Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>EKONOMİ
11 Aralık 2010 Cumartesi - 03:25

Geçim derdine maliye korkusu eklendi

Doğu Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekler Federasyonu (DASİDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldız, maliyenin iş dünyasının korkulu rüyası haline geldiğini iddia etti.

Geçim derdine maliye korkusu eklendi

Doğu Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekler Federasyonu (DASİDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldız, maliyenin iş dünyasının korkulu rüyası haline geldiğini iddia etti.
DASİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldız, maliyenin esnaf üzerinde yeni denetim ve takip sistemleri geliştirerek, ticari işlemleri kayıt altına aldığını ileri sürdü.
Yıldız, maliyenin esnafın piyasada POS ve banka hareketleri ile nakit satış sistemi yakından takip etmesinin endişe verici olduğunu nitelendirdi. Esnafın elektronik takip altına alınmasının tedirginlik oluşturduğunu dile getiren DASİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız, "Şu günlerde piyasada esnafın POS ve banka hareketleri nakit satış sistemi yakından takip ediliyor. Bu da esnaf kesiminde ciddi bir tedirginlik ve endişe oluşturmuş durumda." dedi.
İşyerlerinde yapılan kredi kartlı ve nakit satışların sistematik olarak incelendiğini hatırlatan Yıldız, son birkaç yıllık satış trendi uyumsuz gözüken işyerlerinin denetime tabi tutulduğunu da hatırlattı.
Denetime giren esnaftan bazılarının, bu sebeple yedikleri cezalardan dolayı moral bozukluğu ve stres yaşadıklarına dikkat çeken Yıldız, "Maliye elemanlarınca incelemeye tabi tutulan esnaflar, uzlaşma yolunu tercih ederek indirimli cezaları hafifletmeye çalışıyorlar. Haklı olduklarını düşünen bazı esnaflar ise, ceza ödememek için vergi mahkemelerine dava açma yoluna gidiyorlar. Fakat bu süreçte sıkıntılı bir şekilde geçiyor. Denetimlerden esnafın moral değeri çöktü." şeklinde konuştu.
Birçok esnafın, defterlerini denetime açmaya cesaret edemediği için yeni af ve barış yasasını beklediğini de savunan DASİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yıldız, "Meclisten bu ay sonuna kadar çıkması beklenen yeni yasaya göre 2006 ve 2009 yılları arası vergi matrahlarının belli bir oranda artırılarak bu dönemlere ait defter, kayıt ve belgelerin incelenmemesi iş adamları tarafından rağbet bu sevinçle karşılanacak." ifadelerini kullandı.
Maliye Bakanlığı'nın işyerlerinde POS'lu sisteme geçilmesinden sonra işyerlerindeki kredi kartı satışlarının karşılığında belge düzenlenmesini özellikle 2000'li yıllardan sonra yakın takip altına aldığına da değinen Yıldız, bu sayede nakit satışların azaldığını anlattı.
Maliye Bakanlığı, kurduğu teknolojik altyapıyla Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden veriye dayalı takip sistemi kurduğunu belirten Yıldız, "Bu sistem, ilk önce kredi kartı satış sistemine yönelik olarak kuruldu. Başta bankalar olmak üzere, çeşitli kurumların veri tabanları maliyenin denetimine açıldı. Artık esnafın durumu 'elektronik takip' yöntemiyle gözlem altına alınmaya başlandı. Ankara'da elektronik ortamda takip edilen banka verileri ve satış hareketleri, özel yazılım programları ile analiz ediliyor. İşyerlerinin aylık POS ve 5 bin TL ve üzeri nakit satışlarını tetkik eden (banka yoluyla) Gelir İdaresi Başkanlığı, bu analiz sonucunda durumlarında tutarsızlık gördüğü işyerlerini ilgili ilin vergi dairesine rapor ediyor. Vergi denetmenleri de gelen bu analiz raporları doğrultusunda, mükellefleri ön görüşmeye çağırıyorlar. Ön görüşmede denetime girme yerine uzlaşma yolunu seçen esnaflar, daha fazla baş ağrısı ve stres yapmamak için indirimli cezayı ödeyip geçiyorlar. 'Nasıl olsa maliye para almayı kafasına koymuş ve bu işten kurtuluş yok' diye düşünüyorlar. 'Buradan haklı olsam bile, defterlerim incelendiğinde başka bir tutarsızlık çıkabilir' endişesi sebebiyle ceza ödemeye razı oluyorlar." açıklamasında bulundu.
Esnafların, 5 bin TL ve üzeri elden nakit satışların, elden değil de banka yoluyla yapılması sisteminin isabetli olmadığını düşündüğünü vurgulayan Yıldız, "Esnaflar, son yıllarda kartlı satışların arttığını ve nakit satışlarının çok düşük seviyeye indiğini savunuyorlar. Elden nakit satışı azalan esnaflar, bu noktada istismar eden bazı kişilerin olabileceğini, fakat çoğunluk itibariyle böyle bir yolun izlenmediğine inanıyorlar. Zaten maliyenin piyasadaki rutin denetimi, nakit satan esnafın bile kasa fişi kesmesine sebep oluyor. Düzgün giyimli ve kravatlı bir müşteriye satış yapan esnaf, maliyeci korkusu nedeniyle mutlaka fiş kesiyor. Alışveriş yaparken esnafın fiş konusunda eskiye göre bayağı hassas davrandığına ben de şahit oluyorum." diye konuştu.

 
Yerlisi yok, yabancısı çok..
 
Andican tarihe not düştü..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum ekonomisine yeni soluk..
Erzurum Genç Girişimciler Derneği (ERZURUMGİAD), resmen kuruldu. Erzurumlu ...
EESOB Köşke çıktı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir süre önce yapılan genel kurulla yeniden ...
Yoksulun da Allah'ı var..
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, Erzurum’da ...
 
Lojistik Merkezde umut dönemi
Erzurum’da kurulması planlanan Lojistik Merkez için arazide kaynaklanan ...
Erzurum kaybetti...
2008 yılında dönemin ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Cindilli tarafından ...
KUDAKA seçime gitti
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 6. olağan kalkınma kurulu toplantısı ...
 
Çiftçi, borcu borçla kapatıyor
Ziraat Bankası tarafından hayvancılık sektörüne yönelik olarak işletme ...
Çaresizlik neler yaptırıyor?
Erzurum'da bir binanın çatısında intihar girişiminde bulunan bir kişi, ...
'Sanayi' sadece tabelada var...
Erzurum Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'nde faaliyet gösteren firmaların ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri