Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>EKONOMİ
18 Temmuz 2011 Pazartesi - 02:41

Ekonominin nabzı Erzurum’da attı

Anadolu'nun Zirvesinde Uluslararası Tanıtım ve İşbirliği - 2 (AZUTİB-2) toplantısında yerli ve yabancı işadamları bir araya geldi.

Ekonominin nabzı Erzurum’da attı

Anadolu'nun Zirvesinde Uluslararası Tanıtım ve İşbirliği - 2 (AZUTİB-2) toplantısında yerli ve yabancı işadamları bir araya geldi.Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından gerçekleştirilen, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi, Dış Ticaret Müsteşarlığı Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği ve Türk Hava Yolları'nın işbirliğiyle organize edilen Anadolu'nun Zirvesinde Uluslararası Tanıtım ve İşbirliği - 2 (AZUTİB-2) buluşması Erzurum'da yapıldı. Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirilen AZUTİB- 2'nin açılış toplantısına Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkan Vekil
Eyüp Tavlaşoğlu, KUDAKA Genel Sekreteri Rıfat Atlan, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, 16 ülkeden 120 yabancı bürokrat, işadamı ve gazetecinin yanı sıra 180 yerli işadamı katıldı.
AKDAĞ’IN KONUŞMASI
AZUTİB- 2'nin açılışına katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Anadolu'nun zirvesi Erzurum'da bir araya gelen farklı ülkelerden insanların, konuşmak, potansiyelleri ortaya koymak ve karşılıklı nelerin paylaşılabileceğini görme imkanı bulacağını söyledi. Son 8 yıl içerisinde Türkiye'nin çok ciddi bir hamle göstererek komşularla ilişkilerini hızla geliştirdiğini kaydeden Bakan Akdağ, "Geçmişte de bu ilişkiler vardı ama son yıllarda bu diyaloglar arttı. Bunun hızlanması sonuçta bizim için insanımız için hayırlı
bir iş. Siz kalkınırsanız biz de kalkınırız. Komşularımız, alışveriş yaptığımız ülkeler zenginleşirse biz de zenginleşiriz. Bunu için ilişkileri güçlendiriyoruz. Ak Parti döneminde ticaret hacmi sürekli arttı. Bunu daha da artırabiliriz. Bizim üretip satabileceğimiz gibi sizin de üretip satabileceğini çok ürün var. Türkiye, 2010'nda yaklaşık yüzde 9'luk bir büyüme gösterdi. Oysa, dünya global bir krizden çıkmıştı. Bu büyüme, komşularla ve ortak coğrafyayı paylaştığımız ülkelerle ticareti artırarak sağladık.
Son belirlemelerde Türkiye, yüzde 11 büyüdü" diye konuştu.
ERZURUM’UN KIŞ CAZİBESİ
Erzurum'da kış turizmi ve sporları için cazip bir ortam bulunduğunu dile getiren Bakan Akdağ, "Hükümet olarak 500 milyon lirayı aşkın sabit yatırım, tanıtım masrafıyla birlikte 650 milyon Türk lirası bir harcama yaptık. Böylece Erzurum, dünyanın en önemli kış oyunları merkezlerinden biri haline geldi. Burası saklı bir pırlanta gibiydi, biz bunu ortaya çıkardık, yonttuk. Siz değerli yatırımcıların yapacağı da bu pırlantayı boynunuza takmaktan geçiyor. Erzurum'da çok gelişmiş, köklü geleneği olan bir üniversite var. Dolayısıyla ülkelerin birbirleriyle bilimsel çalışma, Ar-Ge anlamında işbirliği yapması mümkün. Şehrin belediyesi, üniversiteleri, valiliği, KUDAKA ve tüm kurumlar ve parlamenterler olarak burada yapacağınız her türlü yatırım için yardımcı olmaya hazırız. Kim bir yatırımla burada bir ortaklık tesis etmeyi düşünürse biz onun yolunu açacak, bürokratik süreçleri kolaylaştıracağız. Sizin ülkelerinize gelecek yatırımcılar açısından da teşvik ediyoruz. Kalkınma ve zenginleşme karşılıklı
olacaktır. Bir dönem, üretim, pazarlama, alma satma dünyasının içinde bulundum. Nerede hareket varsa orada bereket var. Bundan emin olun. Hükümet olarak Doğu Anadolu'ya kara ve tren yollarıyla bir uçtan diğerine bağlıyoruz. Böylece komşu ülkelerin Karadeniz limanına ulaşması daha kolay olacak. Yapacağınız her türlü yatırım, alışveriş ve işbirliği için yanınızda olacak, bir anlamda sizin memurunuz olacağız" diye konuştu.
ÖZTÜRK’ÜN SUNUMU
Uluslararası formlarda iş ve ticaret adamları ile devlet adamlarının birbirilerini daha fazla tanıma şansı bulduğunu ifade eden Vali Sebahattin Öztürk, "Küçük bir köy olan dünyada, insanlar birbirlerini daha kolay tanıyor. Türkiye'nin şartlarında nispeten orta büyüklükte bir iliz. Ama komşularımıza bakıldığı zaman Erzurum kadar komşulara yakın büyük bir şehir yok. Sınır illerinin yanı sıra Erzurum'un da kendini bir sınır ili kabul ederek Gürcistan, Azerbaycan, İran, Rusya ve Ukrayna'yla temas içerisinde
olma arzusunu ortaya koyduk. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk kültürünün bu coğrafyalarla geçmişte derin münasebetleri oldu. Şimdi bunu canlandırma arzusundayız. İşadamlarının burada yatırım yapmalarını, buradaki işadamlarının da oralarda yatırım yapmalarını arzu ediyoruz" diye konuştu.
