Erzurum Gazetecileri Cemiyeti (EGC)Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Sabuncuoğlu, Erzurum’da Basın İlan Kurumu yapılanmasının, il ve bölge basın camiası için bir şans olduğunu, Erzurum’un bölgedeki basın nüfuzunun güç kazanacağını söyledi.
Kurumun yalnızca resmi ilan dağıtmak gibi dar bir işlev ve fonksiyonda görülmemesi gerektiğini vurgulayan Sabuncuoğu, “Basın İlan Kurumu, bilgi çağının vizyonunu Erzurum yerel basınına taşıyacak ve yol gösterici olacaktır. Anadolu basın tarihinde ilkleri gerçekleştiren Erzurum yerel basını, bu kurumla halkı bilgilendirmek, aydınlatmak ve güncel atmosferi paylaşma noktasında aynı paydada olacaktır.” dedi.
Basın ilan Kurumu şubesinin Erzurum için hayırlı olmasını dileyen Sabuncuoğlu, yerel basının sorunlarına da değinerek, çözüm üretme sürecinde bir yol haritası oluşturulması gereğine değindi.
Yerel basının çok sınırlı imkanlarla Erzurum için ufuk oluşturma çabasında olduğuna dikkat çeken Sabuncuoğlu, “Erzurum’un basın tarihi ülkenin basın tarihiyle zamandaştır. Erzurum basını bölgedeki diğer illerde basının şekillenmesinde okul görevi görmüştür. Ne ki, bölgenin sosyo ekonomik sorunları, ilin ekonomik performansı bu camiayı da olumsuz etkilemiş, hem bilgi hem de istihdam kapısı olan basın, adeta kaderine terkedilmiştir. Sanayi ve ticaret sektörünün darboğazda olması sebebiyle basın kuruluşları özel kaynaklardan beslenememiş, resmi ilanlara bağımlı hale düşürülmüştür.” dedi.
Resmi ilanlarda bölge şartları göz önünde bulundurularak yeni bir düzenleme yapılması gereğine değinen Sabuncuoğlu, şunları kaydetti, “Erzurum’da Sanayide olduğu gibi basında da üretim maliyeti diğer illere göre yüksektir. Basın çalışanları bölge şartları gereği yakacak ve giyim gibi ekstra harcamalar yapmak durumundadır. Ancak, resmi ilanlarda Erzurum ve diğer bölge illeri Batı bölgeleri illeriyle bir tutulmakta, gerek yayım gider ve maliyetleri ve gerekse de basın emekçilerinin özel şartları göz önünde bulundurulmamaktadır. Yüzlerce insanın ailesini geçindirdiği basın organları gerek basım ve gerekse istihdam maliyetleri sebebiyle ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Erzurum’da gazetecilik yapmakla, Aydın’da, Antalya’da, İstanbul’da, Ankara’da gazetecilik, matbaacılık yapmak aynı değildir. Zira şartlar aynı değildir. Gündemi oldukça sınırlı olan bir bölgede gerek ilan bedellerini ve gerekse de nitelik ölçülerini bu illerle bir tutmak doğru da değildir. Ekonomik olumsuzlukların sosyal ritm ve heyecanı düşürdüğü bölgemizde, yerel basını haberlerde yalnızca il gündemiyle sınırlandırmak hem ufuksuzluğa neden olacak, hem de yerel basınla okurunu dar bir kalıba sokacaktır. Böylesi bir dayatma, özellikle küreselleşme sürecinde, bilgi çağına da ters düşen bir anlayıştır. Basın İlan Kurumu’nun Erzurum’da konuşlanmasını, özellikle bu manada, ilin gündemini yerinde anlamak, basının sesini yerinde duymak ve nabzını tutmak noktasında şans olarak kabul ediyoruz.”
Yerel basının resmi ilan alma sürecinde belirli sayıda baskı yapmak ve belirli sayıda eleman çalıştırmak şeklinde bir takım zorunluluklara tabi tutulduğunun altını çizen Sabuncuoğlu, bu durumun da il ve bölge şartlarına göre yeniden düzenlenmesini beklediklerini kaydetti. Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesinde tüm yerel basın için pozitif ayırımcılık yapılmasını isteyen Sabuncuoğlu şunları söyledi, “ Bu bölgede teşvikten yararlanan KOBİ’ler bile en fazla on kişi istihdam edebiliyor. Özel ilan alamayan, ayda bir kaç bin TL tutarındaki resmi ilanla ayakta kalma mücadelesi veren yerel basına ise aldığının kat kat fazlasını elinden çıkarmak şeklinde zorunluluklar getiriliyor. Sosyal güvenceden ücrete, ulaşım giderlerinden baskı maliyetine kadar yüklü ve yüksek bir meblağı ödemek durumunda kalan yerel basının bu şartlarda ayakta durması gün geçtikçe imkansız hale gelmektedir. Kamu ihale Yasasında yapılması düşünülen yeni değişikliklerle de yerel basın, kendi kapısına kilit vurmak mecburiyetine itilmektedir. Böylesi bir durum, yeni işsizler ordusu oluşturulması anlamına geleceği gibi, bölgenin basında kendi dinamiklerini ifade etme hakkının da elinden alınması, yerel ufkun hiçe sayılması manası taşıyacaktır. Biz bu vesileyle gerek Sayın Bakanımıza ve gerekse de Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Sayın Atalay’a sesleniyor, Erzurum başta olmak kaydıyla tüm bölge basın camiası için acilen bir ‘pozitif ayrımcılık uygulaması’ başlatılmasını talep ediyoruz. Hayatını toplumu haberlerle bilgilendirmeye adayan meslektaşlarımızın geleceğinin karartılmamasını, yeni desteklerle yerel basının güçlendirilerek, bölge kalkınmasına da öncü olacak bir heyecan sürecinin başlatılmasını talep ediyoruz.”