞBAKAN AKP'Yİ OLAĞAN ÜSTÜ TOPLADI
AK Parti Grubu, saat 13.00'de TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak ...
 
BAYKAL: AKP'DEN TEKLİF GELDİ
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ...
AKP'DEN ÖNEMLİ BİR TAKTİK DAHA
AKP'den gizli oylamada milletvekillerinin, ne tür oy attığını öğrenmek için ilginç taktik!
BU KASABADA NELER OLUYOR?
Cinayet, petrol, rant, suikast, siyasi çekişme, adam kaçırma... Bu olayların nedeni....
 
ASIL PLAN OTEL...
Abant’ta doğal dengenin bozulmasına neden olan yol çalışmalarından otel planları çıktı.
KART MAĞDURLARINDAN TIKLAMA REKORU
Kredi kartı borcu olanlar, BDDK'nın internet sitesinde "tıklama rekoruna" imza attı.
VEKİLLERİN AĞZI AÇIKTA KALDI
Emniyet Genel Müdürü, vekillere inanılmaz bir hırsızlık anlattı, meclisin ağzı açık kaldı...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri