Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
15 Haziran 2010 Salı - 06:43

Erzurum sizlere minnettar

Erzurum’daki ilk Türk devleti olan Saltuklular hakkında yapılmış en geniş ve kapsamlı araştırmanın Prof. Dr. Faruk Sümer tarafından gerçekleştirildiği öğrenildi. Erzurum’daki Saltuklular’dan ilk bahseden tarihçinin Mehmet Nusret olduğu kaydedilirken, Nusret’in ardından eğitim ve kültür adamı öğretmen Abdurrahim Şerif Beygu’nun da, kendi tarihinde bu siyasi kuruluş ve kültürünü söz konusu ettiği belirtildi.

Erzurum sizlere minnettar

Erzurum’daki ilk Türk devleti olan Saltuklular hakkında yapılmış en geniş ve kapsamlı araştırmanın Prof. Dr. Faruk Sümer tarafından yapıldığı öğrenildi. Erzurum’daki Saltuklular’dan ilk bahseden tarihçinin Mehmet Nusret olduğu kaydedilirken, Nusret’in ardından eğitim ve kültür adamı öğretmen Abdürrahim Şerif Beygu’nun da, kendi tarihinde bu siyasi kuruluş ve kültürünü söz konusu ettiği belirtildi.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, Erzurum’daki ilk Türk siyasi yapılanması olan Saltuklular hakkında çok çeşitli araştırmalar olduğunu, Mehmet Nusret, A. Şerif Beygu ve İ. Hakkı Konyalı’ya ait bazı çalışmaların bu devlete ait bilgiler aktardığını söyledi. Bu araştırmaların, daha çok birbirini tamlayan bilgiler zinciri olduğunu dile getiren Konukçu, Erzurum’un Türk siyasi geçmişi hakkında ilk defa bilimsel verilere dayalı araştırmanın Prof. Dr. Faruk Sümer tarafından yapıldığını ifade etti.

//BİR TARİH OTORİTESİNDEN ERZURUM’A ÖVGÜ

Aslen Konyalı olan eğitim ve araştırmalarını İstanbul ve Ankara’da sürdüren Sümer’in, mesleki aşamalarını buralardaki üniversitelerde tamamladığını kaydeden Konukçu, “Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu Asli Üyesi olan Prof. Dr. F. Sümer, birçok önemli dev eserler yazdıktan sonra her ölümlü gibi, bu dünyaya veda etmiştir.” dedi.

Prof. Dr. Sümer’in, Oğuzlar ve Dedekorkut destanları üzerinde Türkiye ve dünyada otorite olduğunu anlatan Konukçu, “Doğu Anadolu’nun 15 -17’ci yüzyıl tarihini en iyi şekilde yerli ve yabancı kaynaklara dayanarak meydana getirmiş olan Prof. Dr. Sümer, özellikle Karakoyunlular ve Akkoyunlular ve daha sonraki Safeviler hakkında kaleme aldığı çalışmalar, onun, yeri henüz doldurulamamış eserleridir. Onun en çok önem verdiği araştırmalarından biri de ‘Saltuklular’ idi. Merhum hocamız, Ankara’da birkaç sayısı yayınlanan Selçuklu Araştırmaları Dergisi’nde “Saltuklular”ı genişçe bir makale halinde tarih severlere ve özellikle Erzurumlulara hediye etmiştir. Prof. Dr. Sümer’in, Erzurum ve ilk siyasi kuruluş olan Saltuklular’a büyük bir sevgi ile bakan ve yorumlayan tarihçi olarak hala yeri doldurulamamıştır. Kendisinin, Erzurum, Kars, Bitlis, Van ve çevresindeki seyahatlerinde topladığı maddi bilgileri, kaynaklar ile daha da zenginleştirmiştir.” diye konuştu. 

//SÜMER’İN ERZURUM TARİFİ

Erzurum’la ilgili yorum yaparken, hep “Anadolu’nun Kabe”si şeklinde bir ifade kullanan Prof. Dr. Faruk Sümer’in, Erzurumlu olanlara ise Erzurum’u kastederek; “Anadolu’nun Kâbe’sinde yaşıyorsunuz, hem de atalarınız gibi kara, soğuğa bile aldırmadan…” şeklinde hitap ettiğine işaret eden Konukçu, Sümer’in Erzurum ve Erzurumlu hastası olduğunu ifade etti.

Konukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Prof. Dr. Sümer, Saltuklu beyliklerini ilk defa geniş bir şekilde ele almış, hemen her eserinde Doğu Anadolu tarihinin önemini vurgulamıştır. Kendisi, Nene Hatun için, ‘Selçuklu heybetinde bir hatun idi’ diye, sık sık açıklamalarda bulunurdu. Yüreği Erzurum ve Saltuklu sevgisi ile dolu olan hocamızı “Saltuklular” çalışması nedeniyle bir kere daha rahmetle anıyor, tarih yapan tarihçi için Dadaşlar olarak saygı ile eğiliyoruz”

 
Esnaf yeşil ışık bekliyor
 
Kentsel dönüşümde 2. etap
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Esnaf yeşil ışık bekliyor
Büyük alışveriş merkezlerinin sayısının her geçen gün arttığı Erzurum’da, ...
Ekmek iştah kaçırdı
Erzurum’da 50 kuruştan satılan ekmek zamlanarak 70 kuruş’a çıkarıldı. Erzurum’da ...
Erzurum'da petrol var
Haziran ayında ilk sayısı okurlarıyla buluşan Atlas Tarih, Erzurum’daki ...
 
Ebu ishak Türbesi yenileniyor
Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, Ebu İshak Türbesi için harekete geçti. ...
MHP'den ŞOK iddia
MHP İl Başkanı Kaya, Erzurum İl Genel Meclisinde görev yapan 58 üyenin, ...
Rapor, 3 ayda neden bildirilmedi?
İl Genel Meclisi Denetim Komisyonu tarafından hazırlanan, içerisinde çok ...
 
Bakan Akdağ'ın açıklamaları manşetlerde
Bakan Recep Akdağ, muayene ve tedavi olmak için hastanelere gelen hakim ...
Sokakta çalışan çocuklar kahkahaya boğdu
Erzurum Valiliği tarafından hazırlanan 'Çocuklarımızın Topluma Entegrasyon ...
Düğün için Erzurum'a geldi
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, gemiler baskın krizinin ardından Heron ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri