Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ’den 20 akademisyen Stanford Elsevier listesinde
ATAUNİ’den 20 akademisyen Stanford Elsevier listesinde
Bilgili isim verme geleneğini paylaştı
Bilgili isim verme geleneğini paylaştı
Erzurumspor Esenler maçını Özer yönetecek
Erzurumspor Esenler maçını Özer yönetecek
ATAUNİ’den Bölgesel kalkınmaya destek
ATAUNİ’den Bölgesel kalkınmaya destek
Aşpişen’de modern bir cazibe merkezi: Sonsuz havuz
Aşpişen’de modern bir cazibe merkezi: Sonsuz havuz
HABERLER>EKONOMİ
20 Ekim 2010 Çarşamba - 07:37

ETB'den insaf çağrısı..

Et fiyatlarını dengede tutabilmek amacıyla yurt dışından canlı hayvan ithal edilmesine yönelik eleştirilere, Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu’ndan yanıt geldi. Başkan Hınıslıoğlu, “Yurt dışından hayvan ithal edilmesin de, tüketiciler etin kilosunu 50 TL’den mi satın alsın?” dedi.

ETB den insaf  çağrısı..

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, yurt dışından kasaplı canlı hayvan ithalatıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Hınıslıoğlu, söz konusu girişim için geç bile kalındığına vurgu yaparak, “Canlı hayvan ithalatı, bir Türkiye’de 6 ay öncesinden başlatılmış olmalıydı. Bu hususta geç bile kalındı. Önümüzde bir Kurban Bayramı var. Hükümet yetkililerine düşen en büyük görev, Kurban Bayramı için acilen canlı hayvan ithalatı gerçekleştirmektir. Altını çizerek söylemek istiyorum: canlı hayvan ithalatına acilen ihtiyaç vardır.” diye konuştu.
Canlı hayvan ithalatına yönelik olarak bazı kesimler tarafından yapılan eleştirilere ise, bir anlam veremediğini vurgulayan ETB Başkanı Hınıslıoğlu, “Bazı çevreler, ‘canlı hayvan ithalatı yapmak yerine, üretime ağırlık verilsin’ diyor. Doğrudur, üretime ağırlık verilmelidir. Yalnız şu ayrıntı gözden kaçırılıyor. Üretime ağırlık verilmesi ve istenilen hedefe ulaşılması için birkaç yılla ifade edilebilecek bir sürenin geçmesi gerekiyor. Ben bu çevrelere şunu soruyorum: Üretime ağırlığın verileceği süre zarfında tüketici ne yapacak? Etin kilosunu 50 liradan mı yoksa 100 liradan mı satın alacak?” ifadelerini kullandı.
Türkiye’deki canlı hayvan varlığının 10 milyon küçükbaş ve 2,5 milyon da büyükbaş olarak ifade edildiğini anlatan Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, bu hayvan varlığının, kısa vadede üretimin artırılmasına yetmediğinin açıkça ortada olduğuna dikkati çekerek, “Üretimi artırmanın yolu kısa vadede ithalattır. Şöyle ki; Türkiye’ye kısa dönemde 500 bin baş besilik dana ithal edilmeli ve besicilere dağıtılmalıdır. Bununla birlikte 500 bin başta damızlık dişi hayvan getirilmeli ve üretime ağırlık verilmelidir. Türkiye’de bu şartlar oluşturulursa, içinde bulunduğumuz sıkıntılı süreci atlatabilmemiz için 1,5 ya da 2 yıl yeterli olacaktır. Ancak bu süre zarfında da, içeride fiyatları tutmanın yolu ise, kasaplık canlı hayvan ve dondurulmuş et ithalatıdır. Dişi hayvanların kesilmesine engel olmak, elbette bir çözüm yoludur. Ancak bu yolun sorunun çözümüne yönelik katkısı yüzde 10 ile 15 oranında olacaktır.” şeklinde konuştu. 
Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldığını ve Türkiye’de kurbanlık hayvana çok ciddi ölçüde ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Başkan Hakkı Hınıslıoğlu, hükümet yetkililerinin bu anlamda acilen harekete geçmeleri gerektiğini kaydetti. Başkan Hınıslıoğlu, “Önümüzde bir Kurban Bayramı var. Piyasalarda ise, kurbanlık hayvana ihtiyaç var. Acilen kurbanlık hayvan ithalatı yapılmalıdır. Bunu üzerine basarak ifade ediyorum. Türkiye’nin acilen kurbanlık hayvan ithal etmesi gerekiyor.” dedi.
Öte yandan hayvancılık ve et piyasasında yaşanan sıkıntıların çözümü için başvurulan ithalatın, Erzurum’daki bazı odalar tarafından rant kapısı haline getirildiğine dikkati çeken ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, “Bazı odalar hayvan başına 25 TL para alıyormuş. Bu çok yanlış bir durumdur. Bugün eğer şehrimize canlı hayvan ithal ediliyorsa, bu bir sıkıntının göstergesidir. Bu sıkıntının çözümüne katkı sunmak yerine, bu durumu rant kapısı haline getirmek yanlıştır.” diye konuştu.
 

 
Yanıkdere'den Yanık Camiye Ermeni Vahşeti
 
Erzurum esnafı dert küpü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA’dan şelale desteği
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Doğrudan Faaliyet Desteği ...
Kamu da olmasa yandık...
Belediyeler ve İl Özel İdareleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında ...
Bu günleride mi görecektik?...
Erzurum Et Kombinası’nca geçtiğimiz hafta ithal edilen çeşitli cinslerdeki ...
 
Köylü borç çıkmazında..
Ekmeklik ununu bile veresiye satın alan köylü, tüm ödemelerini hasat zamanına ...
Pirimde kredi kartı dönemi başladı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, prim borcu bulunan mükelleflere ...
Yoksul "hamsi"yi gözlüyor..
El yakan kırmızı et fiyatları, vatandaşı beyaz ete yönlendirdi. Bu yıl ...
 
Kırmızısı yoksa beyazı var..
Erzurum’da havalar soğudu, yağışlar başladı derken, eve kapanan piknikçiler ...
HSCB müşterilerini buluşturdu
HSCB Erzurum Şubesince müşterilerine yönelik premier kokteyl düzenlendi.
İhracaatçılar Nahcivan yolunda..
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB), Dış Ticaret Müsteşarlığı ve ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri