Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>SİYASET
1 Ocak 2011 Cumartesi - 08:03

Erzurum'un siyasi sergüzeşti

Erzurum’un 1946 ile 1960 yılları arasını kapsayan yakın siyaset tarihi, Dr. Recep Murat Geçikli’nin kaleminden kitap haline getirildi

Erzurum un siyasi sergüzeşti

Erzurum’un 1946 ile 1960 yılları arasını kapsayan yakın siyaset tarihi, Dr. Recep Murat Geçikli’nin kaleminden kitap haline getirildi. “1946-1960 Yılları Arasında Erzurum’da Siyasi Hayat” adını taşıyan kitap, Ankara Atatürk Araştırma Merkezi tarafından bastırılırken, eserde, Erzurum’un yakın geçmişindeki önemli siyasi olaylar anlatılıyor. Beş ana bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde, Demokrat Parti’nin Erzurum’daki ilk etkinlikleri, 1946 Erzurum’u, seçim hazırlıkları, Demokrat Parti ile CHP’nin uzlaşması ele alınıyor.
Yurt genelindeki siyasi gelişmeler ve Erzurum’daki siyasi yansımalarının işlendiği ikinci bölümde, 1947 ile 1950 yıllarını kapsayan zaman dilimine ışık tutulurken, kitabın üçüncü bölümünde ise, Erzurum’da Demokrat Parti’nin zaferi ve yansımaları söz konusu ediliyor. “1946-1960 Yılları Arasında Erzurum’da Siyasi Hayat” adını taşıyan eserin dördüncü bölümü, 1954 ve 1957 devresindeki son büyük zafer ele alınırken, beşinci ve en son bölümde ise, 1957 ile 1960 yıllarını kapsayan 4 yılın Erzurum’daki geçiş süreci değerlendiriliyor.
1946 yılından 1960 darbesine kadarki seçim davranışlarının işlendiği kitapta, önemli milletvekillerinin görüşlerine de yer veriliyor. Kitapta, Doğu’nun genelinde olduğu gibi, Erzurum’daki din ve parti ilişkilerine de temas eden Geçikli, Atatürk Üniversitesi’nin kuruluşu ve faaliyete geçmesini de ele alıyor.
Kitapta, Demokrat Parti’nin Atatürk Üniversitesi’nin faaliyete geçirilmesi yönünde verdiği mücadeleye değinilirken, Erzurum Milletvekili Fethullah Taşkesenlioğlu’nun isminin de karıştığı siyaset-cemaat ilişkisi, ilk elden bilgilerle aktarılıyor.
Eserli ilgili olarak son değerlendirmeyi yapan Yazar Dr. Recep Murat Geçikli, şunları kaydediyor: “Erzurum, Atatürk’ün direktifleri ve ilkeleri doğrultusunda eski hareketliliğini korumuştur. Aynı zamanda Cumhuriyet kavramının da ilk defa ifade edildiği yer olmuştur. Erzurum, 1923 ile 1946 dönemi de, araştırma konuları içinde yeri aldı.  Bu arada daha fazla bilgilere sahip olduğumuz 1946 ile 1960 çok partili dönemde de siyasi hareketlilik devam etmesine rağmen, araştırma konuları içerisinde yeteri kadar yer verilmedi. Bu eser, böyle bir boşluğu doldurmak niyetiyle metodik olarak şekillendirilmiştir.”
Öte yandan yine Erzurumlu tarihçilerden olan ve şimdi Trabzon’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu’nun da, “Cumhuriyet Devrinde Erzurum’da Siyasi Hayat” adlı eserin de, basılmak üzere Atatürk Araştırma Merkezi’ne teslim edildiği öğrenildi. Geçikli dışında, Erzurum’un yakın tarihine ilişkin olarak kültür hayatına eser kazandıranlar arasında Prof. Dr. Enver Konukçu ve Haluk Selvi de bulunuyor.
 

 
İtalyan sanatçıdan Erzurum'a armağan
 
Öztürk Universiade brifingi aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HAS Parti'de seçim seferberliği
HAS Parti’nin kurmayları Erzurum’un yolunu tutmaya başladı. HAS Parti ...
Yazıcıoğlu rahmetle anıldı
Helikopter kazasında hayatını kaybeden Büyük Birlik Partisi (BBP) Lideri ...
CHP Lideri Erzurum'a gelecek
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MGK'nın bildirisiyle ilgili, "MGK ...
 
Küçükler: Erzurum çağ atladı
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, büyük idealler ve ...
Bölücülere 'Türkçe Tokat'
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, son günlerde sıkça dile getirilen iki dilli ...
Küçükler'den takvimli siyaset
2011 UNIVERSİADE Erzurum Büyükşehir belediyesi tarafından 2011 takvimi ...
 
Aktaş'tan şok cevap
CHP İl Başkanı Avukat Tuncer Aktaş, “Erzurum, kimsenin hakkını elinden ...
Erzurum'a örnek olsun..
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars İl Başkanı Çetin Bilgir, lojistik depoların ...
Diva-Sen fazla mesaiyi sahiplendi
Diva-Sen Genel Başkan Yardımcısı, Erzurum İl Başkanı Osman Temel, hafta ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri