Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
14 Temmuz 2010 Çarşamba - 06:38

Gözler 16 Temmuz'da

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Cimcime Hatun Kümbeti’nin akıbeti, 16 Temmuz’da belli oluyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 16 Temmuz’da toplanarak, Cimcime Hatun Kümbeti’nin durumunu görüşecek. Müze Müdürü Erkmen, “Toplantıdan projelere onay çıkması halinde gerekli çalışmalara bir an önce başlanacak.” dedi.

Gözler 16 Temmuz da

Erzurum’da, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Cimcime Hatun Kümbeti’nin akıbeti, 16 Temmuz’da belli oluyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 16 Temmuz’da toplanarak, Cimcime Hatun Kümbeti’nin durumunu görüşecek.

Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan ve bir süre önce altında gizli bir oda bulunan Cimcime Hatun Türbesi ile ilgili olarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun bir karar alacağını kaydetti. 16 Temmuz’da toplanacak olan kurulun, Cimcime Hatun Kümbeti’nde yapılacak olan çalışmalarla ilgili karar alacağını ve projeleri inceleyeceğini anlatan Müze Müdürü Erkmen, “Toplantıdan projelere onay çıkması halinde gerekli çalışmalara bir an önce başlanacak.” diye konuştu.

//CİMCİME SULTAN PROJESİ

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Cimcime Sultan Kümbeti için rölöve projesi hazırladıklarını hatırlatan Müze Müdürü Erkmen, hazırlanan projenin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 16 Temmuz’da alacağı kararın ardından uygulamaya sokulacağını dile getirdi.

Erzurum Müze Müdürü Erkmen, kümbetin taşları ve derzlerinde yıllar içerisinde bozulma ve aşınmaların tespit edildiğini belirterek, onarıma ihtiyaç duyan taşların düzeltileceğini ve gerekirse değiştirileceğini bildirdi. Erkmen, Cimcime Sultan Kümbeti’nin külahının da, yepyeni bir görünüme kavuşturulacağını ifade ederek, peyzaj ve restorasyon çalışmalarının, sezon sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını kaydetti. Erkmen, “Şehir merkezindeki bu yapıları, 2011 Kış Oyunları’ndan önce restore etmiş olmayı planlıyoruz. Çalışmaların şeklini ve durumunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu belirleyecek.” şeklinde konuştu.

CİMCİME HATUN TÜRBESİ…

Erzurum, Cumhuriyet Caddesi’nde, Ulu Cami’nin kuzeyinde bulunan Cimcime Hatun Kümbeti’nin 14. yüzyılın başlarında yapıldığı sanılmaktadır. Türbenin büyük bir kısmı yol seviyesinin yükselmesinden ötürü toprak altında kalmıştır. Kümbet Erzurum’un yöresel Sivişli (Keverk) taşından yapılmış olup silindirik gövdeli taş konik külahlıdır. Kümbetin gövdesi birbirine bağlanmış yuvarlak kemerli sütunlarla bir revak konumuna getirilmiştir. Konik külahın altında dışa taşkın bir silmesi bulunmaktadır. Türbenin su basmanın yukarısındaki gövde, birbirine paralel, kalın çift kabartma çubuklarla daire şeklinde kemerler oluşturmuştur. Böylece dıştan 12 köşeli olmamasına rağmen böyle bir gövde görünümü vermektedir.

 
İl Genel Meclisi'nde sona doğru
 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İl Genel Meclisi'nde sona doğru
İl Genel Meclisi Hizmet Binası’nda geriye doğru sayım başladı. Geçtiğimiz ...
2011 Artvin'e açıldı
Artvin Valiliği ve Artvin Belediyesi tarafından organize edilen ve bu ...
Aziziye Ovacık Şenliklerinde kurulan çadırları ziyaret eden AK Parti Milletvekili ...
 
Çok istediler, oldu
Erzurum’un Narman İlçesi’nde, ilçe ile il merkezi arasındaki karayolu ...
Aziziye'de ödül günü
Erzurum’da hafta sonu düzenlenen 1. Aziziye Ovacık Şenlikleri, oldukça ...
Erzurum kutsal bir diyardır
Aziziye ilçesine bağlı Toprakkale Nahiyesi’nde düzenlenen 1. Aziziye Ovacık ...
 
Küçükler 6 yılına not verdi
Kentin temel açmazlarıyla birlikte hemen her konuda sorulara içtenlikle ...
Projeyi yansıtmıyor!
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, 2011 koordinatörlüğü binasındaki atlama ...
HES'e tepki ağlattı...
HES müteahhitinin mahkeme kararına rağmen çalışma başlatılmasını protesto ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri