Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, karşılıksız çek suçunda hapis cezasını kaldıran ve bunun yerine idari yaptırım öngören yasa tasarısının alacaklı tarafı mağdur etmemesi için tasarı üzerinde daha detaylı çalışma yapılmasını istemesi, iş dünyasında memnuniyetle karşılandı.
Konuyla ilgili düşüncelerini dile getiren Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, yasa tasarısının mevcut haliyle karşılıksız çek konusunda alacaklı tarafı mağdur edeceğini belirterek, yeni çek kanununun sadece tek tarafı ilgilendiren bir düzenleme olmadığını, tasarıda her iki tarafın da durumunun objektif olarak ele alınması gerektiğini söyledi.
Tasarının bu haliyle karşılıksız çeki adeta suç olmaktan çıkaracağını ve ticarette güveni zedeleyeceğini vurgulayan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik şunları söyledi; “5941 Sayılı Çek Kanunu’ndaki hapis cezasının karşılıksız çek kullanımında caydırıcı bir etkisi var. Ancak tasarıda bu cezanın ortadan kaldırılması ve yerine idari para cezası getirilmesi endişelerimizi artırıyor. Mevcut yasadaki hapis cezası, çeki yüksek itibarlı bir ödeme aracı haline getiriyor. Oysaki yeni tasarıda bu durum ortadan kalkıyor ve ileride alacaklı tarafta yeni çek mağdurlarının ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor. Bu konuda Sayın Başbakanımızın daha detaylı çalışma yapılmasını istemesini memnuniyetle karşıladık. Umuyoruz ki bir kesimin mağduriyetini ortadan kaldırmak adına daha geniş kitleler mağdur edilmez.”