Doğu Anadolu'ya yatırımcı çekmek için geçtiğimiz yıl başlatılan AZUTİB'in ikincisini yapmaktan dolayı mutlu olduklarını söyleyen KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan da, bu tip toplantıların sürekli olması halinde yeni yatırımcıların bölgeye daha fazla geleceğini belirtti. Dr. Altan, 2011 Kış Oyunları'yla bölgenin parlayan yıldızı olan kentin, yeni yatırımlarla daha da büyüyeceğini dile getirdi. Toplantıya katılacak en kalabalık grup olan İranlılarla resmi protokoller imzalanacağını vurgulayan Dr.
Altan, doğudaki komşu ülkelerle artırılacak ekonomik ilişkilerin bölgenin kalkınmasına da olumlu katkı yapacağını aktardı.
ŞENGEL’DEN BÖLGESEL İHRACAAT VURGUSU
Doğu ile batı arasında köprü vazifesi gören Erzurum'un böylesi önemli bir buluşmaya ev sahipli yapmasının önemli olduğunu vurgulayan DAİB Başkanı Cemal Şengel ise, "Herkesin Ar-Ge çalışmalarına önem vermesi gerektiğine inanıyoruz. Hızlı düşünüp hızlı karar vermek lazım. Bunu yapmak için dünyaya açılmalı, tanımalı, ilişkileri çok iyi hale getirmek lazım. Orta Asya ve Orta Doğu ülkeleriyle ticaretimizi kazan kazan düşüncesiyle yapıp, ülkelerin ekonomik refahını artırmalıyız. DAİB olarak gece gündüz çalışmayı kendimize hedef koyduk. Önceden büyük balık küçük balığı yutar kuralı vardı. Şimdi hızlı balık yavaş balığı yutuyor" diye konuştu.
ERZURUM-GÜRCİSTAN EKONOMİK YAKLAŞIMI
Gürcistan Acara Bölgesi Finans ve Ekonomi Bakanı Nazha Balkvadze, "İki ülke arasındaki buna benzer formlar, ilişkileri daha da güçlendirecektir. İki ülke arasında gerçekleşen projeler bu ilişkilerin her geçen gün güçlendiğinin ispatıdır. En önemli projelerden biri Baku-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattı ve tren projesidir. Ayrıca, Tiflis ve Batum havalimanının ortaklaşa gerçekleşmesi çok önemli. Türkiye, Gürcistan için en önemli iş ortaklarından biridir. Gürcistan, Türkiye ilişkileri arasında Acara da önemli bir rol üstlenmektedir. Son yıllarda Gürcistan'da yapılan ekonomik reformlar, değişiklikler çok önemli. Gürcistan'da şu an vergi kanunları en liberal şekilde değiştirildi ve kolaylaştırıldı. Gürcistan anayasasında yapılan değişiklikle işadamları ve özel teşvikler garanti altına alındı. Bu gün yerli ya da yabancı işadamları Gürcistan'da bir günde şirketini kurup çalışmaya başlayabiliyor. Gürcistanlıların yanı sıra yabancılar da mülk edinebiliyor. Bu sebeple yapılan
değişiklilerin sonucu ciddi yatırımlar gelmeye başladı. Bölgede yapılan yatırımların yüzde 60'ı Türk işadamlarına ait. Tüm işadamlarını ülkeme davet ediyorum. Biz her türlü desteği vermeye hazırız. Şartları sağlama konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazırız" diye konuştu.
TİCARETTE İRAN AÇILIMI
İran Batı Azerbaycanı Genel Vali Yardımcısı Dr. İbrahim Fattollahi, "Bu ziyareti ilişkilerimizin daha da kalkınması için bir geçiş aşaması olarak değerlendiriyorum. Bugün burada ilgi alanlarımız, kültürümüz ve insani değerlerimiz için toplanmış bulunuyoruz. Hiç şüphesiz ki bulunduğumuz toplantı, faklı din ve kavimlerin bir arada yaşamasının göstergesidir. Günümüz dünyasında artık mesafeler söz konusu değil. Artık dünya, küreselleşti ve küçük bir köy haline geldi. Artık herkes birbirini daha iyi ve
yakından tanıma fırsatı bulup, ilişki kurabiliyor. Bu gün hepimiz dostluk ağacını sulamak için bir araya geldik. Başka dinlere kavimlere karşı saygı göstererek değer vermek İran İslam Cumhuriyeti'nin değerlerini oluşturmuştur. Yine aynı dış politikamız doğrultusunda Batı Azerbaycan'ın komşularıyla ilişkilerini geliştirmesini önemsemekteyiz" diye konuştu.
ATATÜRK BÜYÜK LİDER
Salona girdikten sonraki izlediği iki dakikalık filmden hayatı boyunca izlediğinden daha çok şey öğrendiğini anlatan Pakistanlı Muhammet Bakali, "Pakistan, savaş, uçak, gemi üretimi ve son olarak da nükleer enerjiye yönelik çalışmalarla sanayiyi geliştirmeye çalışıyor. Çocukluğumdan beri gördüğüm kadarıyla insanların ve iki ülkenin arasındaki bu işbirliği Türkiye ve Pakistan halklarını da birbirine yaklaştıracaktır. Küçükken babamın bana söylediğine göre Mustafa kemal Paşa büyük bir liderdir. Asıl şaşırtıcı olan bizim kendi yeteneklerimizin farkında olmamamız. Ama biz iki ülke, birbirimizi çok seviyoruz. Aramızda kurulabilecek daha sıkı bir ilişkiyle iki ülke daha da yakınlaşabilir. İki ülke arasında halihazırda gelişmiş olan bankacılık ve gemi taşımacılığından haberdarız. Ancak eminim ki yüzyıllar boyunca üç kıtaya hükmettiğiniz için siz daha iyi öğretebilirsiniz Pakistan olarak biz sizden daha genciz. Sizin parlamentonuz daha yaşlı. Siz bizden daha fazla deneyime sahipsiniz ve siz Mevlana Celaladdin-i Rumi'ye sahipsiniz. Dolayısıyla dünyanın geriye kalanından çok daha fazla şey biliyor olmalısınız" diye konuştu.

 
İran’la ticarette yeni adım
 
Bölücülere milli öfke
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İran’la ticarette yeni adım
“Anadolu’nun Zirvesinde Uluslararası Tanıtım ve İşbirliği” (AZUTİB) toplantıları ...
Çiftçiler makineleşmeye yoğunlaştı
Çiftçilere yönelik olarak sağlanan ‘Makina Ekipman Alım Destekleri’, tarım ...
AZUTİB-2 başlıyor
Bölgeye yatırım çekmek için geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Anadolu’nun ...
 
Rekortmenler ödüllendirildi
Erzurum geçtiğimiz yıl en çok vergi veren firma, kurum ve şahıslar, Erzurum ...
Önce denetim, sonra destek
Yem bitkileri desteklemelerinden faydalanabilmek amacıyla başvuruda bulunan ...
Organik tarımda çağdaş eğilim
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Erzurum’un ...
 
'Öncelik ihracaat'
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim kurulu Başkanı Cemal ...
Yatırımcılar için yeni fırsat
Doğu Anadolu’ya yatırımcı çekmek için geçtiğimiz yıl başlatılan ‘Anadolu’nun ...
Tarımda organik örgütlenme
Organik tarımın popüler olmaya başladığı Erzurum’da, organik gıda üreticilerine ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri